Baby
Samen slapen mood picture

Samen slapen

Het is belangrijk dat jij en je baby direct vanaf de geboorte veel bij elkaar zijn. Het bevordert de band tussen jullie. Het is dus ook goed om tijdens het slapen dicht bij je baby in de buurt te zijn.

Samen in de kamer, niet samen in bed

Laat je baby als het kan, zeker het eerste halfjaar, in een eigen bed bij jou op de kamer slapen. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Jij en je baby leren elkaars geluiden kennen en je kunt goed op je baby letten. Ook kan het makkelijker zijn voor de nachtvoedingen. Bovendien is het veilig en verklein je hiermee de kans op wiegendood. Het is aan te raden om ook overdag dicht bij je baby in de buurt te blijven.

Het wordt afgeraden om samen met je baby in een bed te slapen, zeker tijdens de eerste zes maanden. Vooral als je rookt, alcohol drinkt of erg vermoeid bent, is samen slapen geen goed idee. In je slaap kun jij je omdraaien en ongemerkt op je baby gaan liggen. Ook kan je baby onder het dekbed terechtkomen, tegen de kussens aanrollen of het te warm krijgen.

Aanschuifbed

Een aanschuifbed of co-sleeper kan aan één kant open. Je kunt zo’n bed tegen je eigen bed schuiven. Het is belangrijk dat het aanschuifbed stevig vastgemaakt wordt aan het ouderlijk bed, zodat er geen ruimte kan ontstaan tussen de bedden. Zo slaapt je baby naast je, maar toch op een eigen plek. Het aanschuifbed moet een tussenhekje hebben dat je kunt sluiten als je gaat slapen. Zo komt je kind niet per ongeluk bij jou in bed terecht.

Toch in jouw bed in slaap gevallen?

Gebeurt het toch een keer dat je in bed met de baby in slaap valt, voel je daar dan niet ongelukkig of schuldig over. Leg je baby zodra je wakker wordt weer op de eigen plek.

Overdag

In het begin kan het voor je baby heel rustgevend zijn om overdag bij jou in je armen of in de draagzak te slapen. Dat lijkt op de situatie voor de geboorte, toen je baby je hartslag en andere lichaamsgeluiden hoorde. Als jij je er prettig bij voelt is er niets mis mee. Wanneer je er genoeg van hebt, kun je je baby langzaam laten wennen aan steeds meer en steeds vaker slapen in zijn eigen wieg. Dat kun je ook doen als je merkt dat je baby dat zelf prettig vindt. Gaat je baby straks naar de opvang? Laat hem of haar dan op tijd wennen aan het slapen in een bed overdag.

Samen op de bank

Samen op de bank met je baby is heel fijn en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het is wel belangrijk dat je hierbij zelf niet in slaap valt. Je baby kan wegglijden, het te warm krijgen of in ademnood komen door kussens en rugleuningen.

Tweeling

Als je een tweeling hebt is het niet veilig om de kinderen in hetzelfde bed te laten slapen. Ze kunnen elkaar in ademnood brengen, als zij op of tegen elkaar komen te liggen. Je kunt de wiegen natuurlijk wel naast elkaar zetten.

Toch samen in bed met je baby ouder dan zes maanden?

Is je kind ouder dan zes maanden en wil je het toch bij jou in bed laten slapen, bijvoorbeeld omdat het angstig of niet lekker is? Maak dan in ieder geval je bed wat veiliger.

  • Gebruik geen dekbed en zorg ervoor dat je kind niet tegen een kussen kan gaan liggen.
  • Houd je baby uit de buurt van de kier tussen twee matrassen.
  • Het is belangrijk dat je een stevig matras hebt. Heb je een waterbed of een traagschuimmatras? Dan is je bed niet veilig voor je baby.
  • Gebruik geen slaapmiddelen, alcohol of drugs en zorg ervoor dat je niet oververmoeid of gestrest bent.
  • Zorg ervoor dat je kind niet uit bed kan vallen.

Kijk voor meer informatie over veilig slapen op de website van VeiligheidNL. Je kunt ook de slaaptest doen.