Puber
Vloggers en influencers mood picture

Vloggers en influencers

Veel kinderen en vooral tieners volgen bepaalde vloggers en influencers op Youtube. Welke invloed kunnen zij op jouw kind hebben? Waar moet je op letten als ouder? En wat als je kind zelf wil gaan vloggen?

Wat zijn vloggers en influencers?

Vlogs zijn korte films op YouTube waarin jongeren een kijkje geven in hun leven. Deze vloggers plaatsen meestal elke dag één of meer video’s. Om geen video te missen kun je je ‘abonneren’ op zijn of haar kanaal. Dan ben je een volger.
Er zijn ook YouTubers die andere soorten filmpjes maken, bijvoorbeeld over gamen of over make-up. YouTubers met veel volgers noemen we ook wel influencers. Influencers proberen kijkers over te halen om spullen die zij laten zien, te kopen. Daar worden ze vaak voor betaald door merken en bedrijven.

Zorgen ouders over vloggers en influencers

Het kijken van filmpjes van vloggers en andere YouTubers kan heel leuk zijn. Maar het heeft ook nadelen. Vloggers maken bijvoorbeeld vaak reclame, die je kind niet altijd herkent.
In sommige vlogs wordt veel gescholden. Of YouTubers doen dingen in de filmpjes dingen waarvan je niet wilt dat jouw kind het nadoet. Vooral jonge tieners kunnen denken dat het ‘cool’ is om je zo te gedragen. Oudere tieners weten wel beter. Praat er samen over, dan ontdek je ook wat je kind er zelf van vindt. Misschien kijkt je kind alleen om te weten waar anderen het over hebben.

Voor jonge kinderen kan het handig zijn om via YouTube Kids te kijken. Dit is een app met een kindvriendelijke versie van YouTube. Op YouTube zelf kun je met de  beperkte modus  instellen dat je kind niet de verkeerde filmpjes te zien krijgt.

Samen kijken naar vloggers en influencers

Het verbieden van YouTube kijken kan bijna niet. Kinderen gaan dan andere manieren zoeken om toch te kunnen kijken. Vertel dat je af en toe wilt meekijken en toon interesse in wat er zo leuk is aan YouTube. Praat samen over wat je op YouTube kunt doen. Vertel je kind bijvoorbeeld dat hij of zij netjes moet blijven bij het plaatsen van een reactie onder een filmpje. Het is gemakkelijk om iets onaardigs te zeggen. Maar het is veel leuker om alleen iets te zeggen als je daar een ander een plezier mee doet.

Influencers en online reclame herkennen

Je kind begrijpt wat reclame is, maar ziet waarschijnlijk niet altijd óf iets reclame is of niet. Reclame op internet is moeilijker te herkennen dan op tv. Reclame in games is vaak nog moeilijker te herkennen.
In filmpjes op YouTube krijgen tieners veel reclame te zien. De reclame voor een filmpje herkennen ze wel. Maar er is ook veel verborgen reclame (sluikreclame). Kinderen hebben niet altijd door dat het om reclame gaat. Bijvoorbeeld als de YouTuber een merk chips of frisdrank uit zichzelf laat zien. Vertel je kind dat YouTubers overal voor betaald krijgen. Omdat ze veel volgers hebben worden ze door bedrijven gevraagd hun producten te laten zien of te gebruiken in hun video’s. Leg je kind uit dat vloggers helemaal niet zo vrij zijn om te doen wat ze willen, als ze geld verdienen met het maken van vlogs. Kijk samen eens op Hoezomediawijs.nl wat de invloed van influencers is.

