Is je baby verkouden? Lastig, maar gelukkig meestal onschuldig. Het gaat binnen twee weken vanzelf weer over. Er zijn geen medicijnen, maar zoutoplossing kan helpen.
Hoe merk je dat je kind verkouden is?
- De neus van je kind is verstopt met taai snot of je kind heeft een loopneus.
- Je kind moet soms hoesten of niezen, en soms ook overgeven.
- Sommige kinderen krijgen het benauwd.
- Sommige kinderen krijgen koorts.
Minder weerstand
Er bestaan meer dan tweehonderd verschillende virussen waar je verkouden van kunt worden. Mensen bouwen tijdens hun leven weerstand op tegen veel van deze virussen. Baby’s en kinderen moeten die weerstand tegen virussen nog opbouwen. Ze zijn daardoor sneller verkouden dan volwassenen. Een kind kan tot wel tien keer per jaar verkouden worden.
Het RS-virus is erg besmettelijk
Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Vooral in de winter. Baby’s en jonge kinderen kunnen er heel ziek van worden. Lees op Thuisarts.nl wat je kunt doen als je kind waarschijnlijk het RS-virus heeft. Let vooral op je baby als hij of zij nog geen 6 maanden is en slechter gaat drinken.
Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je baby snel of piepend ademt. Of even stopt met ademen. Bel ook direct als je kind suf wordt.
Hoe kun je besmetting voorkomen?
Het is bijna niet te voorkomen dat je kind een verkoudheidsvirus oppikt. Vooral niet als je kind veel in aanraking komt met anderen. Wat je kunt proberen om besmetting te voorkomen:
- Was regelmatig je handen, in ieder geval voor je je baby aanraakt
- Vermijd contact met zieke mensen
- Nies/hoest in je elleboog
- Maak spullen, speelgoed en deurknoppen schoon, het virus kan tot wel 7 uur blijven “plakken” op voorwerpen
- Rook niet in de buurt van de baby
- Geef, als het kan, borstvoeding in plaats van flesvoeding
Een aanval van pseudokroep
Bij pseudokroep is de keel ontstoken. Het begint meestal met een gewone verkoudheid. Een aanval van pseudokroep gebeurt meestal in de avond of nacht. Je kind hoest dan hard. Blijf rustig en probeer je kind af te leiden. Pseudokroep gaat meestal binnen een paar uur vanzelf over. Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost bij één van deze dingen:
- Je kind ademt erg snel of erg moeilijk.
- Je kind piept bij het ademen.
- De spieren van de borstkas trekken in bij het ademen.
- Je kind wordt suf of juist heel onrustig.
Zoutoplossing bij verstopte neus
Er bestaan geen medicijnen tegen verkoudheid. Als je baby een vieze of verstopte neus heeft, kun je wel een zoutoplossing gebruiken die in een neusspray of pipet zit. Je druppelt of spuit ‘s morgens en ‘s avonds de zoutoplossing in het neusje om het snot op te lossen. Daardoor kan je baby beter door de neus ademhalen en makkelijker drinken. Zo’n zoutoplossing is te koop bij de apotheek en de drogist. Je kunt hem ook zelf maken. Doe dan een halve theelepel zout in een glas water. Proef of dit naar tranen smaakt en doe er meer zout of water toe om die smaak te krijgen.
Geen medicijnen en honing
Geef je baby niet zomaar medicijnen. Ook geen drankjes van de drogist. Geef ook géén honing. In honing kan een stofje zitten dat giftig is voor je baby. Wil jij je baby toch iets geven, overleg dan met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.
Genoeg drinken
Laat je baby vooral goed drinken. Met een dichte neus kan een baby vaak moeilijk drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met de zoutoplossing. Vaak komt het snot dan los en niest je baby dit eruit of slikt het door. Snot doorslikken is natuurlijk en gezond. Het zorgt voor een betere verdediging tegen het virus.
Hulp inschakelen bij verkoudheid
Voor een gewone verkoudheid hoeven kinderen niet naar de huisarts. Ga wel met je baby naar de huisarts als:
- je baby nog geen 3 maanden is en koorts krijgt
- je baby benauwd is of een piepende ademhaling krijgt;
- je baby steeds zieker wordt;
- de klachten na verbetering weer erger worden;
- je baby langere tijd ziek blijft.
Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.
Beter niet door de mond ademen
De normale manier van ademhalen is door de neus. De lucht die door de neus gaat wordt vochtig en daardoor is de keel minder geïrriteerd dan bij door de mond ademen. Ook wordt de lucht die je inademt zuiverder door de kleine haartjes. Door neus-ademen wordt de kans op infecties minder.
Maar met een verstopte neus is het moeilijk om door de neus te ademen. Dan móet je kind wel door de mond ademen. Let erop dat je kind na een verkoudheid weer door de neus gaat ademhalen. Je kind kan gewend zijn geraakt aan het door de mond ademen. Het mondje ‘hangt’ open en het kost minder energie om dan door de mond te ademen. Als je kind slaapt kun je zijn of haar kin optillen, zodat de mond sluit. Eventueel kun je de lippen nog zachtjes dichtdrukken.
Als je kind langere tijd blijft ademen door de mond, kunnen vuil, kou en droogte makkelijker in de keel en longen komen. Daardoor kan je kind sneller keelpijn, ontstoken amandelen, kriebelhoest, oorontstekingen en een verstopte neus krijgen.
Piepende ademhaling
Kinderen onder de 5 à 6 jaar met een piepende ademhaling hebben waarschijnlijk prikkelbare luchtwegen. Als je kind na 5 jaar nog steeds piept bij het ademhalen, kan hij of zij astma hebben, zeker als dat in de familie voorkomt.