Een teek is een klein, bruinzwart insect dat vaak in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen zit. Ze kunnen ziektes doorgeven zoals Lyme. Hoe controleer je je kind en hoe kun je een teek weghalen? Wanneer moet je naar de huisarts?
Waar zitten teken?
Teken zitten vooral in gras, struiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op dieren die langs lopen, maar ook op mensen. Teken vallen dus niet uit bomen. Teken houden van bos, maar doen het ook prima in de duinen, een park of je eigen tuin. Onderzoekers ontdekten dat teken in 70% van de tuinen zitten. Zelfs in kort gemaaid gras! Teken zitten vaak op het uiteinde van gras of struik te wachten tot er iemand langskomt, waar ze op kunnen overstappen.
Het verschilt per jaar hoeveel (geïnfecteerde) teken er zijn, maar in de zomer, van maart tot november, zijn er veel meer dan in de winter.
Tekenbeet
Teken kunnen in struiken tot 1,50 hoogte komen. Bij volwassenen zit de tekenbeet vaak op de benen, maar bij kinderen kan de beet ook bijvoorbeeld in de nek zitten. Na de beet blijft de teek zitten om bloed op te kunnen zuigen. Teken kunnen ook ziekten hebben en die door een beet doorgeven. Zo’n ziekte is bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.
Elk jaar zijn er ongeveer 1,5 miljoen tekenbeten in Nederland.
Hoe voorkom je teken?
Huid waar geen kleding overheen zit, kun je voor het buitenspelen insmeren met een insectenwerend middel. Draag bij wandelingen in het bos liefst lange mouwen en een lange broek.
Op teken controleren
Is je kind buiten geweest? Controleer het hele lichaam van je kind op teken. Kijk vooral op plekken waar geen kleren overheen zaten en naar de huidplooien: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Kijk ook bij de randen van ondergoed.
Hoe verwijder je een teek?
Een teek laat de huid pas los als hij zich helemaal volgezogen heeft met bloed. Als je kind een teek heeft, verwijder deze dan direct met een tekentang. Controleer daarna of alle delen van de teek uit de huid verwijderd zijn. Lees meer op Thuisarts.
Gebruik geen alcohol!
Verwijder een teek liever niet met alcohol, olie, jodium of andere middelen. De teek kan hiervan schrikken en alles wat er in zijn maag zit in de huid spuiten. Daardoor kun je juist een infectie krijgen.
Schoonmaken
Het is verstandig om na het verwijderen van de teek de huid rondom de beet schoon te maken met bijvoorbeeld alcohol. Als je denkt dat de teek niet helemaal is verwijderd, ga dan dezelfde dag nog met je kind langs je huisarts.
Meer info op Tekenradar.nl
Meer informatie over teken, waar en wanneer ze actief zijn en over de ziekte van Lyme, vind je op de website Tekenradar.nl.