Baby
Verzorgen navel mood picture

Verzorgen navel

Nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt, blijft er een navelstomp over. Die droogt langzaam in, wordt zwart en laat na ongeveer een week vanzelf los.

Verzorging van het navelstompje

Aan de navelstomp hoef je in principe niets te doen. Soms komt er nog wat bloed uit. Laat dit altijd even aan de kraamverzorgende of verloskundige zien.

Navelgranuloom

Soms ontstaat er een zacht, roze bobbeltje in de navel van je baby, op de plek waar de navelstomp is afgevallen. Het roze bobbeltje, ook wel ‘wild vlees’ genoemd, kan wat nattig zijn. Dit heet navelgranuloom en komt veel voor bij pasgeboren baby’s.

Een navelgranuloom is onschuldig en gaat meestal vanzelf over voordat je baby 4 weken oud is. Het is belangrijk om het navelgranuloom droog te houden:

  • dep de navel goed droog na het badje;
  • vouw de bovenrand van de luier naar binnen. Zo komt er lucht bij het navelgranuloom en kan het goed indrogen en zo genezen.

Als het granuloom na vier weken nog niet is verdwenen, is meestal behandeling nodig. Op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg kijken ze eerst of je baby echt een navelgranuloom heeft. Als dat zo is, bespreekt de arts of jeugdverpleegkundige welke behandeling het best is voor je baby.

Infectie navelgranuloom

Soms ontstaat er een infectie van het navelgranuloom. Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg als de navel vies ruikt, er vies vocht af komt of als de huid eromheen dik, rood of warm wordt.

Navelbreuk

Een navelbreuk is een opening in de buikwand bij de navel. Je ziet dit meestal als een bobbeltje op die plek. Normaal gesproken sluit de opening in de buikwand zich nadat de navelstreng is afgevallen. Bij een navelbreuk gebeurt dit niet genoeg.

Onder de navel voel je vaak een kleine opening. Als deze opening blijft bestaan, noem je dit een navelbreuk. Het bobbeltje onder de huid wordt groter als je kind lacht of huilt, omdat de druk in de buik en dus in de navelbreuk dan groter wordt. Als de druk minder wordt, wordt het bobbeltje weer kleiner. Het bobbeltje is ook makkelijk terug te duwen.

Je kind heeft geen last van de navelbreuk. Het komt bij baby’s vaak voor, vooral bij te kleine en te vroeg geboren kinderen. Als ouder hoef je eigenlijk niets te doen. Bij de meeste kinderen verdwijnt de navelbreuk vanzelf voor ze 7 jaar zijn.

Het is bijna nooit nodig om de navelbreuk te herstellen. Is de opening in de buikwand groter dan 2,5 cm of is de navelbreuk nog duidelijk aanwezig als je kind 4-5 jaar is, dan kun je overleggen met de Jeugdgezondheidszorg of huisarts of een operatie aan te raden is.

Kan een navelbreuk gevaarlijk zijn?

Er is een héél kleine kans (tussen 0,07 en 0,3%) dat er darmen afgekneld raken. Dit gebeurt als de darmen door de navelbreuk naar buiten komen en niet meer terug in de buik kunnen komen. Zo’n beknelling zorgt voor erge buikpijn, vaak met misselijk zijn en spugen. De navelbreuk ziet er dan vaak rood verkleurd uit en het lukt niet om de bobbel terug te duwen. Als je denkt dat er een beknelling is, neem dan snel contact op met een arts.