Kinderen krijgen graag hun zin. Bijvoorbeeld door te schreeuwen of huilen, bij je weg te lopen of te onderhandelen. Hoe reageer je daarop als ouder?
Hoe proberen kinderen hun zin te krijgen?
Kinderen proberen hun zin te krijgen op verschillende manieren:
- met een heel lief stemmetje en grote ogen;
- door te schreeuwen of huilen;
- door iets te zeggen dat jou verdrietig kan maken;
- door bij je vandaan te lopen;
- door niet meer met je te praten;
- door met je te onderhandelen.
Hoe ga je met deze verschillende manieren van zin doordrijven om?
Wat doe je als je kind huilt of schreeuwt?
Kinderen kunnen gaan huilen en schreeuwen als ze hun zin niet krijgen. Pas als je toegeeft, doen ze weer normaal. Op die manier leren kinderen dat ze door te huilen en te schreeuwen hun zin krijgen. Ze zullen het dan dus vaker gaan doen.
Je kunt dit gedrag negeren. Of je kunt je kind goed aankijken en op strenge toon zeggen dat het nu moet ophouden en rustig moet worden. Wat je het best kunt doen, hangt af van de leeftijd van je kind. En van de situatie. Geef kinderen die dreinen niet hun zin. Als je kind weer luistert en zich goed gedraagt, geef je het een compliment. Zeg erbij wat je kind goed doet.
Lees meer over complimenten geven en andere opvoedtips
Wat doe je als je kind kwetsende dingen zegt?
Je kind kan ook kwetsende dingen zeggen om zijn of haar zin te krijgen. Bijvoorbeeld dat het jou niet lief vindt als je kind iets niet krijgt. Of dat hij of zij jou stom vindt. Je kind begrijpt misschien niet precies wat hij of zij zegt, maar heeft wel in de gaten dat het jou raakt.
Je kunt een straf bedenken voor dit gedrag, maar vaak is het beter om zulke opmerkingen te negeren. Je kunt je schouders ophalen en zeggen dat jij hem of haar wel lief vindt. Waar je ook voor kiest, hou daaraan vast. En geef kinderen die door blijven schelden niet alsnog hun zin. Leg op een ander moment uit dat schelden jou verdrietig maakt. Vraag ook hoe je kind het zelf zou vinden om uitgescholden te worden. Zo leren kinderen zich in te leven in gevoelens van anderen.
Tips om grenzen te stellen voor je kind
Wat doe je als je kind van je wegloopt?
Een andere manier om jou uit te dagen, is weglopen of bij je vandaan rennen. Soms doen kinderen dit om negatieve aandacht te krijgen. Je kunt beter niet achter je kind aan rennen. Uiteindelijk komt je kind toch een keer terug. Dan kun je hem of haar een standje geven.
Sommige jonge kinderen lopen boos weg als je samen buiten bent. Dat kan gevaarlijk zijn, vooral bij kleuters. Bijvoorbeeld op een weg met druk verkeer. Haal je kind meteen terug en geef een duidelijk standje. Leg ook uit hoe gevaarlijk weglopen kan zijn.
Tips voor als je kind bij je wegloopt
Wat doe je als je kind niet met je wil praten?
Kinderen kunnen lang zwijgen om hun zin te krijgen of om aandacht te krijgen. Blijf tegen je kind praten alsof er niets aan de hand is. Wil je kind met gebaren of rare geluiden zijn of haar zin krijgen? Negeer dat dan. Na een tijdje zegt je kind meestal toch gewoon wat er aan de hand is. Of wat hij of zij wil.
Wat doe je als je kind wil onderhandelen?
Sommige kinderen kunnen goed onderhandelen. Ze weten precies wat ze willen en kunnen dat heel overtuigend brengen. Dat maakt het moeilijk om goed te reageren.
Weet je niet meteen of je kind iets wel of niet mag? Neem daar dan de tijd voor. Geef aan dat je er even over wilt nadenken. Controleer of alles wat je kind zegt klopt en redelijk is. Neem een beslissing en ga daar niet te veel over praten met je kind.
Wat doe je als je kind hangerig of vervelend is?
Sommige kinderen gaan overdreven zielig doen en worden hangerig of vervelend als ze hun zin niet krijgen. Dat kan gebeuren als je kind moe is en geen zin meer heeft, bijvoorbeeld tijdens het winkelen.
Het is belangrijk voor kinderen om te weten waar ze aan toe zijn. Zeg bijvoorbeeld dat je nog naar één winkel gaat en daarna naar huis. Zo geef je je kind duidelijkheid.