Basisschoolkind
Wereldnieuws en kind mood picture

Wereldnieuws en kind

Wat doen beelden van oorlog, rampen en geweld op televisie of op social media bij je kind? En hoe praat je over slecht nieuws met je kind?

Wat doen beelden van rampen en oorlog met je kind?

Ieder kind reageert anders op het zien van beelden van oorlog, geweld en rampen op tv. Sommigen schrikken en worden er bang van. Misschien krijgen ze nachtmerries of worden ze ’s nachts vaker wakker. Hoe ga je om met nachtmerries van je kind?

Andere kinderen beseffen dat het ver van hun huis afspeelt. En dat zij niet bang hoeven zijn.

Hoe praat je met je kind over slecht nieuws?

Gebeurt er iets in de wereld wat heftig is, ook voor je kind? Zo kun je ermee omgaan:

  • Het Jeugdjournaal is voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Kijk er het liefst samen naar. Voor jongere kinderen is het eigenlijk niet geschikt. Ook niet op school. Zeker niet als het om slecht nieuws gaat;
  • Probeer zelf je emoties onder controle te hebben voordat je met je kind praat. Denk na over hoe je zelf praat over oorlog, hoe je reageert op het nieuws en hoe je je voelt. Blijf kalm als je erover praat waar kinderen bij zijn. Ze reageren misschien nog meer op je toon dan op je woorden;
  • Bang of bezorgd worden zonder dat je iets kunt doen, voelt niet goed voor je kind. Zorg dat je kind iets kan doen met het nieuws. Bijvoorbeeld tekenen, verhalen schrijven, praten met volwassenen, geld ophalen voor giro 555 of uitleg lezen op websites van het Jeugdjournaal of Kidsweek;
  • Is je kind erg verdrietig of bezorgd? Vraag je kind waarom hij bang of verdrietig is. Neem niet aan dat je het al weet;
  • Leg uit dat de kans dat er in ons land oorlog komt, klein is. Vanaf 10 jaar kun je ook uitleggen waarom je dat denkt. Vertel bijvoorbeeld hoe die oorlog ergens anders begonnen is. Vertel dat er veel mensen bezig zijn om ervoor te zorgen dat de oorlog stopt. En met het helpen van slachtoffers en vluchtelingen;
  • Blijf alles net zo doen als anders. Dat geldt voor alle rampen. Regelmaat helpt kinderen;
  • Zorg dat kinderen niet te veel bewegende beelden zien (via tv of TikTok);
  • Bespreek met kinderen vanaf 10 jaar dat er ook nepnieuws is;
  • Weet dat oorlog soms ook ander verdriet laat terugkomen. Bijvoorbeeld herinneringen aan een eerder verlies, of oude angsten. Een kind ziet niet net als een volwassene verschil tussen de ene ramp en de andere;
  • Let op of je kind zich anders gaat gedragen. Je kunt zelf nog eens over het onderwerp beginnen, maar reageer vooral op wat je kind aangeeft.

Meer over praten met je kind over oorlog vind je op Bureaujeugdenmedia.nl en op NJI.nl.

Of bekijk dit filmpje over hoe je omgaat met lastige onderwerpen uit het nieuws. Laat je alles zien of niet? En hoe bespreek je het?

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/EOCE4qbpyDw?si=UIsTFM2ZJs1FVl_- om hem alsnog te bekijken.

Hoe praat je over slecht nieuws met kinderen van 4 tot 6?

Praat samen over wat je kind zag of hoorde op tv of van vriendjes. Leg dingen uit. Schrikt je kind, stel hem of haar dan gerust. Vertel dat de oorlog ver weg is en dat de kans klein is dat het hier ook gebeurt. Reageer je zelf geschokt of verdrietig, dan kan je kind in de war raken. Een kleuter denkt snel dat het zijn of haar schuld is dat mama of papa verdrietig is.

Probeer alles zoveel mogelijk te blijven doen zoals altijd. Kijk geen journaal waar je kind bij is.

Hoe praat je over slecht nieuws met kinderen van 6 tot 10?

Zorg dat je weet wat je kind over de oorlog of ramp meekrit. Vraag op school hoe ze er daar aandacht aan geven. Dring je kind geen nieuws op. Sommige kinderen lijken zich totaal niet te interesseren voor alle narigheid. Laat dat dan zo.

Maakt je kind zich wel zorgen? Dan hoef je daar niet van te schrikken. Je kind kan vragen gaan stellen. Neem die vragen serieus en geef eerlijk antwoord. Vraag ook hoe je kind zich voelt. Help bij het vinden van woorden voor die gevoelens. Je kunt je kind hier bijvoorbeeld een tekening over laten maken.

Hoe praat je over slecht nieuws met kinderen van 10 tot 12?

Vanaf ongeveer 10 jaar kan je kind zich onveilig voelen door nare nieuwsberichten. Dat komt omdat hij of zij meer gaat begrijpen. Kinderen in de hoogste groepen van de basisschool stellen veel vragen. En willen alles weten over bijvoorbeeld bombardementen en vluchtelingen. Ze proberen zelf een mening te vormen en willen weten wat volwassenen vinden. Geruststellen blijft belangrijk.

Vertel dat er op social media ook veel nepnieuws wordt verspreid. Leer je kind opletten waar een nieuwsbericht vandaan komt. Lees meer over nepnieuws op social media.