Puber
Feestdagen mood picture

Feestdagen

De meeste kinderen genieten van feestdagen en de tradities die daarbij horen. Sinterklaas, kerst, offerfeest, lichtjesfeest en bat-mitswa zijn bijvoorbeeld bijzondere en gezellige hoogtepunten. Maar feestdagen kunnen ook spannend zijn. Hoe gaat jouw kind daarmee om? Hoe houd je cadeaus betaalbaar? En hoe ga je om met lekker eten en snoepen?

Tradities en gewoontes zijn belangrijk voor kinderen

Tradities zijn gewoontes die al lang bestaan. Tradities geven mensen het gevoel dat ze ergens bij horen. Hoe je een feest viert is ook een traditie. Niet iedereen viert bijvoorbeeld kerst op dezelfde manier. En de islam heeft weer andere tradities dan het christendom.

Kinderen houden van vaste gewoontes en tradities. Ze vinden het fijn als ze weten wat ze kunnen verwachten. Ze kijken uit naar feesten. Het is leuk en goed om je eigen tradities te maken. Dat kunnen dingen zijn als: het toetje kiezen als je jarig bent, een strandwandeling op de dag na kerst, een film kijken in de herfstvakantie, enzovoort.

Feestdagen, soms vrij van school

Kinderen in Nederland zijn vrij tijdens christelijke feestdagen als kerst, Pasen en Pinksteren. Op steeds meer scholen worden feesten uit verschillende culturen gevierd. Scholen mogen kinderen ook vrij geven voor feestdagen uit andere geloven.  Wil je dat je kind vrij krijgt op een bijzondere feestdag? Overleg dit dan met de school.

Woon je nog niet lang in Nederland? Kijk dan op npokennis.nl welke feestdagen in Nederland worden gevierd en welke tradities daarbij horen. Op Weetwatjeviert.nl vind je een kalender met feestdagen uit alle geloven.

Zoetigheid, maar ook gezond eten op feesten

Chocoladeletters, kerstkransjes, baklava, zoetigheid bij Divali of friet bij carnaval. Bij veel feesten worden zoete en ook vette dingen gegeten. Zorg ervoor dat je kind naast al het lekkers genoeg gezond eten binnenkrijgt.

  • Geef tijdens feestperiodes juist ook vezels. Die zitten in rijst, couscous, kikkererwten, noten, groente en fruit. Dat geeft energie en je zit er eerder vol van, zodat je kind daarna minder snoept.
  • Zorg dat je kind gezond ontbijt voordat jullie naar familie gaan voor het feest. Dan neemt je kind later op de dag minder ongezonde dingen.
  • Je kunt sommige zoete dingen ook vervangen door bijvoorbeeld watermeloen of andere gezonde dingen.
  • Help je kind met het kiezen van het lekkers op het feest. Leg de nadruk op het genieten van het samen zijn.

Sinterklaasfeest is ook spannend

Ieder kind is anders. Het ene kind geniet van gezonde spanning in de sinterklaastijd: krijg ik vannacht iets in mijn schoen? Het andere kind gaat er onrustig van slapen en misschien wel weer bedplassen. Veel kinderen zijn erg moe in de december-periode. Jij kent je eigen kind het best. Probeer te ontdekken hoe spannend het voor jouw kind mag zijn. Wordt je kind zenuwachtig van het Sinterklaasjournaal, waar altijd wel iets mis dreigt te gaan? Kijk er samen naar, zodat je erover kunt praten en lachen. Vertel je kind dat het altijd weer goed komt.
Is het veel te spannend voor je kind? Zet de tv dan uit. Ook met liedjes en boeken kun je de sinterklaassfeer in huis halen.

