Baby
Baby in auto mood picture

Baby in auto

De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.

Veiligheidseisen voor een autostoel

Koop altijd een stoeltje dat aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Autostoelen moeten voldoen aan de regelgeving R44 of de nieuwste regelgeving R129 (ook wel i-Size genoemd). Het goedkeuringslabel ziet eruit als een label of een sticker. Je kunt het herkennen aan de oranje kleur en een nummer onderaan het label.

Sinds juli 2013 bestaat de regelgeving voor autostoeltjes R129 of i-Size. In deze autostoelen kun je je kind tot een minimale leeftijd van 15 maanden, achterwaarts vervoeren. De stoelen bieden nog meer bescherming bij frontale en zijwaartse botsingen. Ook worden kinderen niet langer op gewicht, maar op lengte ingedeeld. De autostoelen met R44 norm mogen vanaf september 2024 niet meer in winkels verkocht worden. Als je zo’n autostoel al hebt, mag je hem nog wel gewoon gebruiken. Ze bieden voldoende veiligheid.

Lees meer over de veiligheid van de babyautostoel op Kinderveiligheid.nl. Bekijk ook op Kinderveiligheid.nl welke autostoel bij jouw kind past.

Een tweedehands autozitje

Als je een tweedehands stoel koopt, controleer dan of het niet beschadigd is of betrokken is geweest bij een aanrijding. Het stoeltje is dan niet meer veilig.

Babyautostoel plaatsen

  • Zet het babyautostoeltje altijd met de rug naar voren toe, dus tegen de rijrichting in. Vervoer je baby zo lang mogelijk op deze manier. De nek van je baby is dan tijdens een mogelijke botsing beter beschermd.
  • Het advies is om je baby in zijn autostoeltje op de achterbank te vervoeren. Die plek is veiliger dan voorin.
  • Babystoeltjes mogen alleen voorin op de passagiersstoel geplaatst worden als de airbag op die plek is uitgeschakeld.
  • Zet je baby in het autostoeltje vast met de Y-gordel van het autostoeltje zelf. Zet daarna het autostoeltje vast met de driepuntsgordel of met het Isofix-systeem in de auto.
  • Let vooral bij pasgeboren en te vroeg geboren baby’s erop of ze vrij kunnen ademhalen. Baby’s zitten in een kromme houding in een babyautostoeltje. De kans bestaat dat de kin van je baby op de borst zakt, waardoor je kind moeilijker kan ademhalen.
  • Oefen de eerste keer met het vastzetten van de autostoel zonder dat je baby erin zit. Op Kinderveiligheid.nl staan filmpjes waarop je kan zien hoe je een autostoel veilig gebruikt.

Een lange autorit met je baby

Maak liever geen lange autoritten. Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijd in zithouding is twee uur per dag. Alle zithoudingen tellen mee, dus ook de tijd dat je baby in een wipstoel ligt. Moet je toch een keer een lange rit maken? Zorg dan voor voldoende pauzes en haal je baby daarbij uit de stoel zodat hij zich kan strekken.

Vervoer je baby nooit op schoot of in de kinderwagenbak

Je kind op schoot nemen in de auto is niet veilig en is ook verboden. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing. Ook in een kinderwagenbak is je kind niet veilig. Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel, die is vastgezet met een driepuntsgordel of Isofix.

Laat je baby nooit alleen in de auto

Zeker als de auto in de zon staat is het gevaarlijk om je baby alleen achter te laten in de auto. Kinderen raken snel oververhit. Het heeft geen nut om een raam open te zetten in een auto die stilstaat in de zon. Dit helpt namelijk niet tegen het stijgen van de temperatuur in de auto. Ook bij kouder weer laat je je kind niet alleen in de auto, ook niet als hij of zij slaapt. Als je kind wakker wordt, is er niemand om hem of haar te troosten.

Te groot voor een babyautostoel

Je kind is te groot voor de babyautostoel als:

  • de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uit komt;
  • je kind meer weegt dan de aangegeven kg’s of;
  • groter is dan de aangegeven lengte op de autostoel.

Dan is het tijd om over te stappen op een peuter autostoel. Deze autostoel heeft een 5-puntsgordel waarmee je je kind vast kan maken. Kijk op Kinderveiligheid.nl naar een filmpje over de overstapmomenten.

Goed ventileren in de auto

Zorg tijdens het rijden voor frisse lucht. Zet een raam open of doe de ventilatie aan.