Peuter
Overgewicht mood picture

Overgewicht

Steeds meer kinderen zijn al op steeds jongere leeftijd te zwaar. Misschien hoop je dat het overgewicht vanzelf overgaat in de groei. Dat is helaas niet zo. Soms ligt de verklaring in medische oorzaken of erfelijke aanleg, maar meestal komt het door ongezond eten en te weinig beweging. Om te voorkomen dat je kind te zwaar wordt, is het belangrijk om samen gezond te eten en veel te bewegen.

Bewegen hoort bij een gezonde leefstijl

Peuters vinden het heerlijk om te springen, rennen, klimmen en stoeien! Dat is ook goed voor hen, want daardoor krijgen ze veel lichaamsbeweging. Geef je kind veel kans om actief te zijn. Laat de auto af en toe eens staan als dat kan, en ga regelmatig wandelen of fietsen met je kind. Samen naar de speeltuin gaan is ook een goed idee, en je kunt je kind opgeven voor speciale activiteiten voor peuters, zoals peuterdansen, peutergym, peuterzwemmen en de instuif in het buurthuis.

Wat eet je kind?

Zorg voor goede, gevarieerde voeding met voldoende groente, fruit en brood. Door gezonde keuzes te maken krijgen kinderen niet snel te veel calorieën binnen en kunnen ze makkelijker een gezond gewicht krijgen en houden. Zelf het goede voorbeeld geven met wat je eet en drinkt, werkt heel goed bij kinderen. Nog meer tips die je bij de eetopvoeding van je kind van pas kunnen komen, lees je op Voedingscentrum.nl.

Tips voor gezond eten

  • Zorg voor gezonde maaltijden met veel groente en fruit.
  • Geef je kind maar af en toe snoep, frisdrank, limonade of yoghurtdrank.
  • Geef liever fruit, (vruchten)thee en water.
  • Kies voor minder vette producten, zoals halfvolle of magere melk, 30+ kaas, mager vlees en magere vleeswaren.
  • Dring je kind geen eten op. Jij kiest wat het eet, je kind bepaalt hoeveel.
  • Geef je kind geen eten als beloning of als troost, maar bijvoorbeeld een knuffel, extra aandacht, langer voorlezen, enzovoort.

Gevolgen van overgewicht

Waarschijnlijk is je kind nu nog niet te zwaar, maar door een ongezonde leefstijl kunnen kinderen zwaarder worden. Overgewicht is niet goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. De kansen op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten nemen toe. Overgewicht kan bij kinderen ook een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde. Soms worden kinderen die wat zwaarder zijn gepest. Het is dus echt de moeite waard om overgewicht proberen te voorkomen.

Filmpje: Op stap met Lukas
Bron: Voedingscentrum

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/EgRzuhWzlgU?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

In dit filmpje van het Voedingscentrum kun je door de ogen van een peuter zien op hoeveel momenten kinderen in aanraking komen met (ongezonde) tussendoortjes.