Baby
Huidsmeer en donshaar mood picture

Huidsmeer en donshaar

Baby’s worden geboren met wat wit ‘vet’ op hun huid en haren: huidsmeer. Waarom heeft je baby huidsmeer en moet je dat weg wassen? Sommige baby’s hebben ook bijna overal donshaar. Dit houdt het huidsmeer vast. Donshaar verdwijnt vanzelf.

Wat is huidsmeer?

Huidsmeer is een plakkerig wit laagje, dat op de huid van je baby kan zitten bij de geboorte. Het heet vernix. Halverwege de zwangerschap begint je baby dit huidsmeer aan te maken. Het beschermt de huid van je baby tegen het vruchtwater in de baarmoeder. In de laatste weken voor de geboorte verdwijnt het meeste huidsmeer weer. Als je baby ná 40 weken wordt geboren, is het huidsmeer misschien alweer helemaal opgenomen door de huid. Te vroeg geboren baby’s hebben juist veel huidsmeer.

Waar is huidsmeer goed voor?

  • Huidsmeer zorgt er in de baarmoeder voor dat het vruchtwater niet in de huid van je baby trekt. Zo blijft het huidje zacht en soepel.
  • Aan het eind van de zwangerschap komen vlokjes huidsmeer in het vruchtwater terecht. Je baby neemt hier slokjes van. Zo komt de ontwikkeling van zijn of haar darmen op gang.
  • Huidsmeer beschermt de huid ook tegen bacteriën. Dit is vooral tijdens de bevalling belangrijk.
  • Met huidsmeer glijdt je baby bij de geboorte wat makkelijker naar buiten.
  • Na de geboorte is het huidsmeer een soort crème. Het houdt de huid van je baby vet en soepel. Een goede bescherming tegen de buitenwereld waar hij of zij nu is. Het helpt je baby ook om op temperatuur te blijven.
  • Huidsmeer heeft stoffen die de huid helpen genezen. Je kunt het ook gebruiken bij jezelf als je een scheurtje of knip hebt gekregen.

Huidsmeer laten zitten of weghalen?

De kraamverzorgende maakt je baby schoon na de geboorte. Maar ze laat het huidsmeer, of een deel ervan, zitten ter bescherming van de huid. Meestal trekt huidsmeer in twee of drie dagen vanzelf in de huid. Je kunt het huidsmeer ook voorzichtig in de huid masseren.

Als je wilt dat niets van het huidsmeer wordt weggepoetst na de bevalling, kun je dat in je geboorteplan schrijven.

Baby geboren met donshaar?

Sommige baby’s hebben vlak na de geboorte bijna overal op hun lichaam kleine donsharen. Dit donshaar wordt lanugo genoemd.

Vanaf de 14e zwangerschapsweek groeit donshaar op de huid van je baby. Dit donshaar houdt het huidsmeer vast. Heel nuttig dus. Het donshaar helpt een baby ook warm houden in de baarmoeder. Na de 30e week krijgt je baby vet op het lichaam en heeft het donshaar geen nut meer. De haartjes vallen dan uit en komen in het vruchtwater terecht. Doordat je baby daar slokjes van neemt, komen de haartjes in de darmen. Na de geboorte zitten ze in de eerste, plakkerige poep, die meconium heet.

De meeste baby’s worden zonder donshaar geboren. Als jouw baby wel donshaar heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Probeer de haartjes niet weg te halen, dan beschadig je de huid. Het donshaar verdwijnt vanzelf, al kan het een paar weken of maanden duren.