Basisschoolkind
Je kind beschermen tegen media mood picture

Je kind beschermen tegen media

Hoe weet je of een bepaalde film of game wel geschikt is voor jouw kind? Op Kijkwijzer en Pegi kun je bijvoorbeeld nakijken of je kind al oud genoeg is voor een film of game. Er zijn ook functies op websites of in je browser die ervoor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt.

Media voor kinderen

Welke media zijn geschikt voor jouw kind? Dit vind je op Mediasmarties.nl. Je kunt natuurlijk ook tips vragen aan andere ouders.

Geschikte leeftijd voor films, televisie en games

Op Kijkwijzer.nl vind je de leeftijden voor alle tv-programma’s en films. Kijkwijzer maakt gebruik van verschillende labels: alle leeftijden (AL), 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Daarnaast zijn er ook pictogrammen die laten zien waarom een film niet geschikt is voor een bepaalde leeftijd. Bijvoorbeeld omdat er geweld, seks of drugs in voorkomen. Je kunt de labels vinden op de website van Kijkwijzer.

Op Pegi.info kun je de leeftijdsaanduidingen vinden voor games. Pegi maakt gebruik van andere leeftijden dan Kijkwijzer, namelijk: 3 jaar, 7 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Ook Pegi gebruikt pictogrammen om te laten zien waarom een game niet geschikt is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. Kijk op Pegi.info om te kijken of een game geschikt is voor jouw kind.

Wat zeggen deze leeftijden?

De leeftijden die Kijkwijzer en Pegi aangeven zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het betekent dat het zien van een film of het spelen van een game onder de aangegeven leeftijd risico’s kan geven. Het hoeft dus niet altijd schadelijk te zijn, maar het kan wel. Pas wel heel erg op met 18+-games. Deze games zijn echt gemaakt voor volwassenen. De kans is groot dat het spelen van de game schadelijk is voor de ontwikkeling van je kind.

De labels houden geen rekening met het kind zelf. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld meer te beïnvloeden dan andere kinderen. Ook kan het uitmaken of jij als er als ouder bij bent als je kind gamet. Games of films kunnen minder schadelijk zijn als je met je kind praat over wat het ziet.

Bij het goedkeuren van films en games is het ook belangrijk om op je eigen gevoel te vertrouwen. Jij kent je kind het best en jij weet wat het wel of niet aankan. Zorg dat je weet wat je kind speelt of ziet en praat er samen over.

Je weet natuurlijk niet wat je kind buiten de deur allemaal speelt en ziet. Je kunt er wel over praten met de ouders van vriendjes.

Software voor ouderlijke controle

Er bestaan programma’s die bijhouden hoe lang je kind op de computer zit. En die controleren welke websites je kind bezoekt en toegang tot bepaalde websites kunnen tegenhouden. Kijk eens naar de mogelijkheden bij de leverancier van je antivirussoftware. Er zijn enkele Nederlandse producten te koop: KliksafeFilternet en Kaspersky Safe Kids.

Instellingen op apparaten

Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te beperken. Soms is het alleen in het Engels. Op Veiliginternetten.nl lees je hier meer over. Voor televisie zijn er via kabel-tv en digitale tv ook mogelijkheden om de toegang te regelen op basis van leeftijd. Zo ziet je kind niet per ongeluk iets waar het te jong voor is. Vraag bij je eigen aanbieder na wat er mogelijk is.

Instellingen op websites

Ben je bang dat je kind op Youtube of Google beelden te zien krijgt die niet geschikt zijn voor kinderen? Je kunt de instellingen op deze websites veranderen, zodat dit soort beelden niet getoond worden. Ga hiervoor bij Google naar ‘safe search’ en bij YouTube naar ‘veiligheidscentrum’.

Nog meer tips voor instellingen op websites en sociale media vind je in Veilig op internet.