Basisschoolkind
Mobiele telefoon en smartphone mood picture

Mobiele telefoon en smartphone

Hoe oud is jouw kind als je hem of haar een eigen mobiele telefoon of smartphone geeft? Het is niet vreemd om kinderen van 8 of 9 jaar met een telefoon te zien. Tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, hebben ze bijna allemaal een smartphone. Is jouw kind wel heel veel met de smartphone bezig? Wanneer wordt het een verslaving? Maak afspraken over het gebruik van de smartphone.

Vanaf welke leeftijd mag je kind een mobiel?

Jij bepaalt dit als ouder natuurlijk zelf. Sommige ouders vinden het prettig als hun kind altijd bereikbaar is. Anderen willen nog even wachten met een eigen telefoon. Op de basisschool hebben kinderen nog geen telefoon nodig. Zodra ze naar de brugklas gaan, wordt dat anders. Je kind is dan meestal wat langer zelfstandig onderweg van huis naar school. Het is fijn als je kind jou kan appen of bellen als hij of zij een lekke band heeft. Of vertraging in het openbaar vervoer. Veel middelbare scholen gebruiken een app voor informatie over het rooster. Je kind krijgt dan een appje bij wijzigingen of lesuitval. De smartphone is ook belangrijk voor je kind om contact te houden met vrienden.

Lees op Consumentenbond.nl waar je op let bij het kopen van een mobiele telefoon voor je kind.

Geen telefoon in de klas

Kinderen mogen hun telefoons niet meer in de klas bij zich houden. Dit geldt voor de basisschool en de middelbare school. Alleen als de telefoon nodig is in de les, mag die gebruikt worden. Op de basisschool moet de telefoon meestal ingeleverd worden bij de leerkracht. Op de middelbare school moet hij in een kluisje. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich zonder smartphone in de klas beter concentreren.

Regels en tips voor je kind en telefoon

Je praat waarschijnlijk met je kind over het veilig gebruik van internet. Zodra je kind een smartphone heeft, gelden de afspraken hierover ook voor de telefoon. Daarnaast zijn er nog wat regels en tips.

 1. Vertel hoe je fatsoenlijk met een telefoon omgaat. Je gebruikt deze bijvoorbeeld niet aan tafel. En je belt ook niet in het bijzijn van anderen.
 2. Geef zelf het goede voorbeeld!
 3. Zorg dat de telefoon niet voor het slapen gaan gebruikt wordt. Vooral vanwege het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt.
 4. Verbied je kind een mobiel te gebruiken in het verkeer.
 5. Vertel dat je geen foto’s of filmpjes van anderen online mag zetten zonder dit te vragen.
 6. Vertel dat je nooit je telefoonnummer aan onbekenden moet geven.
 7. Laat weten dat als er iets vervelends is gebeurd op internet, je kind er altijd over mag praten.
 8. Maak ook afspraken over de kosten. Voorkom dat je kind te veel geld kan uitgeven. Kies je voor een abonnement of prepaid?

Let ook op wat je kind met de telefoon of smartphone doet. Als het echt nodig is, kun je in de basisschoolleeftijd nog best eens in de telefoon kijken.

‘Verslaafd’ aan de smartphone

Een smartphone hebben is leuk. Je kunt altijd en overal even contact zoeken met vrienden. Je kunt even een spelletje doen, iets opzoeken, de weg vinden… Misschien merk je zelf ook dat je onrustig wordt als je je telefoon niet bij je hebt. Het is goed om samen te praten over hoeveel tijd en aandacht de smartphone vraagt. Wees in dat gesprek ook eerlijk over jezelf. Je kunt afspreken om de smartphone eens wat vaker weg te leggen. Sinds het telefoongebruik in de klas verboden is, zeggen kinderen ook dat het gezelliger is met elkaar. Veel pubers weten best dat social media en de smartphone veel aandacht van ze vragen. We noemen het pas een verslaving als er echt problemen door komen in het dagelijks leven. En als het je kind zelf niet lukt om dit gedrag te veranderen.

Signalen van ongezond smartphonegebruik

Zie of merk je dat je kind door zijn smartphonegebruik problemen krijgt met anderen: thuis, op school of op het werk? Dat is een teken dat hij of zij verkeerd bezig is.

Het zijn signalen van ongezond (verslaafd) smartphonegebruik als je kind:

 • vaak denkt aan zijn of haar telefoon of aan bepaalde apps, games of sociale media;
 • steeds langer met de smartphone bezig is;
 • eigenlijk niets anders meer doet en alle leuke dingen uit de mobiel haalt;
 • wel eens heeft geprobeerd om de tijd te beperken die hij of zij aan telefoon en sociale media besteedt, maar dit niet lukte;
 • onrustig of boos wordt als hij of zij de smartphone niet kan gebruiken;
 • vaak langer met de telefoon bezig is dan hij of zij van plan was;
 • wel eens problemen op school of werk heeft gehad door de telefoon;
 • veel ruzie heeft met de mensen om zich heen over de manier waarop hij of zij omgaat met de mobiel;
 • wel eens liegt over de hoeveelheid tijd die hij of zij aan de smartphone besteedt;
 • de smartphone gebruikt om zichzelf af te leiden van dagelijkse problemen.

Smartphone minder gebruiken tips

Steeds meer mensen (jong en oud) willen niet voortdurend bezig zijn met hun mobiele telefoon en sociale media. Wil jouw kind dat ook? Dan is de eerste stap: bewuster omgaan met de telefoon. Er zijn steeds meer handige hulpmiddelen die mensen hierbij helpen. Zo kun je met Instagram zelf bijhouden hoe lang je met deze app bezig bent. Er zijn ook apps die je smartphonegebruik bijhouden in uren en minuten per app.

Als je kind meer zicht heeft op zijn of haar smartphonegebruik, dan kan hij of zij stap voor stap proberen dit gedrag te veranderen. Het kan dat je kind daar een slecht humeur van krijgt. Is dit na twee weken nog niet voorbij? Vraag dan hulp aan de huisarts of de vertrouwenspersoon op school.

Schadelijke straling

Uit voorzorg kun je met jonge kinderen, die nog kwetsbaar zijn, wel extra voorzichtig zijn. Hoe doe je dat?

 1. Geef kleine kinderen liever geen mobiele telefoon en laat kinderen niet slapen met een mobiel apparaat naast of in de buurt van hun hoofd. (En doe dat zelf ook niet.)
 2. Gebruik een laptop (of tablet) die online is, niet letterlijk als ‘schootcomputer’, maar zet hem liever op tafel. Een beetje uit de buurt van de onderbuik dus.
 3. Draag een ingeschakeld mobieltje het liefst niet direct op het lichaam, maar in een tas. Hoe verder het apparaat van het lichaam verwijderd is, hoe beter.

Meer over de schadelijkheid van elektromagnetische straling van mobiele apparaten vind je op GGDleefomgeving.nl.