Basisschoolkind
Wereldnieuws mood picture

Wereldnieuws

Kinderen zien op tv en online beelden van oorlog, rampen, en geweld. Vermijd het onderwerp niet en praat over wat je kind hoort en ziet.

Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Grote kans dat je kind hier iets over opvangt in de klas, op televisie of op social media. Belangrijk is om erover te praten met je kind. Stel vragen en luister naar je kind. Op NJI.nl vind je tips die je bij zo’n gesprek kunnen helpen.

Beelden van rampen en geweld

Ieder kind reageert anders op het zien van deze beelden. Sommigen schrikken en kunnen bang zijn, nachtmerries krijgen of ‘s nachts vaker wakker worden. Terwijl anderen beseffen dat het ver van hun huis afspeelt en dat zij niet bang hoeven zijn.

 

Hoe praat je met je kind over oorlog?

  1. Het Jeugdjournaal is voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Kijk er het liefst samen naar. Voor jongere kinderen is het eigenlijk niet geschikt. Ook niet op school, zeker niet als het om slecht nieuws gaat.
  2. Probeer, voordat je met je kind praat, zelf je emoties onder controle te hebben. Sta regelmatig even stil bij hoe jij zelf praat over de oorlog, hoe je reageert op het nieuws en hoe je je voelt. Blijf kalm als je erover praat waar kinderen en pubers bij zijn. Ze reageren misschien nog meer op je toon dan op je woorden.
  3. Bang of bezorgd worden zonder dat je iets kunt doen, voelt niet goed voor je kind. Zorg dus dat je kind iets kan doen of afgeleid wordt. Bijvoorbeeld tekenen, verhalen schrijven, praten met volwassenen, geld ophalen voor giro 555, goede uitleg lezen op websites van het Jeugdjournaal, Kidsweek, enzovoort.
  4. Als je kind erg verdrietig of bezorgd is, denk dan niet dat je reden daarvan wel weet. Vraag je kind of hij of zij kan vertellen waaróm hij bang of verdrietig is.
  5. Leg uit dat de kans dat er in ons land oorlog komt, heel klein is. Vanaf 10 jaar kun je ook uitleggen waarom je dat denkt. Bespreek achtergronden van die oorlog en vertel wat onze regering aan het doen is.
  6. Blijf alles net zo doen als anders. Dat geldt voor alle rampen – regelmaat helpt kinderen.
  7. Voorkom dat kinderen te veel bewegende beelden zien (via tv of TikTok).  Bespreek vanaf 10 jaar dat er ook nepnieuws is.
  8. Weet dat het uitbreken van de oorlog ook ander verdriet terug kan laten komen. Bijvoorbeeld herinneringen aan een eerder verlies, of oude angsten. Een kind ziet niet op dezelfde manier als een volwassene verschil tussen de ene ramp en de andere.
  9. Let op of je kind zich anders gaat gedragen. Begin zo nodig zelf nog eens over het onderwerp, maar reageer vooral op wat je kind aangeeft.
  10. Vertel dat er veel mensen bezig zijn om ervoor te zorgen dat de oorlog stopt. En met het helpen van slachtoffers en vluchtelingen.

Wat begrijpt een 4-6-jarige?

Praat samen over wat je kind zag of hoorde op tv of van vriendjes en leg de situatie uit. Als je kind schrikt, stel hem of haar dan gerust. Vertel je kind dat de oorlog ver weg is en dat de kans heel klein is dat het hier ook gebeurt. Als je zelf geschokt of verdrietig reageert, kan je kind in de war raken. Een kleuter denkt snel dat het zijn of haar schuld is dat mama verdrietig is.

Probeer alles zoveel mogelijk te blijven doen zoals altijd. Kijk geen journaal waar je kleuter bij is.

Wat begrijpt een 6-10-jarige?

Zorg dat je weet wat je kind over de oorlog of ramp hoort. Vraag op school hoe ze er daar aandacht aan geven. Dring je kind geen nieuws op. Sommige kinderen lijken zich totaal niet te interesseren voor alle narigheid. Laat dat dan zo.

Als je kind zich wel zorgen maakt, hoef je daar niet van te schrikken. Je kind kan daardoor vragen gaan stellen. Neem die vragen serieus en geef eerlijk antwoord. Vraag ook hoe je kind zich voelt. Help bij het woorden vinden voor die gevoelens. Een tekening hierover maken is nog steeds een goed idee.

Wat begrijpt een 10-12-jarige?

Vanaf ongeveer 10 jaar kan je kind zich onveilig voelen door nare nieuwsberichten. Dat komt omdat hij of zij meer gaat begrijpen. Kinderen in de hoogste groepen van de basisschool stellen veel vragen en willen alles weten over bijvoorbeeld de bombardementen en de vluchtelingen. Ze proberen zelf een mening te vormen en willen weten wat volwassenen vinden. Geruststellen blijft belangrijk.

Vertel dat er op social media ook veel nepnieuws wordt verspreid. Leer je kind opletten waar het nieuwsbericht vandaan komt.

Uitgebreide informatie over met je kind praten over oorlog vind je op Bureaujeugdenmedia.nl

Filmpje

Kijk het filmpje ‘Indrukwekkende gebeurtenissen’ van Groter Worden over hoe je omgaat met lastige onderwerpen uit het nieuws:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/EOCE4qbpyDw?si=UIsTFM2ZJs1FVl_- om hem alsnog te bekijken.

Laat je alles zien of juist niet? En hoe bespreek je het?