Over het algemeen is het goed mogelijk om twee of zelfs meer kinderen te voeden. Dat gebeurt bij meerlingen, maar het kan ook bij kinderen van verschillende leeftijden, bijvoorbeeld als een ouder kind ook aan de borst blijft drinken.
Borstvoeding bij meerlingen
Als je een meerling hebt, kun je je baby’s tegelijk aan je borsten laten drinken. De hoeveelheid moedermelk past zich aan aan hoeveel kinderen je aan de borst hebt. Er is dus genoeg voor meer baby’s als de borsten vaak genoeg gestimuleerd worden. Je kunt meer kinderen tegelijk aan de borst voeden, of om de beurt. Met kussens, oefening en in het begin voldoende hulp van iemand anders, kan het heel goed gaan. In het begin is het vaak fijn de kinderen om de beurt aan de borst te leggen. Zo kun je ze leren kennen. Het ene kind drinkt soms anders dan het andere. En borstvoeding geven is altijd even oefenen.
TIP: in overleg met je verloskundige of gynaecoloog kun je misschien vanaf 36 weken in de zwangerschap al beginnen met kolven met de hand. Dit heet antenataal kolven. Je doet dit om wat colostrum te verzamelen en om te oefenen met het kolven met de hand. Er zijn redenen om dit wél, maar ook redenen om dit níet te doen. Vraag informatie hierover aan je verloskundige of een lactatiekundige. Je kunt ook contact opnemen met de lactatiekundige van het ziekenhuis waar je onder controle bent bij een meerlingzwangerschap.
Voedingshoudingen bij meerlingen
Er zijn verschillende voedingshoudingen die je kunt toepassen en combineren: bijvoorbeeld achterover leunend borstvoeden en de rugbyhouding.
- Je zit ontspannen, rechtop of iets meer leunend. Dit wordt ook wel de madonnahouding genoemd.
- Sommige moeders gebruiken graag een stoel met een armleuning, met de voeten eventueel op een voetenbankje.
- Het kan prettig zijn om een kussen op schoot of onder je arm te leggen.
- Je kunt ook een beetje achteruit leunen, zodat je baby’s ook op jou kunnen leunen. Ze liggen dan vaak iets schuin naar beneden met hun beentjes leunend op jouw buik.
- Je kunt je baby’s gekruist over elkaar op je armen houden.
- Draai de buikjes tegen jouw buik, laat ze leunen op hun eigen armpjes en ondersteun je baby’s met je armen.
- Je kunt ook in de rugbyhouding gaan zitten met onder elke arm een baby. Of je kunt één baby in de rugbyhouding leggen en de andere in de madonnahouding. Hun beentjes wijzen dan dezelfde kant op.
Op Borstvoeding.nl kun je een brochure bestellen over borstvoeding geven aan meerlingen.
Tandemvoeden
Bij tandemvoeden voed je je baby en een ouder kind. De pasgeboren baby moet steeds het eerst de borst krijgen, zodat hij genoeg moedermelk binnenkrijgt. De moedermelk die je maakt past zich aan aan de leeftijd van je jongste kind. Je begint in de zwangerschap dus ook weer met het aanmaken van colostrum. Colostrum is anders van smaak. Sommige oudere kinderen vinden de borstvoeding minder lekker als er een kleine baby ‘meedrinkt’. Ze gaan minder moedermelk drinken of stoppen er tijdelijk mee. Sommige kinderen blijven graag mee drinken, of willen soms zelfs vaker drinken, omdat er meer melk is. Hier moet je dan soms afspraken maken met je oudste kind.
Drinken op verzoek
Laat je baby drinken op verzoek, zo lang en vaak als hij zelf wil. Dan stemt het lichaam de melkproductie daarop af, net als de kwaliteit van de melk. Een ouder kind kan zonder enig probleem meedrinken. De borsten maken extra voeding aan, net als bij een tweeling of meerling.
Meer eiwitten in moedermelk
In moedermelk voor jonge baby’s zit iets meer eiwit dan in moedermelk voor oudere kinderen, maar dat kan geen kwaad. Als beide kinderen gezond zijn en goed groeien, gaat alles prima.
Meer informatie over tandemvoeden lees je op Borstvoeding.nl.