Ouderschap
Verslikken of verstikken mood picture

Verslikken of verstikken

Jonge kinderen stoppen alles in hun mond. Dat is normaal. Het is een manier om de wereld te ontdekken. Ook gaat je kind steeds meer vast voedsel eten en leert het kauwen. Soms gaat het mis, dan verslikt je kind zich. Een beetje verslikken is niet zo erg. Als je kind nog kan hoesten en ademen en als er geen voorwerp vastzit in de keel, gaat een verslikking vanzelf over. Moedig je kind aan te hoesten tot hij of zij weer normaal kan ademen.

Waar kun je op letten?

Vaak gaat het mis bij het eten van druiven, cherrytomaatjes of stukjes appel. Snijd druiven en tomaatjes doormidden en een appel in kleine stukjes.

Gaat je kind op ontdekkingstocht door het huis, dan mag hij of zij geen (knoopcel)batterijtjes, magneetjes, knikkers, muntjes of andere kleine voorwerpen tegenkomen. Controleer daarom regelmatig je huis en ook het speelgoed van je kind.

Doe de test op Kinderveiligheid.nl: hoe veilig is jouw huis?

Wat doe je bij ernstig verslikken?

Als je kind niet kan hoesten of ademen, zit er waarschijnlijk iets in de keel vast. Niet kunnen ademen is levensgevaarlijk. Bel direct 112 en laat je kind ondertussen vooroverbuigen. Geef vervolgens stoten met de hiel van de hand tussen de schouderbladen van je kind, terwijl je met je andere hand de borstkas van je kind ondersteunt.

Reanimeren

Als je kind niet meer reageert, begin dan gelijk met reanimeren tot het ambulancepersoneel het over kan nemen. Kun je dit niet zelf, probeer er dan iemand bij te halen die dit wel kan.

EHBO-cursus

Leren hoe je je kind of iemand anders reanimeert, kan levens reden. Om goed te kunnen helpen bij een ernstige verslikking of verstikking van je kind, kun je een EHBO-cursus volgen, die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging. Download ook  de EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.