Tips voor het vieren van sinterklaas

  • Zorg dat je kind weet wat hij of zij kan verwachten. Vertel bijvoorbeeld wanneer Sinterklaas in Nederland aankomt, wanneer Sint en Piet op school op bezoek komen en wanneer de schoen gezet mag worden. Je kunt een aftelkalender gebruiken, waar je kind stickers op mag plakken of dagen door kan strepen. Dat is leuk en geeft duidelijkheid: nog twee nachtjes slapen en dan…
  • Spreek af wanneer je kind de schoen mag zetten, bijvoorbeeld in het weekend. Sinterklaas kan niet elke avond alle schoenen in Nederland vullen. Vindt je kind het een eng idee dat Piet ‘s nachts in huis komt? Zeg dan dat je met Piet kunt afspreken dat hij vroeg komt, voordat jij naar bed bent. Of stel voor de schoen buiten in de tuin of op het balkon te zetten.
  • Sinterklaas komt misschien op veel plekken: op school, thuis, bij opa en oma, op het werk van jou en/of je partner, in het winkelcentrum, etc. Als je overal met je kind heen gaat, zijn dat veel spannende momenten. Je hoeft niet overal naar toe: kies liever welke activiteiten jullie gaan doen. Eén pakjesavond is al leuk genoeg voor je kind.
  • Maak van Sint of Piet geen boeman. Zeg bijvoorbeeld niet dat je kind geen cadeautjes krijgt als het iets doet wat niet mag. Je kind kan bang worden van het idee dat Pieten alles horen en doorvertellen aan Sinterklaas. Niet Sinterklaas, maar jij bent de opvoeder.
  • Laat je kind deze weken regelmatig buitenspelen om het hoofd leeg te maken en uit te razen. Samen rennen, naar het bos, het strand of de speeltuin.
  • Wil je kind Sint en Pieten van een afstandje bekijken? Prima. Laat je kind zelf beslissen of hij of zij met de Pieten wil dansen. Een hand geven of op schoot zitten hoeft echt niet.

Sommige van de tips hierboven kun je ook gebruiken bij andere feesten, die spannend zijn voor je kind.

Niet meer in Sinterklaas geloven

Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen gaan twijfelen over Sinterklaas. Dan kunnen ze vragen gaan stellen. Vanaf 8 jaar is de kans groter dat je kind bijvoorbeeld niet meer gelooft dat Piet door een schoorsteen past. Voor veel kinderen is dit de leeftijd dat ze niet langer meer in Sinterklaas geloven. Ze vinden het dan vaak wel leuk om nog mee te gaan in het verhaal voor jongere kinderen. Geef ze een rol bij de geheimzinnige dingen die je voor de jongere broertjes of zusjes organiseert.

Niet ieder kind krijgt evenveel cadeaus

Natuurlijk beslis je als ouder zelf over het aantal cadeaus dat je geeft. Jij weet hoeveel geld je kunt besteden.

  • Er zijn altijd klasgenoten op school die meer of minder krijgen van Sinterklaas of met kerst. Probeer je hier niet te veel van aan te trekken. Leg je kind uit dat niet alle ouders evenveel geld voor cadeautjes hebben. Om het geloof in Sinterklaas te houden, kun je bijvoorbeeld vertellen dat ouders geld voor cadeautjes geven aan Sinterklaas.
  • Probeer ruim op tijd al wat cadeautjes te kopen. Zo verdeel je de kosten over de tijd en kun je op aanbiedingen letten. In de kringloopwinkel is vaak mooi speelgoed voor weinig geld te koop. Of vraag familie of vrienden met oudere kinderen of ze speelgoed hebben dat er nog goed uitziet en waar hun kind niet meer mee speelt.
  • Sommige kinderen hebben al veel speelgoed. Eén bijzondere verrassing, waar je kind al lang naar verlangt, is leuk om te geven. Of denk aan handige cadeaus waar je kind blij van wordt zoals grappige sokken of een nieuwe drinkbeker. Of aanvullingen voor speelgoed dat je kind al heeft zoals extra rails voor de trein of lego. En knutselspullen zijn altijd een goed idee.
  • Vier je feest met meer gezinnen samen? Spreek dan af hoeveel pakjes ieder kind krijgt. Het kan ook verstandig zijn om af te spreken hoeveel geld je per kind uitgeeft.

