Je kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Flesvoeding wordt ook wel ‘kunstvoeding’ of ‘zuigelingenvoeding’ genoemd. Als je flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst je handen.
Gebruik een schone fles
Spoel direct na het drinken de fles en speen om met koud water. Je kunt de fles en speen later in heet sop goed schoonmaken. Of doe de fles en speen in de afwasmachine op minimaal 55 graden, op een lang wasprogramma. Zet de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek te drogen.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
De fles kun je daarna opwarmen met een flessenwarmer, een pan water of de magnetron. Het is dus niet nodig om het water eerst te koken. Gebruik liever geen warm kraanwater. Metalen van bijvoorbeeld de boiler worden makkelijker opgenomen in warm water.
Loden en nieuwe leidingen
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen. Heb je loden leidingen? Maak flesvoeding voor baby’s met water uit niet-loden leidingen. Bijvoorbeeld met flessenwater uit de winkel. Op de verpakking van het water lees je of het flessenwater geschikt is voor het maken van flesvoeding.
Spoel nieuwe leidingen en kranen de eerste drie maanden elke ochtend twee minuten door voor je het water gebruikt. Gebruik dit eerste spoelwater ergens anders voor. Was er bijvoorbeeld je handen mee of groente en fruit. Je kunt er ook mee schoonmaken of de planten ermee water geven. Het water dat na twee minuten doorspoelen uit de kraan komt, kun je wel drinken of gebruiken voor de bereiding van flesvoeding.
Heb je alleen een nieuwe kraan? Dan is het voldoende om de kraan tien seconden door te spoelen voor elk gebruik.
Wil je meer weten? Lees dan het advies over lood in kraanwater op de website van het Voedingscentrum.nl.
Gebruik de juiste hoeveelheid melkpoeder
Het is belangrijk dat je de fles klaarmaakt volgens de instructie die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder in de fles dan voorgeschreven. Teveel melkpoeder is op den duur niet goed voor het gewicht van je kind. Sommige kinderen krijgen last van harde poep.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden.
Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.
Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.