Basisschoolkind
Kleine eters mood picture

Kleine eters

Misschien is je kind een kleine eter. Dat is meestal niet erg. Hoe weet je of je kind genoeg binnenkrijgt? En wat kun je doen als je kind te weinig eet?

Is het normaal dat een kind weinig eet?

Het is normaal als een kind soms niet veel eet. Kinderen hebben de ene keer meer trek in eten dan de andere keer. En sommige kinderen eten minder dan anderen. Maak je je zorgen omdat je kind weinig eet? Dat is niet nodig als je kind:

Zorg er wel voor dat je kind verschillende dingen eet.  Je kunt hiervoor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum gebruiken. En geef maximaal drie tussendoortjes per dag.

Hoe weet je of je kind genoeg eet?

Hou bij wat je kind eet. En kijk op Voedingscentrum.nl wat je kind nodig heeft aan voeding. Je kunt het dan met elkaar vergelijken.

Hoe voorkom je strijd over eten?

Eten is het eerste waar kinderen zelf over beslissen. Tot 6 jaar zijn kinderen vaak moeilijker in wat ze wel en niet eten. Vooral groenten eten leren ze stapje voor stapje. Jij bepaalt wat er wanneer op tafel staat. Maar je kind bepaalt hoeveel hij of zij ervan eet.

Maak je je zorgen over wat je kind binnenkrijgt? Ga niet dwingen om de maaltijd op te eten. Dwingen, beloningen beloven, voeren, mopperen, smeken of een kind heel lang aan tafel laten zitten werkten meestal niet goed. Je kind gaat zich daar vaak tegen verzetten. Er gaat veel aandacht naar de slechte eetgewoonten. En kinderen vinden aandacht altijd fijn. Zelfs als het nare aandacht is. Dus dan gaat het probleem niet over.

Wat kun je doen als je kind weinig eet?

Eten is gezellig. Maak er dus geen probleem van als je kind niet wil eten. Jullie worden dan allebei alleen maar bozer.

Zo houd je het gezellig aan tafel:

  • Praat met je kind over wat je belangrijk vindt tijdens het eten;
  • Geef je kind voor het eten niet te veel te drinken. Je kind heeft dan minder trek;
  • Schep niet te veel op. Geef van alles een klein beetje;
  • Je kind kan misschien niet heel lang aan tafel zitten. Verwacht dat ook niet. Stel voor het eten een tijd in van maximaal een halfuur. Laat je kind wel aan tafel zitten tot de rest van het gezin klaar is. Ook als je kind niet wil eten;
  • Laat geen speelgoed en telefoons op tafel tijdens het eten. Laat de tv uit. Zet als je wilt een rustig muziekje op;
  • Eet zelf ook mee. Dan zal je kind ook sneller eten;
  • Geef je kind een compliment over wat hij allemaal al gegeten heeft. In plaats van dat je praat over wat je kind niet eet;
  • Straf je kind niet door geen toetje of geen vlees te geven;
  • Spreek de regels ook met je partner af. Kinderen voelen het als ze van de ene ouder meer mogen dan van de andere;
  • Laat je kind voor het eten meehelpen met koken. Zo wordt het eten leuker;
  • Schrijf op wat je kind op een dag eet. Misschien is dat meer dan je denkt;
  • Misschien is je kind aan het eind van de dag te moe om te eten. Weet je dat je laat thuis bent? Dan kun je misschien eerder koken. Dan hoef je het eten alleen nog maar op te warmen.

Hulp als je kind weinig eet

Heeft je kind veel of lang problemen met eten? Dan kan eettherapie helpen. Maak hiervoor een afspraak met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Zij kunnen je doorsturen naar hulp voor als je kind niet eet.