Je bent zwanger, of iemand is zwanger van jou geworden terwijl dat niet de bedoeling was. Je wereld kan even helemaal op zijn kop staan. Wat zijn je mogelijkheden? Hoe neem jij of nemen jullie een goede beslissing?
Wat kun je doen als je onbedoeld zwanger bent?
Er zijn verschillende mogelijkheden als je zwanger bent terwijl het niet gepland was:
Je kind krijgen en zelf opvoeden
Het was niet je bedoeling om zwanger te raken, maar misschien niet per se ongewenst. Dan kun je overwegen om je kind te krijgen en zelf op te voeden.
Weet dat je er niet alleen voor hoeft te staan bij de opvoeding van je kind. Misschien willen familieleden, vrienden of buren jou steunen en helpen. Er zijn ook organisaties die je kunnen begeleiden.
Lees op de website van Fiom Wat je kunt verwachten en waar je hulp vindt als je je kind alleen moet opvoeden.
Abortus
Je kunt een zwangerschap laten afbreken tot 24 weken zwangerschap. In het artikel Kiezen voor abortus? zet Fiom voor je op een rij wat er mee kan spelen in je besluit, als je een abortus overweegt. Ook lees je hier hoe een zwangerschap kan worden afgebroken.
Je kind in een pleeggezin
Ben je nu niet in staat je kind zelf op te voeden? Je kunt na de geboorte je kind laten opvoeden door een ander. Pleegzorg is in principe tijdelijk, het doel is dat het kind later terugkomt bij de ouders. Terwijl je kind in het pleeggezin is, kun je contact blijven houden met je kind. Het pleeggezin kan ook een gezin zijn dat je al kent en waar je goed contact mee hebt.
Lees meer over (tijdelijke) pleegplaatsing op de website van Fiom.
Je kind afstaan voor adoptie
Is abortus geen optie (meer) voor jou? Je kunt je kind ook afstaan en laten adopteren. Dit is een ingrijpende beslissing. Wat kan dit betekenen en hoe werkt het? Op Fiom.nl lees je meer over afstaan ter adoptie.
Zwangerschap geheim houden?
Soms is je situatie zo moeilijk dat je liever geheim wilt houden dat je zwanger bent en erover denkt om je kind af te staan. Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat je familie je verstoot als het bekend wordt. Of omdat je zwanger bent door een verkrachting en je bang bent voor de dader. Lees hoe Fiom je dan kan helpen in het artikel Geheimhouding bij zwangerschap, bevalling of afstand ter adoptie.
Hoe neem je een beslissing over een ongewenste zwangerschap?
Als je ongewenst zwanger bent, kun je soms twijfelen over wat je wilt. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om een beslissing te nemen waar je zelf achter staat en waar jij je goed bij voelt.
Wat kan jou helpen om een besluit te nemen dat bij jou past?
- Praat erover met mensen die je vertrouwt. Je kunt het ook met de huisarts bespreken.
- Je kunt je aanmelden voor de gratis online keuzehulp ‘Zwanger, wat nu?‘ van Fiom. Deze is geschikt voor vrouwen en mannen.
- Je kunt ook persoonlijke hulp krijgen. Via het Fiom-telefoonnummer 088-1264990 kun je een verwijzing krijgen naar een maatschappelijk werker bij jou in de buurt. Deze hulpverlener kan jou helpen alles op een rij te zetten en je begeleiden bij het maken van een beslissing.
Ben jij een man en is iemand ongewenst zwanger van jou?
Als een vrouw zwanger is geworden van jou terwijl dat niet de bedoeling was, wil je waarschijnlijk het liefst samen een beslissing nemen waar je allebei achter kunt staan.
Maar als je er verschillend over denkt of als je geen relatie met elkaar hebt, kom je er misschien minder makkelijk uit samen.
Uiteindelijk bepaalt de vrouw wat er met de zwangerschap gebeurt omdat het over haar lichaam gaat. Dit kan je een onmachtig gevoel geven.
In het artikel Besluitvorming voor mannen vind je tips voor een goed gesprek over de ongewenste zwangerschap. Je kunt ook met een hulpverlener praten over de keuze: maak een afspraak via 088-1264990.