Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere vlekken op hun huid. Deze vlekken zijn meestal onschuldig. Een ooievaarsbeet, aardbeienvlek en mongolenvlek verdwijnen (bijna) helemaal als je kind ouder wordt. Een wijnvlek blijft zichtbaar.
Ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. Dit gebeurt bij 30% van de baby’s. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kind, op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd. Als ze op het voorhoofd en de oogleden zitten, worden de vlekjes ook wel engeltjeskussen genoemd.
De naam ooievaarsbeet komt van het fabeltje dat baby’s worden gebracht door de ooievaar. De snavel van de ooievaar zou een afdruk hebben achtergelaten in het nekje van de baby.
De vlekjes worden gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. Deze bloedvaten zijn tijdelijk wat te wijd en uitgezet; dat geeft een vlekkerig effect. Na verloop van tijd worden de bloedvaten weer smaller en verdwijnen de vlekjes. Dat kan zes maanden tot een jaar duren. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven, maar zijn vaak bedekt door de haren van je kind.
Als de vlekjes al verdwenen lijken te zijn, zie je ze af en toe weer wanneer je kind zich inspant of perst bij het poepen, bij een heftige huilbui of wanneer je kind heeft geslapen. Ook wanneer je kind ziek is en koorts heeft, kunnen de vlekjes tijdelijk weer duidelijker worden.
Aardbeivlek
Kort na de geboorte krijgt ongeveer 10% van de baby’s een aardbeivlek. Dit komt door een groepje bloedvaatjes in of op de huid. De vlek wordt meestal snel groter. Andere namen voor een aardbeivlek zijn hemangioom of frambozenvlek. De vlek kan doorgroeien tot een jaar en neemt daarna af.
Aardbeivlekken of hemangiomen zijn meestal ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk opvallend zijn. Ze zitten in het gezicht of in de hals maar kunnen ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. Oppervlakkige aardbeivlekken zijn rood, en dieper in de huid liggende vlekken zijn blauw.
Als je baby een jaar is wordt de aardbeivlek kleiner. Meestal zijn ze bij de zevende verjaardag verdwenen en soms al veel eerder. Meestal blijft er een klein litteken zichtbaar en ziet ook de huid er iets anders uit. Soms gaan de vlekken helemaal niet weg.
De meeste aardbeivlekken hebben geen behandeling nodig, maar bespreek dit altijd met de jeugdarts bij de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts.
Neem in ieder geval contact op met een jeugdarts of huisarts als:
- de vlek op een plek zit, waardoor je kind er last van heeft, zoals een ooglid, in de mond of neus of bij de anus of geslachtsdelen;
- je kind veel aardbeivlekken heeft;
- de aardbeivlek gaat bloeden of als er zweertjes ontstaan.
Mongolenvlek
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek, die vaak voorkomt bij pasgeboren baby’s met een donkere huid. De vlekken zijn zo genoemd, omdat ze erg vaak voorkomen bij mensen van het Mongoloïde ras. De vlekken hebben niets te maken met het downsyndroom.
De vlekken zijn een paar centimeter groot en zitten meestal op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Tijdens de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder verplaatsen pigmentcellen zich vanuit diepere huidlagen naar de oppervlakte. De huid krijgt hierdoor een bruinige kleur. Mogelijk gaat er hier iets mis waardoor pigmentcellen dieper in de huid blijven en de huid een blauwe kleur geven.
Behandeling van mongolenvlekken is niet nodig. Ze verdwijnen vaak vanzelf als je kind ongeveer 4 jaar is. Je kunt niets doen om ze sneller weg te laten trekken.
Wijnvlek
Een wijnvlek is een zeldzame huidaandoening. Als je baby geboren wordt, is de vlek direct zichtbaar.
Een wijnvlek is een roze tot paarse vlek. Wijnvlekken komen meestal voor in het gezicht of in de hals. Ze doen geen pijn en zijn niet erfelijk of besmettelijk.
Deze vlekken gaan niet vanzelf weg. Zonder behandeling blijven ze het hele leven duidelijk zichtbaar. Als je kind daar last van heeft, kan de wijnvlek met de juiste make-up minder zichtbaar worden gemaakt.
Sommige wijnvlekken kunnen met een laser behandeld worden. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.
Meer over aangeboren vlekken
Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over alle aangeboren vlekken en ook informatie over andere huidaandoeningen.