Kinderen hebben meestal nog niet genoeg weerstand opgebouwd tegen allerlei virussen en bacteriën. Ze moeten ziektes doormaken om hun immuunsysteem op te bouwen. Als een virus of bacterie een tweede keer langskomt, herkent het immuunsysteem die en zal je kind er niet of maar even ziek van worden. Kinderen die als peuter niet naar de kinderopvang gingen, zijn minder virussen en bacteriën tegengekomen. Zij zijn op de basisschool nog regelmatig ziek. Welke ziektes kun je verwachten? Hoe ga je ermee om en wanneer ga je naar de huisarts?
Vlekjesziektes
Er zijn veel besmettelijke kinderziektes, die de meeste kinderen wel een keer krijgen. Ook op deze leeftijd komen vlekjesziekten veel voor. Je kind krijgt dan uitslag of bultjes, bijvoorbeeld waterpokken, vijfde ziekte, zesde ziekte, roodvonk en hand-, mond- en voetziekte. Dit zijn onschuldige ziektes en ze gaan vanzelf over. Lees op Thuisarts.nl meer over kinderziektes met vlekjes.
Andere veel voorkomende ziektes
Vooral verkoudheid, oorpijn en oorontsteking komen veel voor bij kinderen. Krentenbaard is een besmettelijke huidaandoening door een bacterie, vaak in het gezicht, die vaak rond gaat op school. Alle andere ziektes kun je opzoeken op Thuisarts.nl.
Vaccinaties
Er zijn een aantal andere ziektes, die niet onschuldig zijn. Ze komen door het Rijksvaccinatieprogramma gelukkig bijna niet meer voor. Vanaf de geboorte van je kind kreeg je uitnodigingen om je je kind te laten vaccineren. Als je kind gevaccineerd is, voorkomt dat dat het bepaalde infectieziektes krijgt.
Op de basisschoolleeftijd krijgen kinderen drie vaccinaties aangeboden. In het jaar dat ze 9 worden krijgen ze een herhaling van de prik tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Dat is om de antistoffen aan te vullen. Ze krijgen dan ook weer een vaccinatie tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR). Dat is omdat een klein deel van de kinderen niet goed antistoffen heeft gemaakt bij de vaccinatie bij 14 maanden. De antistoffen tegen deze ziektes blijven vanaf deze leeftijd genoeg om het kind het hele leven te beschermen tegen deze ziektes.
In het jaar dat je kind 10 wordt krijgt het vaccinaties aangeboden tegen HPV, het virus dat kan leiden tot o.a. baarmoederhalskanker en peniskanker.
Meer informatie over deze ziektes lees je op Rijksvaccinatieprogramma.nl en Thuisarts.nl.
Koorts
Koorts is geen ziekte, maar een reactie van het lichaam als een virus of bacterie actief is. Het immuunsysteem van je kind wil dat virus of die bacterie zo wegwerken. Bij allerlei ziektes krijgt je kind dus koorts. Met koorts wordt het lichaam warmer en dan gaat het wegwerken van het virus of de bacterie sneller. Als je het zo bekijkt, is even koorts hebben zelfs goed, maar je kind voelt zich er niet fijn bij.
Wat kun je zelf doen als je kind ziek is?
- Een ziek kind is vaak moe en hangerig. In bed blijven hoeft niet, maar soms willen ze wel af en toe op de bank liggen. Je kind kan rustig spelen en doen waar het zin in heeft. De hele dag tv-kijken of computerspelletjes doen is niet aan te raden. Probeer het normale dagritme van eet-en slaaptijden zoveel mogelijk aan te houden.
- Zorg ervoor dat je kind regelmatig drinkt. Als hij of zij geen trek heeft in eten, is dat niet erg.
- Bij pijn of als je kind zich erg naar voelt, kun je paracetamol geven. Het is niet nodig iets te geven tegen de koorts op zich, ook niet als die 40 graden is.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Op Thuisarts.nl lees je waar je op moet letten bij je zieke kind.
Bel in ieder geval met je huisarts als
- je je ernstig zorgen maakt;
- je kind zieker is dan je gewend bent;
- je kind suf is of moeilijk wakker te krijgen
- je kind erg benauwd is;
- je kind zo’n stijve nek heeft, dat het zijn kin niet naar de borst kan brengen;
- je kind rode vlekjes heeft, die je niet kunt wegdrukken met een glas.
- je vindt dat je kind steeds zieker wordt;
Mag een ziek kind naar school?
Als de temperatuur onder de 38 graden is en je kind weer speelt zoals anders, mag het weer naar school. Het is goed om je kind zoveel mogelijk in zijn dagritme te houden. School hoort daarbij. Moet je kind nog wat uitzieken, ga dan bij goed weer even samen naar buiten om rustig te spelen of te wandelen. Twijfel je of je kind weer fit genoeg is om een hele dag naar school te gaan? Spreek dan met de leerkracht af dat je kind alleen de ochtend naar school komt en ’s middags thuis is.