Als een vlogger zich aan de regels houdt, kun je op een paar manieren zien dat de vlogger reclame maakt:

  • soms staat er in de beschrijving van het filmpje dat het gesponsord is
  • er staan hashtags bij zoals #ad (advertentie)
  • de influencer zegt dat de video wordt gesponsord

Invloed van reclame op tieners

Als reclame geen invloed zou hebben, zouden bedrijven er geen geld meer aan uitgeven. Influencers die meer dan 500.000 volgers hebben moeten zich aan speciale regels houden voor reclame. Kijk op influencerregels.nl hoe dat zit. Helaas houdt nog niet iedereen zich hieraan. Omdat kinderen erg gevoelig voor reclame kunnen zijn, is het goed om dit in de gaten te houden.

  • Op de basisschool wordt je kind gevoeliger voor wat klasgenoten vinden. Als zij vertellen over wat ze hebben gezien of welke games ze gedaan hebben, dan wil jouw kind dat misschien ook.
  • Influencers dragen vaak kleding van een bepaald merk, zonder dat ze het noemen. Als die coole vlogger het draagt, kan je kind die kleding ook willen.
  • Sommige kinderen zijn gevoelig voor wat hun favoriete YouTubers aanprijzen. Pubers zijn dat al minder. Maar ook zij kopen bijvoorbeeld wel eens bepaalde make-up die ze net op YouTube gezien hebben.
  • Vaak gaat het om reclame voor eten, snacks, sieraden en make-up. Let erop dat de vlogs geen invloed hebben op wat je kind eet.
  • Sommige kinderen worden er ook erg hebberig van. Ze willen alles wat er in de vlogs voorbij komt, zelf ook hebben.

Tips

  • Kijk mee met je kind. Zo kun je de reclame die voorbij komt aanwijzen en vertellen waarom die producten in beeld komen. Zeg bijvoorbeeld: “Kijk, ze willen dat wij dat gaan kopen, en daarom laten ze zien hoe leuk of lekker het is.”
  • Vraag eens op school of kinderen lessen in reclamewijsheid krijgen. Op Mediawijsheid.nl worden verschillende lespakketten aanbevolen.

Online aankopen

Soms worden kinderen op televisie, internet, in social media, in online games en in apps verleid om online aankopen te doen. Soms zijn het games of is het virtueel geld in een game. Maar het kunnen ook gadgets zijn of een abonnement voor een online dienst of tijdschrift bijvoorbeeld. Het kan om flink wat geld gaan.
Kinderen kunnen natuurlijk geen grote bedragen uitgeven. Je kunt dus bijna altijd het bedrag terugkrijgen als je kind het geld zonder jouw toestemming heeft uitgegeven.
Bij ConsuWijzer kun je informatie en advies krijgen wanneer je bijvoorbeeld problemen hebt met een bedrijf.

Zelf vlogger worden

Vloggen is zo populair geworden dat sommige kinderen vanaf een jaar of 10 zelf ook willen vloggen of een eigen YouTube-kanaal willen opzetten. Als je kind wil gaan filmen, monteren en presenteren is dat een leuke, creatieve hobby. Een eigen kanaal mag eigenlijk nog niet als je kind nog geen 13 jaar is. Als ouder moet je er dan in ieder geval bewust toestemming voor geven. Kinderen willen soms net zo bekend worden als hun favoriete YouTuber en ook geld verdienen. Er zijn een paar dingen die je met je kind kunt bespreken.

  • De reacties die onder de video’s worden geplaatst, zijn niet altijd leuk. Je kind moet hiermee kunnen omgaan. Geef aan dat je daarbij wilt helpen.
  • Zeg tegen je kind dat je zelf ook af en toe zal meekijken. Vraag om de inloggegevens. Zo kun je zelf de reacties ook beheren.
  • Maak je kind duidelijk dat geld verdienen met YouTube meestal niet lukt. Proberen mag natuurlijk wel.
  • Op Hoezomediawijs.nl leest je kind hoe je een goede vlogger wordt.

Filmpje

In deze video delen de ouders van Janne (11 jaar en 155.000 volgers) hun ervaring.
Hoe ga je ermee om als je kind veel volgers heeft? (Bron: NJi)

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/4RuHIw5R4AQ?rel=0 om hem alsnog te bekijken.