Basisschoolkind
Jeugdgezondheidszorg mood picture

Jeugdgezondheidszorg

Als je kind vier jaar wordt, gaat het naar de basisschool. Op de basisschool zijn er enkele afspraken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarnaast kun je als ouder natuurlijk altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg met al je vragen over jou en je kind.

Afspraken

Tijdens de afspraken met de jeugdgezondheidszorg wordt samen met jou de ontwikkeling van je kind in de gaten gehouden. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord. Ook geeft de jeugdarts of jeugdverpleegkundige advies en voorlichting. Bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid.

Ontwikkelingsgebieden waar naar gekeken wordt:

  • Groei en lichamelijke ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Fijne en grove motoriek
  • Gehoor
  • Spraak- en taalontwikkeling.

Natuurlijk kun je verder alles bespreken waar je bij het opgroeien van je kind tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan gedrag, opvoeding, pesten en bedplassen

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Het wisselt per gemeente bij welke organisatie je jeugdgezondheidszorg is ondergebracht: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms zit het bij een wijkteam. Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

In groep 2 krijgt je kind een uitnodiging van de Jeugdgezondheidszorg voor een gezondheidsonderzoek. Om je kind hierop voor te bereiden, kun je samen naar het filmpje ‘Gezondheidsonderzoek 5-jarigen (groep 2)’ van Groter Worden kijken:

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje van de GGD:

Ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je je antwoord niet hier op de site? Je kunt je vragen over je kind van 0-18 jaar eenvoudig en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze is in 12 regio’s beschikbaar. De GroeiGids ouderchat is open van ma-vrij van 8.30-17.00 uur en op ma-di en do tot 20.30. Is de ouderchat in jouw regio? Bekijk het in de GroeiGids app of op de website van de Jeugdgezondheidszorg (GGD) in jouw regio.