Basisschoolkind
Gevolgen van pesten mood picture

Gevolgen van pesten

Pesten brengt ernstige problemen met zich mee voor zowel het kind dat gepest wordt als de pester. Soms zelfs vele jaren later.

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het belangrijk dat het probleem op school of op de sportclub van je kind serieus wordt opgepakt.

Gepest worden

Kinderen die gepest worden:

Lichamelijke klachten

Kinderen die gepest worden hebben vaker last van klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen en vermoeidheid.

Op NJI.nl vind je meer informatie over wat je kunt doen als je kind gepest wordt.

Het kind dat pest

Ook voor het kind dat pest kan het negatieve gevolgen hebben. De gevolgen zijn op korte termijn nog niet negatief. Zolang ze op school zitten, kunnen pesters zich vaak goed staande houden. Hun schoolprestaties zijn beter dan die van gepeste kinderen en hun populariteit en zelfwaardering zijn ook groter.

Maar kinderen die anderen pesten, hebben een grotere kans op ernstige problemen als ze ouder worden. In de puberteit of jongvolwassenheid. Ook als ze digitaal pesten.

  • Ze komen vaker met politie in aanraking, drinken meer alcohol en plegen vaker zelfmoord.
  • Jongens die pesten zijn later vaker bij vechtpartijen betrokken.
  • Meisjes die pesten hebben later een grotere kans om betrokken te raken bij huiselijk geweld en om tienermoeder te worden.

Ook als je kind zelf pest is het dus van groot belang dat het pesten stopt.

Meer informatie

Ouders en kinderen vinden meer informatie over pesten op NJI.nl. Speciaal voor kinderen is er ook Pestweb.nl.