Basisschoolkind
Verkouden mood picture

Verkouden

Kinderen hebben vaker last van verkoudheid dan volwassenen. Het kan heel lastig zijn, maar gaat gelukkig binnen twee weken vanzelf weer over.

Weerstand tegen verkoudheid opbouwen

Er bestaan meer dan 200 verschillende verkoudheidsvirussen. Volwassenen bouwden tijdens hun leven een weerstand op tegen veel van deze virussen, maar kinderen nog niet. Kinderen zijn daardoor meer vatbaar voor verkoudheidsvirussen en vaker verkouden dan volwassenen. Een verkoudheid is bij kinderen moeilijk te voorkomen. Als je kind naar de kinderopvang gaat of ging, was het misschien wel tien keer per jaar verkouden. Hierdoor zal je kind op de basisschool minder vaak verkouden zijn.

De symptomen van verkoudheid

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. De symptomen van een verkoudheid zijn: een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koorts en vermoeidheid. Een verkoudheid kan ook zorgen dat er niet genoeg lucht door de neus bij het middenoor komt. In dat geval kan je kind een oorontsteking krijgen.

Hygiëne

Door hoesten en niezen verspreiden ziektekiemen zich in de lucht. Zo kun je dus iemand anders ziek maken. Je kind weet inmiddels wel dat het niet in de richting van een ander moet niezen of hoesten. Laat je kind papieren zakdoeken gebruiken en die meteen weggooien. Hierna handen wassen is ook aan te raden. Geen zakdoek bij de hand? Hoesten en niezen in de halsopening van het shirt is dan het beste. In de elleboog is ook beter dan in de hand.

Je vindt het misschien onsmakelijk klinken, maar voor het herstel van een verkoudheid kun je beter je neus ophalen dan snuiten: je volgt dan de richting van de trilhaartjes in de neus én het doorslikken van het snot versnelt het opbouwen van weerstand.

Geen geneesmiddel tegen verkoudheid

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middeltjes kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals hoestdrank, een verkoudheidsbalsem met menthol, neusspray of oorspray.

‘s Ochtends en ‘s avonds de neus schoonmaken met zout water kan ervoor zorgen dat de verkoudheid korter duurt. Zo’n zoutoplossing kun je kopen bij de drogist, maar ook zelf maken. Voeg aan een glas water een halve theelepel zout toe. Controleer of dit naar tranen smaakt en voeg eventueel meer zout of water toe om die smaak te krijgen. De zoutoplossing helpt het snot oplossen, zodat je kind ook beter kan ademhalen.

Er is ook neusspray met xylomethazoline voor kinderen (0,05%). Deze werkt ook nog prima voor kinderen, die ouder dan 6 jaar zijn. Gebruik deze neusspray vooral als je kind niet kan slapen door de verstopte neus. Spuit de spray voor het slapen en eventueel nog eens ‘s nachts in de neus, maar niet in de richting van het kwetsbare neustussenschot. Gebruik deze spray nooit langer dan een week.

Hulp inschakelen

Voor een gewone verkoudheid hoeven kinderen niet naar de huisarts. Ga wel met je kind naar de huisarts als:

  • je kind erg benauwd is of een piepende ademhaling krijgt;
  • je kind steeds zieker wordt;
  • de klachten na verbetering weer erger worden;
  • je kind langere tijd een zieke indruk blijft houden.

Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. Uitgebreider onderzoek kan dan nodig zijn.