Zwanger
Zwanger en ziek mood picture

Zwanger en ziek

Als je ziek bent tijdens je zwangerschap vraag je waarschijnlijk meteen af of je ongeboren baby daar ook last van heeft. Of dat jouw ziekte zelfs gevaarlijk kan zijn voor je kind.

Verkouden of griep

Als jij verkouden bent of griep en koorts hebt, kan dat meestal geen kwaad voor je baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar hoge koorts, neem dan contact op met je huisarts.

Gevaarlijke kinderziektes en infecties

Kinderziektes als rodehond, mazelen en waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Als je deze ziektes zelf nooit gehad hebt en er ook niet tegen gevaccineerd bent, kun je beter uit de buurt blijven van mensen die ze hebben.

Je kunt ziek worden door een bacterie, virus, parasiet of schimmel. Sommige van deze ziekteverwekkers  zoals listeriose, toxoplasmose en het Cytomegalovirus (CMV) kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Een erfelijke ziekte?

Heb jij of je partner een erfelijke ziekte of komt er een erfelijke ziekte in jullie familie voor? Dan hebben jullie misschien meer kans om die door te geven aan jullie kind. Lees er meer over op Thuisarts.nl.

Blaasontsteking in je zwangerschap

Moet je vaak kleine beetjes plassen? Voelt het branderig of doet het zelfs pijn? Dan heb je misschien een blaasontsteking. Als je zwanger bent, kun je vaker een blaasontsteking hebben.
Het is belangrijk dat je meteen een potje plas naar de huisarts of huisartsenpost brengt voor onderzoek. Als bekend is door welke bacterie je blaasontsteking wordt veroorzaakt, kun je het goede medicijn krijgen. De blaasontsteking behandelen is belangrijk voor jezelf én je baby.
Slik je medicijnen (antibiotica) tegen de blaasontsteking, maar krijg je koorts van 38 graden of hoger? Voel je je echt ziek of krijg je pijn in je zij? Bel dan meteen de huisarts.

Bloedarmoede als je zwanger bent

Veel vrouwen krijgen last van bloedarmoede  tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste maanden. Het komt meestal door te weinig ijzer. Als je bloedarmoede hebt, heb je te weinig Hb (hemoglobine) in je bloed. Dat brengt zuurstof van je longen naar je hele lichaam en dus ook naar je baby. De verloskundige controleert je bloed op Hb. Voel je je moe en zwak of ziek, ben je duizelig of heb je het gevoel dat je flauwvalt? Vertel dat aan je verloskundige of huisarts.

Hoge bloeddruk

Ongeveer een op de tien zwangere vrouwen krijgt vanaf de twintigste week ineens een verhoogde bloeddruk. Soms komt dit doordat de placenta niet goed werkt. Je baby kan dan te langzaam groeien. De verloskundige verwijst je dan door naar de gynaecoloog. Als je een hoge bloeddruk hebt tijdens je zwangerschap bel je meteen je verloskundige of gynaecoloog als je last hebt van een of meer van deze klachten:

  • hoofdpijn
  • misselijk zijn
  • overgeven
  • sterretjes zien of wazig zien
  • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik
  • pijn in je rug of boven in je rug
  • samentrekken van de spieren in je armen en benen (stuipen)
  • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)
  • griepachtig gevoel zonder koorts
  • slecht tegen licht kunnen
  • een plotselinge bloedneus
  • een plotselinge bloeding van je tandvlees

Na de bevalling verdwijnt de hoge bloeddruk meestal.

Zwangerschapsvergiftiging

Heb je een hoge bloeddruk en last van de klachten, die hierboven worden genoemd, dan kun je zwangerschapsvergiftiging, ook pre-eclampsie genoemd, hebben. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis en soms moet je eerder bevallen. Heel soms gaat zwangerschapsvergiftiging over in het HELLP-syndroom. Bel meteen de verloskundige of gynaecoloog als je een of meer van de klachten hebt.

Zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes zit er te veel suiker in je bloed in de tweede helft van je zwangerschap. Dat is niet goed voor de baby. Ongeveer 1 op de 15 zwangeren heeft dit. Meestal merk je er zelf niets van. Sommige vrouwen merken wel iets, zoals veel plassen, dorst en veel drinken, snel moe zijn en/of jeuk. Meer informatie lees je op Thuisarts.nl.

 SOA’s tijdens de zwangerschap

Bijna alle soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) kunnen tijdens de zwangerschap of geboorte problemen geven bij de baby. Alle zwangere vrouwen krijgen daarom in Nederland onderzoek aangeboden naar hiv (aids), syfilis en hepatitis B. Heb je een verhoogde kans op een soa, laat je dan ook onderzoeken op andere soa’s, zoals bijvoorbeeld chlamydia, gonorroe of herpes genitalis. Lees meer over soa’s op Sense.info.

Kwalen in de zwangerschap

Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Door de veranderende hormonen in je lichaam kun je last krijgen van lichamelijke kwalen.

Meer over ziektes als je zwanger bent