Baby
Net vader of moeder geworden mood picture

Net vader of moeder geworden

En dan heb je een baby in je armen. Vader of moeder worden is een bijzonder moment. Het is een nieuwe rol. Of je nu zelf bevallen bent van jullie kind of de vader, meemoeder of meevader bent; je wordt samen ouders. Hoe kunnen jullie een band opbouwen met je kind? Hoe ga je om met onzekerheid? Wat zijn kraamtranen?

Wennen aan de ouderrol

Hoe het is en hoe het voelt om ouder te zijn, daar kun je je bijna niet op voorbereiden. Het kan mooi en overweldigend zijn om opeens een kind te hebben. Alles is nieuw. Je voelt je misschien heel verantwoordelijk en je weet niet of je het wel goed doet.

Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Je kunt je erg aan huis gebonden voelen. Misschien mis je je oude leven en de vrijheid die je had. Ook kun je bezorgd zijn over de gezondheid van je baby. Je vraagt je misschien af of je wel een goede ouder zult zijn.

Dit soort onzekerheid hoort erbij. Geef jezelf de tijd. Het is goed om over je twijfels te praten. Dat kan met een vriend(in) of familielid, maar ook met de verloskundige of de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Het delen van gevoelens geeft steun en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Praten over je gevoelens kan ook rust geven. Deze rust is ook weer goed voor je kind.

Een band opbouwen met je kind

Zodra je baby is geboren, kun je contact met hem of haar maken. Door tegen je baby te praten, merk je al snel dat je baby reageert op je stem. Je kunt ook zonder woorden met je kind communiceren door gezichtsuitdrukkingen van je baby na te doen.

Een baby is helemaal afhankelijk van zijn of haar ouders. Als je goed voor je baby zorgt, zal hij of zij zich veilig voelen. Omdat jullie liefde geven en reageren als jullie baby iets nodig heeft, gaat je kind  jou of jullie herkennen en vertrouwen. Dit noemen we hechting. Meestal gaat deze hechting tussen ouder en kind bijna automatisch. Hormonen en instinct helpen je een heel eind op weg.

Sommige ouders voelen in het begin nog niet meteen een band. Dat is normaal en helemaal niet erg: je hebt vaak tijd nodig om te wennen aan je baby en te groeien in je rol. Door goed te kijken en luisteren naar je kind en in te schatten wat je kind nodig heeft, zal de band snel hechter worden.

Emoties en kraamtranen

De moeder die bevallen is, moet herstellen. Je kunt dan last hebben van kraamtranen. Dit zijn emoties die loskomen door veranderende hormonen, de moeheid en de grote veranderingen in het leven. Het ene moment voel je je vrolijk en het volgende moment huil je tranen met tuiten om soms helemaal niets. Dat hoort er allemaal bij. Als je last hebt van heftige emoties, is het goed om er eens over te praten, bijvoorbeeld met je partner of met je verloskundige.

Depressief na de bevalling

Sommige bevallen moeders voelen zich na de bevalling langere tijd heel somber. Als dat jou gebeurt, kun je last hebben van een postnatale depressie. Vraag dan hulp via je huisarts of verloskundige.

Uit onderzoek blijkt dat ook sommige partners meer angst, onzekerheid en somberheid voelen na de komst van een kind. Sommige ervaren zelfs een postnatale depressie. Schrik hier niet van, maar houd jezelf en elkaar goed in de gaten. Praat erover met je partner en/of met familie of vrienden en zoek hulp als het je allemaal te veel dreigt te worden. Het is ook goed voor je kind als zijn of haar ouders goed in hun vel zitten.

Taken voor de partner na de bevalling

De moeder die bevallen is moet ook herstellen, van de zwangerschap en van de bevalling.
Als partner kun je er op allerlei manieren zijn voor de herstellende moeder en jullie kind. Bijvoorbeeld door het kraambezoek te regelen en het huishouden te doen.
De kraamverzorgende leert jullie hoe je de baby in bad doet, een schone luier geeft en nog veel meer. Jullie kunnen allebei de baby bij je nemen voor aandacht en (huid-op-huid)contact. Of de baby troosten wanneer hij of zij huilt. Probeer de signalen van je baby te leren kennen.

En verder kun je ook in de gaten houden hoe je partner zich voelt en jouw en haar gevoelens met elkaar bespreken.

Wat partners ook vaak doen is de geboorteaangifte bij de gemeente. Denk ook aan het regelen van kraamverlof en/of ouderschapsverlof en als je niet getrouwd bent de erkenning van je kind.

Als ouders blijf je ook partners

Heb je een partner? In de eerste weken merk je waarschijnlijk al dat je relatie verandert: ineens ben je een gezin en draait (bijna) alles om jullie baby. Het is belangrijk om de relatie met je partner niet te vergeten. Neem samen regelmatig even tijd voor elkaar. Nu, maar ook als je kind opgroeit.
Je kunt ook samen weg mét je kind, als jullie je kind liever niet achterlaten.

Bespreek goed met je partner waar jullie behoefte aan hebben. Samenwerken en goede afspraken maken is niet alleen belangrijk voor jullie, het is ook goed voor jullie kind.

Sta je er alleen voor als ouder? Lees het artikel Alleenstaande ouder.

Waar kun je terecht als ouder? 

In de kraamtijd word je begeleid door de kraamverzorgende, de verloskundige, de jeugdarts en jeugdverpleegkundige. Zij geven je veel informatie en antwoord op je vragen. Als die eerste week voorbij is, ga je je baby helemaal zelf verzorgen. Het is normaal als je dat een beetje spannend vindt. Al zijn er ook ouders, die opgelucht zijn dat ze hun huis weer voor zich alleen hebben.
Heb je na die eerste week nog vragen, dan kun je terecht bij:

  • Je verloskundige – voor vragen over het herstel van de bevallen moeder. Meestal kun je hier terecht tot aan de nacontrole zes weken na de bevalling.
  • De Jeugdgezondheidszorg – voor vragen over de baby. De jeugdverpleegkundige maakt na ongeveer twee weken na de geboorte een afspraak met jou of jullie. Ze zal ook vertellen over de afspraken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en hoe je contact op kunt nemen als je vragen of zorgen hebt. Veel JGZ-organisaties hebben een inloopspreekuur waar je terecht kunt.
  • Je huisarts – als er medische zorg nodig is voor je baby of de bevallen moeder.
  • Zijn er problemen in het gezin? Dan zijn de jeugdgezondheidszorg en huisarts ook de eersten die je kunnen helpen hulp te vinden die bij je past.
  • Er zijn verschillende programma’s om je te ondersteunen bij je rol als ouder, bijvoorbeeld Stevig Ouderschap.
  • Er komen veel nieuwe dingen op je af als je net een kind hebt. Je kunt veel vragen hebben. Betrouwbare antwoorden over het opgroeien en opvoeden van je kind vind je hier op Groeigids.nl. Je kunt ook chatten met de GroeiGids Ouderchat.