Ouderschap
Goedbedoeld advies opvoeden mood picture

Goedbedoeld advies opvoeden

Heel veel mensen geven adviezen over hoe je op moet voeden. Andere ouders, opa’s en oma’s, auteurs van boeken en influencers op social media. Waar moet je nu wel en niet naar luisteren? Waarom werken die opvoedtips bij jou niet altijd? Probeer niet teveel eisen te stellen aan jezelf, ontspannen te blijven, en uit te gaan van jezelf en je kind. Er is niet maar één waarheid over opvoeden.

Verschillende adviezen over opvoeden

Sommige adviezen over opvoeden klinken alsof ze de oplossing zijn. Als je maar op een bepaalde manier troost, dit of dat speelgoed geeft, dit of dat verbiedt of ze juist meer vrijlaat, zou het goed komen.
Vaak zijn adviezen verschillend en soms spreken ze elkaar zelfs tegen. Soms moet je een kind laten huilen, dan moet je het weer troosten. Of je leest dat je je kinderen strenger moet opvoeden, omdat het anders verwende prinsjes en prinsesjes worden. En dan moet je juist weer alleen praten en onderhandelen.

Opvoedtips kunnen onzeker maken

Ouders kunnen onzeker en bezorgd worden van al die adviezen. Waar moet je nu wel en niet naar luisteren en waarom helpen sommige tips bij hun kind niet?

Misschien hielp het advies bij degene die er over vertelde. Maar iedere ouder en ieder kind is anders. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Elk kind ontwikkelt zich op een andere manier, in een ander tempo en in een andere volgorde. Ook kun je naar verschillende manieren van opvoeden heel moeilijk onderzoek doen, dus weten we vaak niet zeker wat werkt.
Er bestaat geen vaste waarheid over opvoeding en ontwikkeling van alle kinderen.

Hoewel ze bij de jeugdgezondheidszorg wel eens gemiddelden noemen, hoef je je meestal helemaal geen zorgen te maken als je kind niet dicht bij een gemiddelde zit. Er zijn enorm grote verschillen tussen kinderen en juist dat is normaal. Heb je toch zorgen? Bespreek dit dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
De jeugdgezondheidszorg en GroeiGids geven vaak meerdere adviezen en tips zodat jij kunt aanvoelen of uitproberen wat voor jou en je kind werkt.

Niet op je tenen lopen

Omdat er nu zoveel over opvoeding gezegd en geschreven wordt, kun je als ouder het gevoel krijgen dat je heel veel moet weten en doen. En dat je alles voor je kind over moet hebben. Een bepaald soort speelgoed om je kind uit te dagen, veel speelafspraakjes en uitjes regelen, bijles … het houdt niet op. Maar bijvoorbeeld spelen met spullen uit de keuken en een beetje rommelen in huis of buiten is al hartstikke goed voor de ontwikkeling voor een kind. Daar heb je heel weinig voor nodig. En kinderen leren in hun eigen tempo en op hun eigen niveau. Juist als dat kan, zal het eerder goed met ze gaan.
Kinderen hebben vooral aandacht, liefde en grenzen nodig.

Kleine gezinnen

Dat kinderen in Nederland meestal vooral binnen een klein gezin worden opgevoed, kan de druk op ouders vergroten. Je moet als ouder alles zelf bedenken en oplossen. Er is geen grote familie in de buurt of een gemeenschap in een dorp of kerk die zoals vroeger mee kijkt en mee-opvoedt.

Schaam je niet te snel en praat vooral met anderen over jouw en hun ervaringen. Doe dat met mensen die eerlijk durven zijn en zich kwetsbaar durven op te stellen. Dat geeft vaak geruststelling (‘ik ben niet de enige’).
Kinderen zijn allemaal wel eens moeilijk en ouders zijn het wel eens zat. Veel hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling of het karakter van je kind, en iedere ouder loopt wel eens tegen bepaalde grenzen aan. Zeker als je moe bent, en dat kan vaak voorkomen als je kinderen hebt.
Juist omdat dit allemaal normaal is, is het zo belangrijk om elkaar te steunen. Vaak heb je dan helemaal geen professionele hulp nodig.

Perfecte ouders bestaan niet

Iedere ouder maakt fouten, en heeft sterke en minder sterke punten. Dat hoort erbij. Natuurlijk is het goed om kritisch te zijn op jezelf en te leren van je fouten maar vraag niet het onmogelijke van jezelf.
Maak probeer het niet te perfect te doen. Daar kun je heel gestrest van raken. Dat is niet goed voor jezelf en dus niet voor je kind.  Bedenk dat ‘goed genoeg’ veel beter werkt. Zo blijf je ontspannen.

Als je goed in je vel zit, voel jij je sterk. En dat heeft een positieve invloed op je opvoeding en je kinderen. Hiervoor is het belangrijk dat jij je eigen weg volgt bij het opvoeden van je kinderen en goed naar je eigen unieke kind kijkt.