Ramadan en kinderen in de groei

Het is verstandig om je kind pas helemaal mee te laten doen aan de ramadan als het uitgegroeid is. Want in de groei heeft een kind goede voeding nodig. Zeker tijdens de groeispurt in de puberteit. Wil je jonge kind toch graag meedoen met de ramadan? Leg uit dat het niet alleen gaat om het vasten. Laat je kind bijvoorbeeld meedoen aan de andere activiteiten tijdens de ramadan, zoals zieken bezoeken. Vaak kunnen ze goed meedoen met een van de acties van de moslimgemeenschap. Die vind je bij je eigen moskee of bijvoorbeeld op Instagram. Wil je kind toch ook iets aan vasten doen? Je kunt het goed vinden dat hij of zij alleen vast tussen lunch en avondeten.

Meedoen met de ramadan na de groeispurt

  • Ook tijdens de ramadan heb je nog steeds 1,5 liter water nodig. Vooral op warme dagen is het belangrijk om hier op te letten. Geef je kind ‘s ochtends dus wat extra glazen water.
  • Doordat er ‘s avonds en ‘s nachts gegeten wordt, krijgt je kind misschien te weinig slaap. Tijdens de ramadan is het juist belangrijk dat je kind genoeg energie heeft om de dag door te komen. Vertel dat genoeg slaap belangrijk is. In plaats van vroeg naar bed kan je kind misschien na schooltijd nog even slapen.
  • Gebruikt je kind medicijnen? Laat hem of haar die dan ook overdag tijdens de ramadan innemen. Zieken hoeven immers niet mee te doen aan het vasten. Medicijnen niet volgens de voorschriften innemen kan problemen geven en zelfs gevaarlijk zijn! Overleg in ieder geval met de arts, bij wie je kind in behandeling is, of een medicijnschema aangepast kan worden. Dit geldt trouwens ook voor volwassenen.

Tips om je kind te steunen tijdens de ramadan

  • Praat met je kind over het vasten, vertel waarom je vast en wat het betekent.
  • Bedenk samen oplossingen voor lastige momenten (erg moe, hongerig of dorstig), plan bijvoorbeeld een middagdutje in of sla de sporttraining een keer over.
  • Je kind heeft misschien minder energie. Probeer je kind toch aan te moedigen naar buiten te gaan en op een rustige manier te bewegen. Het is gezond en leidt de aandacht even af van (niet) eten.
  • Houd er rekening mee dat je kind het soms even niet meer ziet zitten en toch wat eet. Vertel dat je blij bent dat je kind hier eerlijk over is en vertel dat het voor iedereen wel eens moeilijk is.
  • Vertel dat het in de loop van de maand steeds beter gaat. Het lichaam begint er dan aan te wennen.
  • Geef complimenten en beloon je kind. Ook als hij of zij vanwege de leeftijd maar een paar uur vast tussen de maaltijden.

Je puber en carnaval

Carnaval is vooral in het zuiden van Nederland een belangrijk feest. Tijdens deze drie dagen en de feesten van tevoren wordt veel alcohol gedronken. Jongeren die nog geen 18 jaar zijn mogen er geen alcohol drinken of kopen. In feestzalen krijgen zij bijvoorbeeld een polsbandje, zodat een ID-kaart niet steeds bij de hand hoeft te zijn. Toch blijkt dat veel pubers tijdens carnaval alcohol drinken. Praat van tevoren met je kind en maak afspraken over alcohol. Zelf het goede voorbeeld geven is ook nu belangrijk. Je kind neemt je toch minder serieus als jij je bijvoorbeeld drie dagen helemaal laat gaan.

Als je het leuk vindt, kun je een podcast luisteren over pubers en carnaval, en hoe je daar als ouder mee om kunt gaan. Het is deel 6 van de serie ‘Na de limonade’ https://www.helderopvoeden.nl/nadelimonade