Baby

Gezond leven bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, moet je goed eten en genoeg vocht binnen krijgen. Want moedermelk aanmaken kost energie, voedingsstoffen en vocht. Zorg dat je afwisselend eet, genoeg drinkt en op tijd rust neemt. Het is belangrijk dat je niet rookt, geen alcohol drinkt, niet blowt of andere drugs gebruikt. Nicotine, alcohol, cannabis en andere drugs komen in de borstvoeding terecht en dat is slecht voor je baby.

Eet afwisselend  

Het is belangrijk om afwisselend te eten. Als je verschillende dingen eet, krijg je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • fruit en groente;
  • aardappelen, pasta en rijst;
  • brood;
  • vlees, vis en vleesvervangers;
  • kaas, melk en melkproducten.

Je kunt hiervoor ook op Voedingscentrum.nl kijken.

Er is geen bewijs dat bepaalde voeding krampjes veroorzaakt bij je baby. Daarvoor hoef je dus geen eten te laten staan.

Genoeg drinken

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om genoeg te drinken, bijvoorbeeld melk, thee of water. Let er vooral op dat je genoeg melkproducten drinkt, want daar zit calcium in. Het Voedingscentrum adviseert 450 ml melk of melkproducten per dag. Dat zijn twee bekers melk, karnemelk of yoghurt.

Medicijngebruik

Gebruik je medicijnen? Soms maakt dat niet uit maar soms is dat niet goed voor je kind. Bespreek het met je verloskundige, de huisarts of de jeugdgezondheidszorg.

Liever geen alcohol

Alcohol komt in je moedermelk, omdat moedermelk vanuit je bloed wordt gemaakt. Drink je ongeveer twee keer per week één à twee glazen alcohol? Dan heeft dit waarschijnlijk geen invloed op je baby als het ouder is dan een maand.
Drink je meer of vaker alcohol? Dan kan dat slecht zijn voor je baby. Je baby kan slechter groeien, onrustiger zijn, meer huilen en minder slapen.

Door alcohol kan jouw lichaam minder melk gaan maken. Het kan ook dat de melk minder makkelijk toeschiet als je baby gaat drinken. Hoe jonger je baby is en hoe meer alcohol je drinkt, hoe slechter het is.

De hoeveelheid alcohol die in je moedermelk komt is een deel van wat jij drinkt. Na één glas alcohol duurt het ongeveer twee uur voordat de alcohol uit je moedermelk is verdwenen. Als je toch wilt drinken, wacht dan in elk geval twee tot drie uur per glas met het geven van borstvoeding. Hoe kwetsbaarder je kind, hoe langer je zou moeten wachten. Heeft je kind honger? Geef het dan eerder afgekolfde moedermelk. De melk die je twee tot drie uur na het alcohol drinken kolft, gooi je weg.

Bedenk ook dat je zelf dieper slaapt na het drinken van alcohol. Samen slapen met je baby geeft dan extra risico’s.

Roken en borstvoeding

Het is het beste om niet te roken als je borstvoeding geeft. Alleen zo voorkom je dat je baby geen schadelijke stoffen uit de rook binnenkrijgt via de borstvoeding.

Als het je niet lukt om te stoppen met roken, rook dan in ieder geval niet in de buurt van je baby. Dan kan je baby ook niet meeroken. Blijf wel borstvoeding geven, want moedermelk kan een deel van de schadelijke invloed van tabaksrook en nicotine verminderen.
Als je rookt…

  • kan het zijn dat de moedermelk minder makkelijk toeschiet;
  • gaat je baby mogelijk minder goed slapen;
  • wordt nicotine wordt via de moedermelk aan de baby doorgegeven;
  • lijken in de moedermelk minder koolhydraten, vetten en eiwitten te zitten.

Rook in ieder geval zo min mogelijk en nooit waar je kind bij is. Het is het beste om twee uur voor de voeding niet te roken. Er zit dan minder nicotine in de moedermelk. Omdat je vaak niet precies weet wanneer je kind een voeding wil, zou je direct na een voeding kunnen roken en niet in de buurt van je baby. Wil je nicotinevervangers gebruiken? Doe dit dan ook vlak ná een voeding. Zo krijgt je baby de minste nicotine binnen. Bespreek het gebruik van nicotinevervangers altijd eerst met je huisarts.

Blowen en borstvoeding

Als je cannabis (wiet, hasj) gebruikt en borstvoeding geeft, kan dat gevolgen hebben voor je baby. Denk aan een vertraagde motorische ontwikkeling, versnelde hartslag, een zwakkere zuigreflex, een slechter werkend immuunsysteem, longontsteking, bronchitis en slaapproblemen. Ook kan je baby minder aanwezig zijn.

Drugs en borstvoeding

Alle drugs komen via de borstvoeding bij je kind terecht. Dat is gevaarlijk voor je baby. De risico’s zijn bijvoorbeeld prikkelbaarheid, overgeven, een gevaarlijk hoge bloeddruk en verslaving. Op lange termijn kan het ook leiden tot een groei- of ontwikkelingsachterstand.

Het is daarom het beste om geen drugs te gebruiken als je borstvoeding geeft. Als je toch drugs wilt gebruiken, laat je dan informeren over hoe lang je melk moet afkolven. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Drugs Infolijn.

Verslaving en borstvoeding

Als je verslaafd bent aan alcohol of drugs heeft dat ook invloed op je gedrag en je dagindeling. Veiligheid en regelmaat zijn heel belangrijk voor je kind. Dat is vaak moeilijk als je verslaafd bent. Voor je eigen gezondheid, maar ook in het belang van je kind, is het belangrijk om te stoppen met gebruiken. Op Drugsinfo.nl en Alcoholinfo.nl kun je meer informatie vinden over de verschillende vormen van hulp.

Meer over roken, drugs, alcohol en borstvoeding