Baby’s vinden het heel fijn om voorgelezen te worden. Voorlezen is gezellig en helpt je baby te leren praten. Waarom is op vaste momenten voorlezen belangrijk? En wat doen bibliotheken voor baby’s?
Voorlezen en leren praten
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, later beter zijn in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.
Vanaf een maand of 4 kun je je baby al echt gaan ‘voorlezen’. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij of zij geniet van je stem en de aandacht.
Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen baby’s voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral: samen plaatjes kijken, aanwijzen en vertellen wat je ziet en er samen over praten.
Zo moedig je je kind aan om te gaan praten.
Je kind leert veel van voorlezen, maar het is natuurlijk ook gewoon een leuk moment om contact te hebben en samen iets te doen.
Op vaste momenten voorlezen
Hoe vaker je voorleest, hoe beter. Iedere dag voorlezen op hetzelfde moment geeft je kind houvast en daar houden jonge kinderen van. Een baby die weet wat er komen gaat, voelt zich gerustgesteld en veilig. Bouw dus vaste leesmomenten in.
Naar de bibliotheek
De meeste bibliotheken hebben speciale boekjes voor baby’s. Dit zijn stevige kleine boekjes van bijvoorbeeld plastic of stof. Ook kun je er cd’s lenen met liedjes voor baby’s. Dat vinden ze heel leuk!
- Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Kijk op de website van de bibliotheek in houw woonplaats voor meer informatie.
- Misschien organiseert de bibliotheek ook een voorleesmiddag? Of een theatervoorstelling? Vraag ernaar!
- Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien een boekenbus of bibliobus.
- Als je baby 3 maanden is, kun je meedoen met ‘BoekStart voor baby’s’. Bij de bibliotheek krijg je dan een koffertje met boekjes voor je baby. Op BoekStart.nl staat welke bibliotheken aan Boekstart meedoen. Je vindt er ook filmpjes met voorleestips voor baby’s en peuters van verschillende leeftijden.
Filmpje over BoekStart (Bron: Stichting Lezen)
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Ap7ktSAXkC4?rel=0 om hem alsnog te bekijken.
Prentenboek-apps
Er zijn ook prentenboeken-apps. Bij prentenboeken-apps zit vaak een stem die het boek voorleest. Soms zelfs in verschillende talen. Maar laat kinderen tot 2 jaar zo min mogelijk achter een beeldscherm. En blijf vooral zelf voorlezen. Gebruik prentenboek-apps ook niet vlak voor het slapen gaan. Je kind wordt hier extra wakker van door het blauwe licht van de schermen.