Basisschoolkind
Leren zwemmen mood picture

Leren zwemmen

Vanaf een jaar of vijf zijn de meeste kinderen lichamelijk zover dat ze kunnen leren zwemmen. Als je kind jonger is, kan het de aanwijzingen van de zwemjuf of -meester soms wat minder goed begrijpen en opvolgen. Je kunt in veel zwembaden zwemles krijgen. De lessen worden door allerlei organisaties gegeven.

Waarom je kind leren zwemmen?

Je kind leert zwemmen tijdens zwemles voor de ABC-diploma’s. Je kind leert onder andere:

  • vertrouwd raken met water, zoals in het water springen, kopje-onder gaan, met het gezicht in het water liggen;
  • zwemtechnieken, zoals vier zwemslagen, watertrappelen, duiken, onder water zwemmen;
  • overleven in het water. Je kind leert zichzelf te redden als het in het water valt. Je kind leert bijvoorbeeld zwemmen met kleren aan.

Jonge kinderen die net hun zwemdiploma’s hebben, zijn nog niet waterveilig. Veel ouders weten dat niet. Misschien denk je dat je kind zich kan redden als het zijn zwemdiploma heeft. Maar het is juist belangrijk om in het begin goed op je kind te letten. Ook als je kind niet zo vaak zwemt, kun je beter in de buurt blijven.

Hoe lang duurt het?

Het is heel verschillend hoe lang kinderen erover doen om alle diploma’s te halen. De meeste kinderen doen er één tot anderhalf jaar over om diploma A te halen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je kind zwemles heeft. Sommige zwembaden bieden stoomcursussen aan in een schoolvakantie. Er zijn soms ook cursussen van een paar maanden, waarin je kind elke week een aantal uren achter elkaar les krijgt.

Wanneer begin je?

Je kunt het beste met zwemles beginnen als je kind tussen vier-en-half en vijf jaar oud is. Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken of je kind eraan toe is. Kinderen die geconcentreerd zijn, een goede coördinatie hebben en dus ook beter de instructies van de zwemjuf of -meester kunnen opvolgen, leren sneller zwemmen. Je kunt er ook voor kiezen om later te starten met de zwemlessen.

Voor je begint met zwemles kun je natuurlijk wel samen met je kind naar het zwembad gaan. Er zijn vaak speciale uren voor peuters. Dan kan je kind op zijn eigen tempo wennen aan het water en gaat het vooral om het plezier. Kinderen die gewend zijn aan water, durven vaak meer als ze eenmaal naar zwemles gaan.

Welk zwembad kies je?

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het zwembad waar je kind gaat zwemmen. Ga gewoon eens langs. Je kunt dan kijken hoe de zwemlessen gegeven worden en hoe groot de groepen zijn. Het is ook belangrijk om te kijken of het zwembad voldoet aan het keurmerk Veilig & Schoon van het NPZ-NRZ. Je vindt een overzicht op Zwembadkeur.nl.

Schoolzwemmen

Op sommige basisscholen krijgen kinderen zwemles als ze in groep vier en vijf zitten. Kinderen die nog geen zwemdiploma hebben, kunnen het dan halen. Kinderen met het ABC-diploma kunnen soms nog extra diploma’s halen.

Is zwemles voor jou te duur?

Veel gemeenten geven ondersteuning aan ouders als ze het lesgeld niet kunnen betalen. Je kunt dit navragen bij je eigen gemeente. Er zijn ook andere organisaties die ouders met een laag inkomen helpen. Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl en Leergeld.nl of je hulp kunt krijgen in jouw gemeente.

Meer informatie

Op Allesoverzwemles.nl van de Nationale Raad Zwemveiligheid, vind je alle informatie over zwemles en de Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC.