Baby
Bevalling mood picture

Bevalling

Ben je al een paar maanden zwanger? Dan komt de bevalling steeds dichterbij. Je gaat nadenken over hoe je wilt bevallen en of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.  Maar hoe weet je nu dat de bevalling is begonnen? En hoe verloopt een bevalling eigenlijk?

Voorbereiding op de bevalling

Als je goed bent voorbereid, weet je beter wat er kan gebeuren. Je kunt je dan ook beter ontspannen tijdens de bevalling waardoor de bevalling gemakkelijker is. Het kan een goed idee zijn om een geboorteplan te maken, waarin je beschrijft waar, hoe en met wie je het liefst wilt bevallen. Je bespreekt dit plan van tevoren met de verloskundige of gynaecoloog..

De bevalling begint

Tijdens de zwangerschap krijg je informatie van de verloskundige of gynaecoloog over hoe een bevalling meestal begint en wanneer je in ieder geval moet bellen. In geval van twijfel kun je altijd bellen om te overleggen. Als je je ongerust maakt, moet je altijd bellen. Bel het liefst zelf, dan krijgt de verloskundige inlichtingen uit de eerste hand.

Meestal begint de bevalling met weeën, ontsluitingsweeën. Ongeveer één op de tien bevallingen begint met gebroken vliezen. Kijk altijd naar de kleur van het vruchtwater. Helder of met kleine vlokjes is normaal. Maar als het groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept en moet je meteen bellen.

Het verloop van de bevalling

De weeën worden steeds sterker. Als je genoeg ontsluiting hebt om de baby geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën.
Als het niet medisch noodzakelijk is, hoef je niet op je rug in bed te bevallen. Jij bepaalt in welke houding je bevalt.
Tijdens de geboorte scheuren de randen van de vagina soms een stukje in. Ook zet de verloskundige wel eens een knipje om de baby sneller geboren te laten worden. Op het moment zelf merk je daar nauwelijks iets van.
Soms verloopt een bevalling zwaar, moeizaam of met problemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je kind in stuit of dwars ligt? Kijk op de keuzekaart van de gynaecologen welke mogelijkheden er dan zijn.

Pijn tijdens de bevalling

Pijn hoort bij een bevalling; het is normaal. Het is een signaal dat het tijd is om hulp te zoeken en om naar een plek te gaan waar jij je veilig en rustig voelt. De pijn is er niet voor niets: je baby wordt geboren. Die gedachte kan helpen om de pijn beter te verdragen. Op Thuisarts.nl lees je wat je kunt doen om de pijn beter te verdragen. Je vindt er ook informatie over methoden van pijnbestrijding en een keuzehulp om je te helpen kiezen wat het best bij jou past.

Keizersnee

Een keizersnee is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik wordt geboren. Dat is nodig als een gewone, vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. Het komt voor dat je van tevoren weet dat je met een keizersnede gaat bevallen. Dat noemen we een geplande keizersnee.  Maar het kan ook gebeuren dat je ‘normale’ bevalling niet genoeg opschiet en er alsnog wordt gekozen voor een zogenoemde ongeplande keizersnede.

Te vroeg geboren

Als je bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent, heet dit een vroeggeboorte. Je leest er meer over op Deverloskundige.nl.

De uitgerekende datum

Maar 5% van de bevallingen gebeurt precies op de uitgerekende datum. Een bevalling wordt op tijd genoemd als je bevalt tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Als je 41 weken zwanger bent kun je kiezen om nog af te wachten of je bevalling te laten starten.