Basisschoolkind
Heeft mijn kind scoliose? mood picture

Heeft mijn kind scoliose?

Van alle kinderen heeft 2 tot 4 procent scoliose. Scoliose is een verkromming van de ruggengraat waardoor deze naar rechts of naar links buigt. Hoe kun je op tijd ontdekken of je kind scoliose heeft? Doe vanaf 10 jaar de buktest.

Wat is scoliose?

Bron: Maastricht UMC

Scoliose is een zijdelingse verdraaiing en verkromming van de ruggengraat. De ruggengraat buigt naar rechts of links of in een S-vorm. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de kant van de rug, een bolling. Die bolling of bochel wordt ook wel een gibbus genoemd.

Scoliose komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Meestal wordt scoliose ontdekt als een kind een groeispurt krijgt. De kromming kan vrij plotseling ontstaan bij kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud.
Daarom is het belangrijk je kind 1 tot 2 keer per jaar te controleren op een scoliose. Dit kan met de buktest.

Hoe kun je scoliose ontdekken?

Door scoliose kan een schouder hoger staan dan de andere. Of het bekken staat aan de ene kant hoger dan aan de andere kant. Er kan een bult op de rug te zien zijn. Dat wordt een bochel of gibbus genoemd. Een minder erge bochel is alleen te zien als een kind bukt.

Met de buktest kun je zelf zien of je kind misschien een scoliose heeft. In dit filmpje van de Scoliose vereniging zie je hoe:

Het is goed om deze test vanaf 10 jaar één keer per jaar te doen. Groeit je kind snel? Doe de test dan twee tot vier keer per jaar, tot de groeispurt voorbij is. Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt en behandeld, hoe beter het resultaat kan zijn.

Zie je tekenen van scoliose bij je kind of twijfel je? Maak dan een afspraak met de jeugdarts of de huisarts. Als het nodig is, krijg je een verwijzing naar de orthopeed.

Welke klachten horen bij scoliose?

Een kind merkt meestal niets van een lichte vorm van scoliose. Meestal valt het niet op.
Het is wel belangrijk om scoliose op tijd te ontdekken. Door scoliose krijg je namelijk eerder en ernstiger rugklachten.

  • Je kind kan minder soepel zijn in de rug. Draaibewegingen gaan lastiger.
  • Er kan spierpijn in de rug ontstaan doordat de spieren niet aan beide kanten evenveel worden gebruikt.
  • Heeft je kind ernstige scoliose, waarbij een bochel te zien is? Dan schaamt je kind zich hier misschien voor. Praat hierover met je kind, zodat hij of zij zelfvertrouwen houdt.

Hoe wordt scoliose behandeld?

Bij scoliose verwijst de huisarts je kind naar de orthopeed. Deze arts kijkt welke behandeling het best is voor jouw kind.
Dat hangt ervan af hoe oud je kind is, hoe lang hij of zij nog zal groeien, het soort scoliose, hoe ernstig de scoliose is en wat de mogelijke oorzaak is.

Een mogelijke behandeling is oefentherapie of het dragen van een brace. In ernstige gevallen is een operatie een mogelijkheid.

Lees meer over behandeling van scoliose op de site van de Scoliose vereniging.

Wat kan je kind zelf doen bij scoliose?

Het is belangrijk om de rug in een goede conditie te houden. Dat kan voorkomen dat een scoliose erger wordt of misschien zelfs helemaal voorkomen wordt. Voor alle kinderen geldt dus eigenlijk:

  • Blijven sporten, buitenspelen en bewegen op allerlei manieren. Het is belangrijk om rug- en buikspieren zo sterk mogelijk te maken.
  • Laat je kind geen zware rugzakken dragen. Je kind kan op de middelbare school boeken in het kluisje bewaren, zodat hij of zij alleen de boeken hoeft te dragen die tussen twee pauzes nodig zijn.
  • Let op een goede lichaamshouding. Wat is een goede lichaamshouding?
  • Voorkom dat je kind overgewicht krijgt. Hoe zwaarder een kind is, hoe zwaarder de rug het heeft.
  • Met een fysiotherapeut kan je kind werken aan een goede houding en evenwicht tijdens het bewegen. Je kind kan oefeningen leren om de rug- en buikspieren zo sterk mogelijk te maken.

Verder lezen over scoliose