Bijna alle kinderen krijgen puistjes als ze puber zijn. Sommige kinderen krijgen er aan het eind van de basisschool al last van. Het ene kind krijgt het erger dan het andere. Kinderen kunnen er echt mee zitten. Jeugdpuistjes worden ook wel acne genoemd. Puistjes zijn niet besmettelijk. Wat kun je er tegen doen? Helpt bepaalde voeding of zijn er medicijnen?
Hoe ontstaan puistjes?
Jeugdpuistjes ontstaan door schommelingen van de hormonen in het lichaam. Meestal gebeurt dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door de wisselingen in de hormonen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt. Zo ontstaan mee-eters: witte bultjes met een zwart kopje. Als zo’n mee-eter ontstoken raakt, komt er een rood puistje met vaak een gele puskop.
Heeft voeding invloed op puistjes?
Veel mensen denken dat acne veroorzaakt wordt door bepaald eten, bijvoorbeeld door chocolade, patat en varkensvlees. Dat is niet waar. Acne ontstaat ook niet door slechte hygiëne, roken, stress, of zweten. Je kunt jeugdpuistjes dus ook niet voorkomen door dit allemaal te vermijden.
Was is het risico van te veel huidverzorging?
Op social media zien kinderen filmpjes waar influencers van 10 tot 13 jaar hun skincare routine laten zien. Skincare routine betekent huidverzorging die je elke dag doet. Sommige meisjes gebruiken wel zeven verschillende huidverzorgingsproducten ‘s morgens en ‘s avonds. Te veel producten gebruiken kan de huid juist beschadigen. Er zitten stoffen in, waardoor de natuurlijke beschermlaag van de huid weggaat. Zo kun je juist méér puistjes, verstopte poriën of eczeem krijgen.
Wat kan je kind doen tegen jeugdpuistjes?
- Laat je kind twee keer per dag het gezicht wassen, liefst met een mild reinigingsproduct of een speciale wasgel. Gebruik geen zeep of zeepproducten. Zeep kan de huid irriteren.
- Als je kind een crème gebruikt, dan is een crème op waterbasis beter.
- Leg je kind uit dat het beter geen make-up (camouflage) op de puistjes kan doen. Als je kind wel make-up gebruikt, vertel dan dat je je gezicht goed moet schoonmaken voor het slapen.
- Laat je kind veel naar buiten gaan in de frisse lucht. Zonlicht helpt niet tegen puistjes, maar puistjes vallen soms minder op als de huid wat bruiner is. Laat je kind wel een zonnebrandcrème gebruiken met minimaal factor 15.
- Leg je kind uit dat je puistjes beter niet kunt uitdrukken. Er kunnen dan littekens ontstaan of je kunt er juist meer puistjes door krijgen. Alleen open mee-eters kun je eventueel voorzichtig uitdrukken. Dan is het belangrijk om eerst je handen te wassen, de huid zacht te maken met stoom of warm water en de plek dan goed ontsmet. Gebruik voor het uitdrukken niet de nagels, maar de zijkanten van de vingers. Of koop bij de drogist een comedonen-quetscher: een klein lepeltje met een gaatje in het midden.
- Voelt je kind zich onzeker door de puistjes? Misschien schaamt je puber zich of wordt hij of zij er somber van? Probeer erover te praten.
Is er een medicijn tegen puistjes?
Er zijn middelen die puistjes kunnen verminderen, zoals een zalfje, wasgel of huidlotion. Je koopt deze bij de drogist. Sommige van deze producten zijn te agressief. Ze kunnen de huid uitdrogen en beschadigen. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen.
Als acne echt een probleem is, kun je advies vragen aan de huisarts of huidarts (dermatoloog). Er bestaan verschillende medicijnen tegen acne, die zij je kunnen voorschrijven. Meer informatie hierover lees je op Apotheek.nl.
Een kleine troost is dat acne uiteindelijk vanzelf geneest.
Meer informatie
Op Thuisarts.nl en Huidhuis.nl vind je meer informatie over acne.