Een insectenbeet is meestal onschuldig. De meeste insectenbeten zijn heel goed te behandelen. Is je kind allergisch voor een bepaald insect, of is het gebeten door een teek, ga dan naar de huisarts.
Gestoken door een insect
Een insectenbeet is vaak te herkennen aan een rode, jeukende plek op de huid. Soms is de plek gezwollen of pijnlijk. Kinderen kunnen van een insectenbeet ook duizelig of misselijk worden.
Behandeling van een insectenbeet
- Zorg dat je kind niet aan de beet krabt. Dit kan een ontsteking veroorzaken. Doe bij je baby bijvoorbeeld katoenen wantjes aan.
- Probeer bij een wespensteek de angel er zijdelings met je nagel uit te vegen. Gebruik liever geen pincet. Hierdoor kan de angel halverwege afbreken.
- Gebruik een verkoelend middel bij pijn of jeuk.
- Gebruik geen menthol. Daar kan je kind het benauwd van krijgen. Bovendien irriteert het erg als je kind het per ongeluk in de ogen wrijft.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoe voorkom je dat je kind wordt gestoken?
- Leg uit dat ze niet moeten zwaaien naar wespen en bijen.
- Laat je kind bij mooi weer uit een afgesloten beker met een rietje drinken.
- In het gras kruipen veel insecten rond. Laat je kind niet met blote benen in het gras kruipen of lopen.
- Inspecteer de kamer van je kind op insecten voordat het gaat slapen.
In dit filmpje van het RIVM worden vier veel gestelde vragen over muggen en muggenongemak beantwoord:
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/nb-ju3HeBTA?si=SMnEymRKsA7d2yT7 om hem alsnog te bekijken.
Insectenallergie
Als je kind het benauwd krijgt na een beet, of uitslag of zwellingen krijgt op een andere plek dan die van de beet, aarzel dan niet en neem meteen contact op met je huisarts. Als je kind in de mond is gestoken, kan de keel of tong opzwellen, wat benauwdheid of zelfs verstikking kan veroorzaken. Bel dan ook snel de huisarts of 112. Als een allergisch kind na een beet niet behandeld wordt, kan het in shock raken.