Ouderschap
Veilig buitenspelen mood picture

Veilig buitenspelen

Buiten zijn is fijn en gezond. Het is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen om elke dag een of twee keer buiten te spelen. Moedig je kind aan om buiten te spelen. Let daarbij wel op de veiligheid.

Regels leren voor buitenspelen

Buitenshuis zijn veel risico’s, die jonge kinderen nog niet kunnen overzien. Daarom is jouw toezicht nog nodig. Als je (bijna-)kleuter zich goed aan de regels houdt als je erbij bent, kun je een stap verder gaan. Je kind mag dan bijvoorbeeld een kwartier spelen op de stoep voor de deur zonder dat mama of papa erbij zijn. Of op het speelpleintje, als je kind niet hoeft over te steken om er te komen. Maak duidelijke afspraken met je kind, zoals:

  • Je mag tot de hoek gaan
  • Papa of mama moeten altijd weten waar je bent
  • Als je met iemand mee wil of bij iemand naar binnen gaat, kom je altijd eerst vragen of dat mag. Ook als het een bekende is.

Ga in dat kwartier vaak kijken of je kind zich aan de regels houdt. Prijs je kind als hij of zij zich aan de regels heeft gehouden. En wees consequent en duidelijk als je kind zich niet aan de regels houdt: direct naar binnen en vandaag niet meer alleen buiten spelen. De volgende dag probeer je het weer. Zo bouw je de vrijheid van je kind langzaam op. Als het goed gaat, kan je kind als het 5 jaar is misschien op de stoep fietsen. Begrijpt je kind dat het niet vlak langs deuren moet fietsen, omdat er ineens mensen uit kunnen komen? Weet je kind hoe hij of zij moet remmen of afstappen als er voetgangers op de stoep lopen?

Je kunt je kind laten vertellen hoe het buitenspelen was. Praat over wat leuk was en goed ging en hoe iets volgende keer beter kan.

Grijp niet te snel in

Je wil het beste voor je kind, dus bescherm je je kind tegen gevaren. Maar grijp je daardoor niet net iets te snel in als je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt? Tijdens het klimmen, rennen en stoeien, vallen of botsen kinderen soms. Dat hoort erbij. En daar leert je kind van. Opvoeden betekent ook loslaten. Als je kinderen de ruimte geeft tijdens het spelen, leren ze om zichzelf verder te ontwikkelen. Maar voor jou als ouder kan dat best spannend zijn. Hoe leer je om niet meteen “Pas op!” te zeggen? Lees op Kinderveiligheid.nl zes belangrijke tips!

Veel ouders vragen zich af: hoe laat ik mijn kind uitdagend, maar ook veilig buiten spelen? Presentatrice Fiona en deskundige Zeina Bassa van VeiligheidNL vertellen hier meer over in dit filmpje:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Q9dZCTt6skY?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Durven

Het ene kind durft nu eenmaal meer dan het andere. Het ene kind ziet het gevaar eerder zelf dan het andere. Kijk goed naar je kind. Doet jouw kind vaak dingen zonder er eerst over na te denken? Dan heeft jouw kind meer en langer toezicht nodig bij het buitenspelen dan een voorzichtig kind. Een voorzichtig kind heeft misschien juist jouw enthousiaste aanmoediging en vertrouwen nodig om iets te durven.

Hitte en water

Kinderen zijn nog gevoeliger voor de zon dan volwassenen. Bescherm ze daarom goed. Als het in de zomer goed warm is, besteed dan extra aandacht aan voldoende drinken en afkoelen.

Houd kleine kinderen voortdurend in het oog als er water in de buurt is. Ook als ze hun zwemdiploma’s hebben. Als kinderen goed kunnen zwemmen, herkennen ze vaak nog niet de gevaren zwemwater. Denk aan duiken in te ondiep water of stromingen in zee of rivieren. Bekijk dan samen met je kind de situatie en maak afspraken over wat kan en niet kan op die plek.

Doe op Kinderveiligheid.nl de Veilig in en om het water check!

Verkeer

Met al die auto’s is het best gevaarlijk om op straat te spelen. Leg kinderen uit dat ze niet plotseling de straat op mogen rennen. Dat begrijpen ze meestal snel, maar een rollende bal rennen ze toch vaak achterna. Bij jonge kinderen wint enthousiasme het soms van het nadenken. Laat je kind dus liever niet met een bal spelen als er een weg in de buurt is. Het kan natuurlijk wel als het pleintje of speelveld met een hek is afgesloten. Woon je in een buurt met druk verkeer, dan zijn speeltuinen een veiligere plek om buiten te spelen.

Tuintrampolines

Kinderen spelen graag op een tuintrampoline. Het grootste gevaar bij trampolinespringen is dat kinderen er vanaf vallen. Graaf de trampoline eventueel in om de valhoogte en dus de kans op ernstige verwondingen te verkleinen. Lees meer tips en adviezen op Kinderveiligheid.nl.

Insecten

Een insectenbeet is nooit leuk, maar een kind schrikt er vaak van. De meeste insectenbeten zijn heel goed te behandelen. Is je kind allergisch voor een bepaald insect, of is het gebeten door een teek, vraag dan de huisarts om advies.