Puber
Een volwassen kind mood picture

Een volwassen kind

Je kind wordt steeds volwassener. Vanaf 18 jaar is je kind voor de wet volwassen en gaat hij of zij steeds meer zelf beslissingen nemen en dingen regelen, zoals rond geld, zorg, werk of studie. Jullie relatie verandert en als ouder laat je je kind steeds meer los. Toch kunnen jongvolwassenen nog wel wat hulp van hun ouders gebruiken. Hoe begeleid je je kind als het volwassen is?

Andere relatie met volwassen kind

De relatie met je kind zal veranderen als je kind volwassen is. Je kind heeft jouw toestemming en goedkeuring niet meer nodig en gaat steeds meer zelf beslissingen nemen. Jullie staan meer náást elkaar. Daardoor verandert ook de communicatie.
Jongvolwassenen zijn vaak positiever over de relatie met hun ouders dan pubers. Ze krijgen meer waardering voor hun ouders.
De meeste jongeren vanaf 18 jaar willen nog wel graag weten hoe hun ouders over iets denken, ook al vragen ze er niet altijd rechtstreeks naar.

Het is nu de kunst als ouder om evenwicht te vinden tussen advies geven en loslaten. Minder controleren, maar wel contact houden.

Een volwassen kind begeleiden

Elke jongvolwassene is anders. Hoeveel steun een kind nog van de ouder(s) nodig heeft of vraagt, is dan ook heel verschillend.

  • Moedig je kind aan om zelfstandig te zijn, dingen te ondernemen en keuzes te maken. Laat merken dat je vertrouwen in hem of haar hebt.
  • Als je kind het wil, kun je met hem of haar meedenken. Vraag hoe hij of zij dingen aanpakt of wat zijn of haar mening is. Probeer niet te snel je eigen mening te geven, maar te luisteren naar wat je  kind zelf wil en bedenkt. Denk mee, stel open vragen en praat samen over de voor- en nadelen van keuzes. Zo help je je kind met zelf beslissingen leren nemen.
  • Respecteer in ieder geval de keuzes en beslissingen van je kind. Ook als je dingen zelf anders zou doen.
  • Toon belangstelling voor wat je kind doet, maar laat het voor je kind niet voelen als controleren.
  • Zorg ervoor dat je kind weet dat je er voor hem of haar bent als er vragen of problemen zijn.
  • Laat je kind merken dat hij of zij welkom blijft voor steun en gezelligheid. De meeste jongvolwassenen blijven genieten van familierituelen en samen dingen vieren.
  • Je kunt besluiten om je jongvolwassen kind financieel nog te steunen. Dit kan vooral nodig zijn als je kind op zichzelf woont en nog geen fulltime baan heeft.

Regels en afspraken met je volwassen kind

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij of zij een eigen leven en dagindeling heeft. Hoe ga je om met huisregels als je volwassen kind nog thuis woont?

  • Doe zelf een stapje terug en laat je kind meer zijn of haar eigen gang gaan. Je kind hoeft jou bijvoorbeeld niet te vertellen waar hij of zij geld aan uitgeeft. Of waar hij of zij naar toe gaat.
  • Het is natuurlijk wel handig voor jou als ouder om te weten of je kind thuis eet. Vraag of hij of zij dit door kan geven.
  • Het is normaal dat je jongvolwassen kind de eigen was doet en zijn of haar kamer schoonhoudt. Je kunt hem of haar ook eens vragen een keer te koken of boodschappen te doen.
  • Komen er vrienden langs? Op de eigen kamer of in jullie huiskamer? Hoe doen jullie dat? Om irritaties te voorkomen, is het goed om hier afspraken over te maken.
  • Heeft je kind een inkomen en woont hij of zij nog bij jou? Denk dan na over kostgeld.

Na de middelbare school

Als je kind klaar is met de middelbare school, weet je kind misschien nog niet welke studie of beroepsopleiding hij of zij wil volgen. Dan kan je kind kiezen voor een tussenjaar.  Gaat je kind meteen verder leren, dan krijg je te maken met studiekosten. Misschien wil je kind ook al op kamers.

Wil je kind van school voordat hij of zij een diploma heeft? Kinderen van 16 tot 18 jaar zijn verplicht om naar school te gaan tot ze een startkwalificatie hebben. Hier kunnen ze hulp bij krijgen. Hierover lees je meer op Rijksoverheid.nl.

Gezondheid en zorg voor jongvolwassenen

Bij sommige organisaties voor jeugdgezondheid kun je terecht tot je kind 23 jaar is. Meestal gaat de zorg tot 18 jaar. Daarna is de huisarts de eerste waar je kind, eventueel samen met jou, naartoe gaat bij gezondheidsproblemen.

  • Als je kind tot nu toe bij een kinderarts kwam, gaat hij of zij nu over naar de zorg voor volwassenen. Op thuisarts.nl lees je hier meer over.
  • Vanaf 16 jaar mag je kind zelfstandig beslissen over medische behandelingen. Jouw toestemming is dan niet meer nodig. Je mag zonder toestemming van je kind zijn of haar medisch dossier ook niet meer inzien.
  • Voor informatie over gezondheid kan je kind naar JouwGGD.nl. Hier vinden jongeren tot 23 jaar betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, roken, alcohol, drugs en media. Je kind kan er ook chatten met een jeugdverpleegkundige.

Problemen van je volwassen kind bespreekbaar maken 

Jong zijn is niet altijd makkelijk. Sommige jongeren hebben problemen en al is je kind volwassen, het blijft je kind. Dus blijf je je ook zorgen maken als dingen niet goed gaan. Wat kunnen jullie doen?

  • Als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je kind, bespreek dit dan met hem of haar. Misschien is er iets anders aan de hand dan je denkt. Als er wel iets is, kun je ook vragen of hij of zij er al iets aan heeft proberen te doen en er met anderen over kan praten. En misschien staat hij of zij open voor jouw meedenken of hulp.
  • Je kind kan zelf naar de huisarts gaan en je kunt ook samen gaan (zonder toestemming van je kind mag je niet met de huisarts over zijn of haar problemen praten).
  • Je kunt ook samen naar het wijkteam in jouw buurt. Je kunt met een van de hulpverleners bespreken welke hulp jij en/of je kind kan gebruiken. Zij helpen je bij het regelen hiervan. Soms kun je zo binnenlopen bij een wijkteam, soms kun je je via de website van de gemeente hiervoor aanmelden.
  • Heb je behoefte om (anoniem) over je zorgen te praten? Bij De Luisterlijn op 088 0767000 kun je dag en nacht terecht voor een luisterend oor. Ook je kind kan hier terecht.