Baby
Meertalig mood picture

Meertalig

Spreken jij en je partner een verschillende taal? Of vind je het belangrijk dat je kind een extra taal leert? Dan kun je je kind tweetalig opvoeden.

Meer talen leren

Veel kinderen groeien op met meer dan één taal. Soms leren kinderen verschillende talen naast elkaar. Bijvoorbeeld als beide ouders een andere moedertaal spreken. Andere kinderen leren verschillende talen ná elkaar. Bijvoorbeeld als ouders naar Nederland zijn verhuisd en thuis een andere taal spreken dan Nederlands.

Meertalig opvoeden

Als je je kind meertalig wilt opvoeden, is het belangrijk die talen in je gezin te gebruiken. Spreek af wie in welke taal met jullie kind praat. Kies voor jezelf de taal waarin jij je het best kunt uitdrukken. Dat betekent dat je in die taal alles kunt zeggen, maar ook dat je daar het meeste gevoel bij hebt. Meestal is dat je moedertaal.

Zo zorg je ervoor dat de taalontwikkeling van je kind ongeveer hetzelfde loopt als die van kinderen die één taal leren. In het begin gebruikt je kind soms misschien woorden van verschillende talen in een zin door elkaar, maar dit gaat vanzelf over.

Lees veel voor in alle talen die jullie gebruiken, zing liedjes in die talen en speel spelletjes met je kind.

Nederlands leren

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind goed Nederlands leert. Als thuis weinig Nederlands wordt gesproken of als jullie niet goed Nederlands spreken, kun je je kind op verschillende manieren helpen. Breng je kind zoveel mogelijk in contact met Nederlands sprekende kinderen, familie en kennissen. En laat je kind vanaf twee jaar naar de peuterspeelzaal of de voorschool gaan.

Doorgaan met de taal

Heb je eenmaal gekozen om je kind een bepaalde taal aan te leren? Ga hier dan mee door, ook op de lange termijn. Als je kind een taal niet meer gebruikt, verleert het die taal weer.

Meer over tweetalig opvoeden

Kindentaal.nl– voor meer informatie over tweetalig opvoeden
Plantinglanguages.com– informatie, hulpmiddelen en video’s in het Engels over meertalig opvoeden