Peuter
Vroeg wakker mood picture

Vroeg wakker

Soms zijn peuters erg vroeg wakker, bijvoorbeeld al om vijf uur. Misschien heeft jouw kind er al lang last van. Dat is erg vermoeiend. Zorg dan ook dat je zelf voldoende rust en ontspanning krijgt. Probeer bijvoorbeeld zorgtaken te verdelen met je partner of met een opa, oma of vriendin.

Redenen van vroeg wakker worden

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je peuter vaak vroeg wakker is. Misschien heeft je kind geen middagslaapje meer nodig. Of misschien gaat je kind te vroeg naar bed, is het te koud of te warm in de slaapkamer, zijn er te veel geluiden, enzovoort. Kijk of er iets aan de hand is en los dat op als dat kan.

Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. De verschillen tussen peuters zijn erg groot. Het kan zijn dat je kind weinig slaap nodig heeft of een ochtendmens is. Leer je kind dan wel om in bed te blijven, door een boekje klaar te leggen of speelgoed waar je kind zelf gemakkelijk mee kan spelen. Dan hoef je er ook niet onmiddellijk naar toe te gaan.

Tips langer doorslapen

  • Zorg voor een vast dagritme en een vast ritueel bij het naar bed brengen.
  • Hang verduisterende gordijnen op en zorg voor een rustige kamer.
  • Laat het middagslaapje weg. Sommige kinderen hebben al met anderhalf jaar geen behoefte meer aan slaap overdag. Dat merk je als je kind ‘s middags bijna niet meer in slaap valt of ‘s middags niet meer naar bed wil.
  • Probeer je peuter eens wat later naar bed te brengen. Je kind heeft misschien minder slaap nodig dan andere kinderen. Als het wat later naar bed gaat, wordt het misschien ook wat later wakker.

In bed blijven

Wordt je kind toch nog vroeg wakker en is je peuter oud genoeg om het te begrijpen, stel dan een duidelijke regel. Bijvoorbeeld: ‘Je mag pas uit bed als ik je kom halen. Je mag natuurlijk wel spelen in je bed als je wakker bent’. Je kunt een wekker bij het bed van je peuter zetten en vertellen dat je komt als die is afgegaan. Een lampje, dat aangaat op een tijdschakelaar is ook een manier om je peuter te vertellen dat het tijd is om op te staan. Prijs je kind wanneer het rustig in bed is gebleven.