Direct na de geboorte let de verloskundige op vijf dingen bij je baby, om te kijken hoe het met hem of haar gaat. Dit wordt de Apgar-score genoemd.
Wat is de Apgar-score?
De verloskundige kijkt direct na de geboorte naar de ademhaling, spierspanning, reflexen, kleur van de huid en de hartslag van je baby. Voor elk van deze onderdelen krijgt je baby maximaal 2 punten. Bij elkaar opgeteld vormen die punten de Apgar-score.
De Apgar-score is een onderzoek, dat is ontwikkeld door dokter Virginia Apgar. De letters van de naam Apgar staan voor alle onderdelen van het onderzoek:
A: huidskleur
De A staat voor appearance: de kleur van de huid. De huidskleur kan bijvoorbeeld blauwgrijs of bleek zijn. Dit is niet goed. De huidskleur is goed wanneer die normaal roze is.
P: hartslag
De P staat voor pulse: de pols- of hartslag. Geen hartslag is natuurlijk niet goed. Minder dan 100 slagen per minuut is misschien zorgwekkend. Meer dan 100 slagen per minuut is het best.
G: reactie op prikkels
De G staat voor grimace: de reactie op prikkels. Als de baby niet reageert, is dat niet goed. Als hij of zij wat beweging laat zien is dat beter, maar het beste is als de baby gaat huilen of trekken als reactie op bijvoorbeeld een (kleine) pijnprikkel.
A: activiteit
De A staat voor activity: activiteit. Als de baby niet beweegt, is dat niet goed. De armen en benen een beetje bewegen is beter. Actieve beweging van de armen en benen is natuurlijk het beste.
R: ademhaling
De R staat voor respiration: ademhaling. Geen ademhaling is absoluut niet goed. Een trage of onregelmatige ademhaling is iets beter, maar geeft nog zorgen. Een sterke, regelmatige ademhaling en krachtig huilen is goed.
De Apgar-score berekenen
Elk onderdeel krijgt een score: 0, 1 of 2 punten. Een totale score tussen 7 en 10 punten is normaal. Een score van 4 punten of minder geeft zorgen. Dan is er onmiddellijk hulp nodig. De verloskundige weet wat ze dan moet doen.
Herhaling van het onderzoek
Het onderzoek wordt drie keer gedaan: 1, 5 en 10 minuten na de geboorte. Het is niet vreemd als je baby bij het eerste onderzoekje nog geen hoge score heeft. Het is de bedoeling dat de baby bij de tweede en derde keer van de test een steeds hogere score krijgt.