Een eetstoornis is iets anders dan weinig eten om af te willen vallen. Als je kind een eetstoornis heeft, is hij of zij de hele dag bezig met eten.
De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimia.
Eetstoornissen bij meisjes én jongens
Niet alleen meisjes krijgen wel eens een eetstoornis. Het komt steeds meer bij jongens voor. Bij hen valt het vaak minder op en is het daardoor moeilijker te ontdekken.
Als pubers niet goed in hun vel zitten, kan extreem afvallen voor hen een manier zijn om controle over zichzelf te krijgen. Zo van: ‘Ik ben niet waardeloos, want ik heb controle over mijn gewicht.’
Daarnaast moeten pubers eraan wennen dat hun lichaam verandert. Meisjes krijgen bijvoorbeeld onder invloed van vrouwelijke hormonen bredere heupen en bovenbenen. Als je kind zichzelf te dik vindt, bespreek dit dan met hem of haar en bereken samen het BMI om na te gaan of je kind echt te zwaar is.
Anorexia
Jongeren die Anorexia hebben proberen uit alle macht proberen af te vallen door te vasten of over te geven. Soms gebruiken ze laxeermiddelen, plaspillen of darmspoelingen.
Het kan zijn dat je kind anorexia heeft als het:
- veel afvalt;
- slecht eet;
- opvallend vaak naar de wc gaat;
- niet (meer) ongesteld wordt;
- opeens extreem veel gaat sporten.
Jonge tieners (tussen de 12 en 15 jaar) kunnen stoppen met groeien door anorexia. Dit kan later niet meer ingehaald worden.
Anorexia heeft nog andere ernstige gevolgen zoals botontkalking, problemen met de menstruatie, huidproblemen, depressie, lusteloosheid en vermoeidheid. In uiterste gevallen is ziekenhuisopname en dwangvoeding nodig. Anorexia kan zelfs de dood tot gevolg hebben.
Vaak denken mensen dat anorexia te maken heeft met mooi willen zijn en willen voldoen aan een ideaalbeeld. Waarschijnlijk is dit niet zo. De stoornis lijkt een diepere oorzaak te hebben. Anorexia komt veel voor bij jongeren die een hoog prestatieniveau hebben en alles graag heel goed willen doen. Er lijkt een link met controledwang te zijn.
Boulimia
Jongeren met boulimia kunnen vaak niet stoppen met eten, ook al zitten ze al lang vol. Na het eten wekt de patiënt het braken op door een vinger in de keel te steken, of gebruikt laxeermiddelen. Ook lijnen in reactie op de vreetbuien komt voor.
Boulimia is te herkennen aan abnormaal eetgedrag, al weten sommige jongeren hun eetstoornis heel goed te verbergen.
- Vaak zijn boulimiapatiënten erg met hun uiterlijk bezig.
- Ze willen niet te dik zijn.
- Als je laxeermiddelen ontdekt, kan dat een teken zijn dat er iets niet in de haak is.
Het afwisselen van te veel eten en dan weer braken, laxeren of lijnen brengt het lichaam in de war. Dat leidt tot een steeds slechtere weerstand, uitputting, een lage bloeddruk, botontkalking, het uitblijven van de menstruatie en een zwakkere stofwisseling. Mensen met boulimia hebben vaker dan gemiddeld last van angsten en stemmingswisselingen, maag-darmklachten, gevaarlijke hartritmestoornissen en een slecht gebit. Een plotselinge dood door een hartstilstand is een reëel gevaar.
Een derde eetstoornis is orthorexia. Jongeren die dat hebben willen supergezond eten en leven.
Wat kun je doen als je een eetstoornis vermoedt?
- Zorg dat je weet wat je kind bezighoudt. Toon interesse en laat merken dat je kind bij jou terecht kan als het ergens mee zit.
- Zorg voor een gezond eetpatroon en geef vooral ook zelf het goede voorbeeld.
- Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en de warme maaltijd te gebruiken. Houd de regelmaat er in.
- Probeer het zelfvertrouwen van je kind te versterken.
Hulp zoeken bij eetstoornissen
Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel tijdig advies bij de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Zij kunnen je verwijzen naar gespecialiseerde hulp. Daar kun je beter iets te vroeg mee zijn dan te laat. Als anorexia of boulimia eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.
Informatie en hulp
- Eetstoornisvrij.nl – o.a. een uitgebreid overzicht van (online) hulpinstanties.
- Proud2bme.nl – met o.a. ervaringen van andere ouders
- Eetstoornissen.nl – website van WEET, patiëntenvereniging voor eetstoornissen
- Kenniscentrum-kjp.nl – website van het kenniscentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie
- Firsteetkit.nl – voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft