Je baby heeft je nodig. Hij wil graag dicht bij je zijn en is van jou afhankelijk. Niet alleen voor voeding, maar ook om hem warm en schoon te houden. Je stopt je kind lekker in bad, waarbij je af en toe de haren wast. De huid van de baby kun je verzorgen met babyolie of crème. Bij het verschonen van de luier is het belangrijk om de kwetsbare huid van de billen goed te verzorgen.
Luiers verschonen
Hoe verschoon je een luier ? Zeker bij je eerste kind kan dat nog lastig zijn. Als je baby geplast heeft, is het meestal niet zo moeilijk. Bij poepluiers is dat een ander verhaal. Hoe vaak een baby poept, is bij elke baby anders. Het hangt af van de leeftijd van je baby en van welke voeding hij of zij krijgt. Bij borstvoeding is het belangrijk dat je baby minimaal twee tot drie keer poept per dag, tot hij ongeveer zes weken oud is. Daarna kan het soms wel een paar dagen overslaan.
Benodigdheden luier verschonen
Zorg ervoor dat je vóór het verschonen alles klaar hebt liggen. Het is gevaarlijk om je baby op de commode te laten liggen terwijl jij nog iets moet pakken. Toch iets vergeten? Leg je baby dan even veilig in het bed.
Je hebt nodig:
- een aankleedkussen met opstaande randen. Zorg ervoor dat je meer hoezen hebt; een ongelukje is zo gebeurd.
- luiers. Leg er minstens twee vlakbij. Jouw baby is niet de eerste die tijdens het verschonen de luier meteen alweer vies maakt.
- billendoekjes. Heeft jouw baby snel last van rode billen, kies dan billendoekjes zonder parfum. Je kunt de billen van je baby ook schoonmaken met een bakje lauwwarm water en een washandje of -lapje. Afdrogen doe je met een hydrofiele doek.
- eventueel billenzalf. Een laagje zalf beschermt de billen tegen nattigheid en helpt luieruitslag voorkomen.
- kleertjes. Als je baby plast tijdens het verschonen, is het handig als je schone kleren klaar hebt liggen.
Gebruik liever geen talkpoeder; het is gevaarlijk als dat in de longen van je kind terecht komt.
Poepluiers
Trek, net als bij een vol geplaste luier, de romper goed omhoog voordat je de luier losmaakt. Zo blijft die schoon. Bij een spuitluier is de romper waarschijnlijk al vies en moet die ook uit. Dankzij de envelopsluiting op de schouders, kun je de romper naar beneden uittrekken. Zo krijgt je baby geen poep in het gezicht en haar.
- Bij een meisje kunnen de schaamlippen helemaal vol zitten met poep. Je kunt ze dan het best schoonmaken met veel lauw water. Doe dat heel voorzichtig, maar wel grondig en altijd van voor naar achter toe.
- Bij een jongen gaat het verschonen van een poepluier wat makkelijker. Wees wel voorzichtig met de voorhuid van zijn piemel; die kun je niet naar achteren trekken.
Luieruitslag
Na het verschonen is het belangrijk om de huid van de billen goed te verzorgen. Heeft je baby last van rode en kapotte billen? Dat is luieruitslag.
Wasbare luiers of wegwerpluiers?
Per dag verschoon je je baby al gauw acht tot tien keer. Later wordt dit iets minder. Het aantal luiers dat je gebruikt is iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij het kiezen van het type luier. Wil je een wasbare luier of kies je voor een wegwerpluier?
Wegwerpluiers zijn vooral erg gemakkelijk. Het voordeel van wasbare luiers is dat ze goedkoper en milieuvriendelijker zijn. Je kunt kant-en-klare wasbare luiers kopen, die makkelijk te gebruiken zijn. Bovendien worden kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk. Het nadeel van wasbare luiers is dat je ze moet wassen. Dat kost ook water en energie. Toch zijn wasbare luiers goedkoper en beter voor het milieu dan wegwerpluiers.
Op Waarzitwatin.nl vind je meer informatie over waar je op kunt letten als je luiers gaat kopen.
Tips bij het verschonen
- Jongetjes gaan vaak plassen wanneer de luier los is. Houd daarom zijn piemeltje naar beneden en leg er eventueel een doekje op.
- Vouw de luier meteen dubbel als je hem open hebt; de billen van je baby liggen dan op de buitenkant van de vuile luier.
- Leg de schone luier aan de achterkant zo neer dat deze boven de navel uitkomt. Houd bij het vastmaken van de luier een vingerbreedte ruimte tussen de luier en de buik van je baby.
- De gerimpelde randjes van de luier, bij de benen, moeten naar buiten wijzen om doorlekken te voorkomen.
- Ligt je baby erg te draaien tijdens het verschonen? Geef hem of haar dan een speeltje of ander voorwerp in handen dat de aandacht vasthoudt. Een spiegel achter de commode werkt ook.
- Praat tijdens het verschonen met je baby. Het is een moment om goed contact te maken. Een liedje zingen, gekke gezichten trekken, het kan allemaal.