Meeroken is het inademen van tabaksrook van iemand anders. Het is erg schadelijk voor je kind. Wat zijn de risico’s en hoe voorkom je dat je kind meerookt?
Wat zijn risico’s van meeroken?
Als iemand in de buurt van je kind rookt, ademt je kind die tabaksrook in. Dat noemen we meeroken of passief roken. Kinderen ademen sneller dan volwassenen. Daardoor krijgen ze meer rook binnen. Baby’s en kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook, omdat ze nog volop in de groei zijn. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de risico’s van meeroken voor kinderen.
Kinderen die rookvrij opgroeien hebben minder risico op:
- wiegendood (bij baby’s en kleine kinderen)
- longontsteking
- hoesten, benauwdheid of piepend ademhalen
- astma
- oorontsteking
- rode en prikkende ogen
- hersenvliesontsteking
- longen die zich minder goed ontwikkelen
Later hebben ze door meeroken een verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.
Hoe voorkom je dat je kind meerookt?
Stoppen met roken werkt het best. Zo geef je ook het goede voorbeeld aan je kind. Kinderen doen namelijk na wat van hun ouders doen. Als jij rookt, is de kans groter dat je kind ook begint met roken.
Zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in de auto of in de omgeving van je kind. Niet thuis, maar ook niet tijdens een bezoek. Vraag familie en vrienden om niet te roken in de buurt van je kind. Praat hierover en leg uit waarom dat belangrijk is. Het is goed om te weten dat roken bij een open raam, onder een afzuigkap of buiten niet genoeg helpt.
Wat is derdehands rook?
De stoffen die blijven plakken nadat iemand gerookt heeft noemen we derdehands rook. Dit is wat je ruikt nadat iemand gerookt heeft. Ook als je altijd buiten rookt, kunnen de giftige stoffen achterblijven in je haren, je kleding en je huid. Deze giftige stoffen neem je daarna mee naar binnen. Je kind dan die inademen. Door je handen te wassen of andere kleding aan te trekken maak je de kans hierop kleiner. Maar het is niet genoeg om de schadelijke gevolgen te voorkomen.
Het beste wat je voor je kind kunt doen? Stoppen met roken!
Bekijk het filmpje ‘Rookvrije ouders’ van het Trimbos:
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/1wPUCE7pW-M?rel=0 om hem alsnog te bekijken.
Waar krijg je advies en ondersteuning bij stoppen met roken?
Stoppen wordt makkelijker als je er hulp bij hebt. Coaches van Ikstopnu.nl kunnen helpen bij het stoppen met roken. In minimaal zes (telefonische) gesprekken krijg je tips en ondersteuning om te stoppen met roken. Meestal wordt de coaching vergoed door je zorgverzekering.
- Ikstopnu.nl – Meld je aan voor een kennismakingsgesprek met een van de coaches of lees er eerst meer over.
- Er zijn ook gratis apps die kunnen helpen bij het stoppen met roken.
- Ikstopnu.nl/rookvrijeouders – over meeroken, stoppen met roken en voorkomen dat je kind begint met roken.