Bij eczeem heeft je kind plekken op de huid die jeuken. Er zijn verschillende soorten eczeem. Hoe herken je eczeem bij je kind en wat kun je ertegen doen?
Hoe herken je eczeem?
Eczeem kan over het hele lichaam voorkomen. Je ziet de plekken op de huid meestal in het gezicht, op het hoofd, in de ellebogen en knieholten, op polsen en enkels. Je herkent eczeem aan:
- rode plekken op een lichte huid, donkere plekken op een getinte of gekleurde huid;
- jeuk;
- schilfertjes;
- kloofjes;
- bultjes of vochtige blaasjes.
‘Berg’ is een soort eczeem dat vaak bij baby’s voorkomt.
Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt je kind gewoon knuffelen.
Hoe krijg je eczeem?
- Je kunt eczeem krijgen door stoffen waar je allergisch voor bent. Dat heet contacteczeem. Je kunt het krijgen van metaalstof, hout, shampoo, verfkleurstoffen, textiel, rubber en sommige planten. Als je ervoor zorgt dat je niet in contact komt met deze stoffen, heb je er geen last van.
- Als eczeem in de familie voorkomt, is de kans groter dat je kind het ook krijgt.
- Eczeem bij kinderen komt vaak door erfelijke aanleg. Dat heet constitutioneel of atopisch eczeem. Bij baby’s wordt het ook wel dauwworm genoemd. Meestal begint dit soort eczeem vanaf 3 maanden. Het verschilt per kind hoeveel last hij of zij ervan heeft en hoe lang. Bij de meeste kinderen worden de klachten minder als ze ouder worden. Veel kinderen groeien eroverheen voordat ze 5 zijn. Rond 12 jaar zijn de klachten meestal verdwenen. De aanleg voor eczeem blijft wel, dus de klachten kunnen later weer terugkomen. In deze folder lees je meer over constitutioneel eczeem is en hoe het wordt behandeld.
- Zwemmerseczeem is eigenlijk geen eczeem, maar lijkt op eczeem. Het komt door een schimmel, die je kunt krijgen door bijvoorbeeld op blote voeten in een zwembad te lopen.
- Eczeem ontstaat niet door een voedselallergie. Een kind met eczeem door erfelijke aanleg (constitutioneel eczeem) heeft wel meer kans op voedselallergie. En ook op hooikoorts en allergie voor dieren en astma.
Wat kun je doen tegen eczeem?
Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat het niet kan genezen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je kind er minder last van heeft. Overleg met de huisarts hoe het eczeem van je kind het best behandeld kan worden. Meestal schrijven huisartsen een zalf voor. De huid mag niet uitdrogen.
- Let erop dat je kind niet aan het eczeem krabt. Als het de huid openkrabt, kan dat gaan ontsteken. Door krabben krijgt je kind ook weer meer jeuk.
- Koop bij contacteczeem geen spullen waar stoffen in zitten die eczeem kunnen uitlokken.
- Twee of drie keer per week douchen of in bad is genoeg. Maximaal vijf minuten per keer.
- Was je kind met niet te warm water (37 graden) en liefst zonder zeep, om de huid niet uit te drogen.
- Smeer de huid elke dag in met een verzachtende, beschermende crème of zalf.
Meer over eczeem
Eczeemwijzer.nl – over constitutioneel eczeem. Op deze site vind je ook foto’s en filmpjes met uitleg.
Thuisarts.nl – als je kind eczeem heeft