Als je zwanger bent, kan seks anders zijn. Je lichaam verandert, maar ook je gevoel. Wat als jij of je partner geen zin heeft in seks? En is seks eigenlijk wel veilig met een baby in je buik?
Heb jij of je partner minder zin in seks tijdens de zwangerschap?
De zwangerschap is voor jullie allebei een grote verandering.
Het is begrijpelijk als je als zwangere bijvoorbeeld de eerste tijd geen zin hebt in seks. En misschien wil je nu op een andere manier seks hebben.
Uit onderzoek blijkt dat:
- de meeste vrouwen de eerste drie maanden minder zin hebben in seks. Vaak ben je dan misselijk, moe en wat depressiever dan anders.
- na drie maanden vrouwen vaak weer meer zin krijgen in seks. Dan is ook meestal de misselijkheid over en ben je minder moe.
- aan het eind van de zwangerschap de dikke buik in de weg zit, waardoor vrouwen soms minder zin hebben.
Misschien heeft je partner wel zin. Maar het kan ook zo zijn dat je partner minder zin heeft in seks. Bijvoorbeeld omdat jij lichamelijk verandert en het steeds zichtbaarder wordt dat je zwanger bent. Het kan zijn dat je partner daar zo van onder de indruk is, dat hij of zij het minder fijn vindt om te vrijen. Het kan ook zijn dat je partner bang is om de baby pijn te doen tijdens het vrijen.
Hoe ga je om met verschillende behoeftes aan seks?
De manier waarop jullie omgaan met de veranderende behoeften aan seks, is belangrijk voor jullie relatie.
Probeer geduld te hebben met elkaar en je in elkaar te verplaatsen.
Praat erover en gun elkaar de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. De behoeften kunnen tijdens de zwangerschap ook weer veranderen.
Je kunt ook op andere manieren van elkaar genieten. Probeer uit wat voor jullie allebei fijn is.
Is seks schadelijk voor de ongeboren baby?
Seks tijdens de zwangerschap is meestal niet gevaarlijk. Het kan alleen bij bepaalde medische problemen wel onverstandig zijn, zoals bij een voorliggende placenta. Als dat zo is, hoor je het van je verloskundige of gynaecoloog.
Verder is seks niet schadelijk voor de ongeboren baby. Je baby merkt er niets van als jullie seks hebben. Je kindje is goed beschermd door de vliezen en het vruchtwater in je baarmoeder. Seks kan ook geen miskraam veroorzaken.
Sommige standjes zijn misschien niet meer zo gemakkelijk met een dikke buik, maar seks tijdens je zwangerschap kan ook fijn zijn. Op Seksualiteit.nl lees je welke standjes tijdens de zwangerschap nog mogelijk zijn.
Kun je vrijen in de laatste weken van de zwangerschap?
Er wordt wel eens gezegd dat seks de bevalling op kan wekken. Er zit in sperma inderdaad een stofje dat ook in het medicijn zit waarmee de bevalling wordt opgewekt. Maar er zit zo weinig van dat stofje in sperma, dat je hier nooit weeën door kunt krijgen als de baarmoeder daar nog niet klaar voor is.
Als je twijfelt of je je er niet prettig bij voelt, heb dan geen seks als je hoogzwanger bent.
Als de vliezen eenmaal zijn gebroken, mag je echt geen seks hebben.
Harde buik na het vrijen
Na het vrijen kun je wel last krijgen van een harde buik. Dat is een hard en pijnlijk gevoel, alsof je baarmoeder een harde bal is.
Dat komt doordat de spieren in je baarmoeder tijdens een orgasme samentrekken. Het kan uren duren voordat je buik weer soepel is.
Het is belangrijk dat je probeert te ontspannen: adem rustig naar je buik toe, maak je buik bol bij een inademing en blaas daarna rustig uit. Ook een warme douche of een warme kruik tegen je buik kan helpen om je te ontspannen.
Lees wat een harde buik is op deverloskundige.nl.