Baby
Zieke baby mood picture

Zieke baby

Is je baby hangerig, huilt hij meer, slaapt hij minder of juist veel? Het belangrijkste is dat je je baby goed in de gaten houdt en hem troost en veel knuffelt. Probeer erachter te komen wat er aan de hand kan zijn.

Bescherming tegen ziektes

 Bij de geboorte krijgt een baby immuunstoffen van zijn moeder mee. Als je als moeder de 22 weken prik nieuw artikel dus nieuwe link tegen kinkhoest hebt gehaald, heeft je baby die immuunstoffen ook.

Immuunstoffen beschermen je baby tegen ziektes. Borstvoeding geeft die bescherming ook.
Eerst krijgt een baby een virus nog weg met de immuunstoffen van zijn moeder, maar het gaat steeds meer eigen immuunstoffen aanmaken. Koorts, snot, diarree en spugen is niet fijn voor je baby, maar dit helpt wel om een virus sneller het lichaam uit te krijgen. En dus sneller beter te worden.

Verkouden en zo

 Zeker op de kinderopvang gaan nogal wat virussen rond. Baby’s zijn snel verkouden en daardoor komt ook oorpijn en oorontsteking veel voor bij baby’s. Ook bijvoorbeeld vieze oogjes en krentenbaard https://www.thuisarts.nl/krentenbaard/mijn-kind-heeft-krentenbaard zijn ook heel besmettelijk en worden vaak doorgegeven op de kinderopvang. Wil je meer weten over (besmettelijke) ziektes? Zoek dan op Thuisarts.nl.

Kinderziektes

 Baby’s worden gevaccineerd tegen kinderziektes die gevaarlijk kunnen zijn.

Ziek met vlekjes

 Er zijn allerlei kinderziektes waarbij je kind vlekjes krijgt: waterpokken, vijfde ziekte, zesde ziekte, roodvonk en hand-, mond- en voetziekte. Ze zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Maar deze ziektes zijn wel besmettelijk en de kans is groot dat je kind ermee te maken krijgt. Al voordat de vlekjes verschijnen zijn de ziekten al besmettelijk. Als je kind zich er niet ziek bij voelt, kan het met vlekjes dus gewoon naar de opvang. Lees op Thuisarts.nl meer over kinderziektes met vlekjes.

Zorgen voor zieke baby 

 • Maak het voor je je baby zo fijn mogelijk. Probeer hem te troosten als hij huilt. De meeste zieke baby’s willen graag dicht bij hun vader of moeder zijn. Maar sommigen willen juist met rust gelaten worden.
 • Geef je baby vaak te drinken. Hij zal waarschijnlijk korter drinken dan normaal. Leg je baby daarom vaker aan de borst. Als je kunstvoeding geeft, doe je per keer minder in de fles: verdeel de hoeveelheid melk over meer drinkmomenten op een dag.
 • Check regelmatig of je baby koorts heeft.

Hulp bij zieke baby

Bel in ieder geval met je huisarts als je je ernstig zorgen maakt of als je baby:

 • nog geen drie maanden oud is en een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38 graden;
 • ouder is dan 3 maanden en de lichaamstemperatuur vijf dagen lang hoger is dan 38 graden;
 • minder dan de helft drinkt van normaal;
 • een halve dag geen natte luier heeft gehad
 • suf, benauwd, grauw of ontroostbaar is;
 • blijft overgeven of diarree blijft hebben;
 • vlekjes heeft die niet weg te drukken zijn met een glas;
 • snel zieker en zieker wordt;
 • steeds zieker is en kreunende geluiden maakt. Dit is echt een alarmsignaal! Bel dan meteen je huisarts.