Merk je dat je baby al met je praat zonder woorden? Je baby wil graag met je ‘in gesprek’. Hoe help je je baby om te leren praten?
Hoe leert je kind praten?
Het ene kind leert sneller praten dan het andere, net als bij leren lopen. Baby’s leren vooral praten van hun ouders. Hoe meer ze jou horen praten, hoe sneller ze zelf leren praten. Maak daarom veel contact met je kind en reageer als je kind contact met jou maakt.
Maak gebaren, geluiden en klanken. Dat vindt je baby leuk en zo leert hij of zij jou en de omgeving beter kennen.
Hoe communiceert je baby zonder praten?
Je baby kan al snel laten merken wat hij of zij wil, ook als hij of zij nog niet kan praten. Dat doet je baby met de ogen, gezichtsuitdrukking, handen, de lichaamshouding en met gebaren. Kijk en luister goed naar je baby. Laat merken dat je je kind ziet en hoort door zelf gebaren te maken, te lachen en door met je kind te praten.
Hoe praat je met je baby?
Als je veel met je kind praat, leert hij of zij je steeds beter te begrijpen. Zo leert je kind uiteindelijk ook zelf praten. Het is belangrijk om rustig, lief en vooral veel tegen je baby te praten.
- Noem de personen en de dingen in de omgeving: ‘Daar is papa!’ of: ‘Kijk, daar is de poes.’
- Vertel wat je aan het doen bent en gebruik korte en makkelijke zinnen: ‘Nu ga je in bad.’ ‘Wat is het water lekker warm.’
- Als je baby geluiden maakt, kun je die klanken nadoen en daar betekenis aan geven. Zeg bijvoorbeeld: ‘Uhuh, jij vindt het lekker in bad.’
- Praat over wat je kind ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dat is een auto en die doet broembroem.’ Of: ‘Wat is die appel lekker.’
- Praat met verschillende stemhoogtes. Je kind wordt actiever als je met een hoge stem praat. Troosten en rustig maken gaat beter met een lage stem.
Wat helpt nog meer bij het leren praten?
Het is ook belangrijk om met je kind te spelen en samen dingen te doen.
- Doe (schoot)spelletjes met je baby.
- Speelgoed dat geluid maakt, kan helpen. Zo ontdekt je kind verschillende geluiden.
- Kinderen vinden muziek leuk. Zing makkelijke liedjes en beweeg daarbij.
- Doe ook eens speelgoed (zoals blokken of dieren) in een grabbelzak of doos. Je kind vindt het leuk om voorwerpen uit de doos te halen of erin te stoppen. Vertel je kind wat hij of zij doet en oefen daarbij woorden als ‘in’ en ‘uit’.
- Bedenk ook dat kinderen niet leren praten van televisie kijken.
Kun je een baby al voorlezen?
Vanaf een paar weken kun je je baby al een boek ‘voorlezen‘. Doe dit niet alleen overdag tussendoor, maar ook op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld voor het slapengaan. Geef je baby ook eigen boekjes voor in de box van hard karton, stof of kunststof.
Vanaf ongeveer 9 maanden vindt je kind samen plaatjes kijken in een boek steeds leuker. Vanaf ongeveer 12 maanden kun je samen plaatjes bekijken en erbij praten en geluiden maken. Vertel wat op de plaatjes te zien is: ‘Kijk eens, een eendje. Kwak, kwak, kwak, zegt het eendje!’ Reageer op de reacties van je kind op het boek. Het gaat vooral om het samen plezier hebben. Je kind luistert niet alleen, maar het wordt echt een gesprekje met je kind.
Filmpje over taal leren
Fiona legt in dit filmpje uit hoe jij als ouder je baby of peuter kan helpen bij het leren van taal. Ook zie je hoe een andere ouder dit aanpakt.
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/75vmhSYYG6U?rel=0 om hem alsnog te bekijken.