Of je kind goed groeit, zie je in een groeigrafiek. Daarin vul je op verschillende leeftijden de lengte of het gewicht van je kind in. Zo krijg je een groeilijn. Bij een bezoek aan de Jeugdgezondheidszorg wordt je kind ook gemeten en gewogen. Je kunt daar de groeilijn van je kind bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Wat is een groeigrafiek?
Er zijn verschillende groeigrafieken. Bijvoorbeeld een grafiek waarin je het gewicht van je kind kunt vergelijken met dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd. En een grafiek waarin je de lengte kunt vergelijken. Er is ook een grafiek waarin je kunt zien welk gemiddeld gewicht hoort bij een bepaalde lengte. De middelste lijn in een groeigrafiek geeft het gemiddelde aan. De buitenste lijnen geven het gebied aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.
Wat is normale groei?
Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Gaat de lijn meer horizontaal lopen? Of komt er een knik in de lijn? Overleg dan met de jeugdarts. Gaat de eigen groeilijn van een kind flink anders lopen, dan heeft het misschien een groeistoornis.
- Voor de puberteit groeit je kind ongeveer zes centimeter per jaar. Maar niet alle kinderen groeien even snel.
- Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen kinderen gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien.
- Rond 12 jaar zijn de meeste kinderen tussen de 1,40 meter en 1,70 meter lang.
- Vraag je je af hoe het komt dat je kind klein of juist groot is, lees dan verder op Thuisarts.nl
Wat doe je als je kind langer is?
De groei gaat bij elk kind anders. Bahandelen mensen je wat langere kind alsof hij of zij ouder is? Praat daar dan over. Vertel ze dat je kind lang is, maar nog wel jong. Let op dat je kind niet wordt overschat, omdat hij of zij lang is. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als je kind mee mag in een opblaasboot met oudere kinderen, terwijl je kind nog niet kan zwemmen.
Het is goed als kinderen dingen doen, die passen bij hun leeftijd. Dus nog niet in de achtbaan, ook al is je kind er misschien lang genoeg voor.
Wat doe je als je kind kleiner is?
Als je kind klein is, dan wordt hij of zij misschien juist onderschat. Je kind mag bijvoorbeeld niet mee doen met sommige dingen, omdat hij of zij te jong lijkt. Behandelen mensen je kind alsof hij of zij jonger is? Leer je kind dan om voor zichzelf op te komen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik mag dat wel, want ik ben al 5 jaar’. Of vertel ze dat je kind klein lijkt, maar al ouder is.
Als je kind klein is, laat hem of haar dan toch dingen doen, die de leeftijdsgenoten ook doen. Zoals klimmen op het klimrek.
Schoolmeubels moeten passen
Een goed passende stoel en tafel zijn belangrijk voor je kind. Je kunt met de leerkracht op school overleggen of je kind misschien een hogere of lagere stoel of tafel nodig heeft. Misschien is het ook nodig om te praten met ouders van klasgenoten. Vertel hen dat je kind even oud is als de andere kinderen in de klas, ook al is het langer of kleiner dan de klasgenoten.
Groeispurt
Groeipijn
Handige websites en app
- TNO.nl – groeicalculator om te berekenen hoe lang je kind kan worden
- GroeiGids app – houd hierin o.a. de groei bij en kijk hoe lang je kind later ongeveer wordt
- Kindengroei.nl – informatie over normale groei, afwijkende groei en groeistoornissen