Ouderschap
Je relatie verandert als je een kind krijgt mood picture

Je relatie verandert als je een kind krijgt

Jullie waren al partners en zijn nu ook samen ouders. Hoe kun je elkaar aanvullen en steunen, ook als het even tegenzit?

Wennen aan jullie nieuwe rol als ouder

Uit onderzoeken blijkt dat ouders vlak na de geboorte van een kind tijdelijk minder tevreden zijn over hun relatie. Ze hebben vaak het gevoel minder tijd, aandacht en intimiteit te krijgen van hun partner. Ouders voelen de eerste maanden meer stress en hebben vaker ruzie.

Dat is niet zo raar. Jullie krijgen waarschijnlijk minder slaap en energie. Alles is nieuw waardoor je onzeker kunt worden. Jullie moeten allebei nog wennen aan het nieuwe gezinslid, de zorg en de taken die daarbij komen kijken.

Stap voor stap groei je als ouders in je nieuwe rol, ga je taken verdelen en kun je samen een nieuw evenwicht vinden.

Goed samenwerken als ouders

Wat kun je doen om op een fijne manier samen een kind op te voeden?

Maak gebruik van verschillen tussen jullie
Erken de verschillen tussen jullie en maak er gebruik van. Iedereen is een ouder op zijn of haar eigen manier. Voor je kind is het fijn dat jullie elkaar kunnen aanvullen; de ene ouder leest bijvoorbeeld graag voor, de andere gaat met jullie kind rennen, springen en stampen in de modderplassen.

Blijf samen praten
Je hebt nu minder tijd voor elkaar, maar samen praten blijft heel belangrijk. Bespreek met elkaar wat je belangrijk vindt in de zorg en opvoeding van je kind en wat je moeilijk vindt. Waar heb jij behoefte aan, wat zou je helpen? Vraag ook naar de behoeften van de ander en probeer elkaar te begrijpen.
Praat ook over andere dingen dan jullie kind; blijf geïnteresseerd in elkaars leven.

Benoem wat de ander goed doet
Het is belangrijk om je partner te laten weten wat hij of zij goed doet. Vertel het als je merkt dat jullie kind er goed op reageert.

Werk samen ook als jullie verschillende meningen hebben over opvoeden
Heb je verschillende ideeën over hoe je je kind wilt opvoeden? Dat is niet erg, als je maar blijft samenwerken. Waarom vindt jouw partner iets wel of niet belangrijk? Waarom wil jouw partner een bepaalde regel wel of niet? Probeer elkaar te begrijpen. Kun je het niet eens worden over bepaalde regels? Zoek dan een middenweg. Of laat de één de regels bepalen over het ene onderwerp en de ander over het andere onderwerp.

Bespreek de taakverdeling
Wie zorgt wanneer voor jullie kind? Wil je meer of minder gaan werken? Wie doet wat in het huishouden? Bespreek het met elkaar. Als het niet goed loopt, bespreek het dan op een rustig moment.
Lees de tips over taakverdeling.

Neem de tijd voor elkaar en jezelf

Hoe druk het ook is met je kind, blijf de tijd nemen voor elkaar en jezelf.

  • Zoek bewust momenten om samen te zijn en met elkaar bij te praten, bijvoorbeeld als je kind op bed ligt.
  • Het is ook fijn om een oppas te hebben voor je kind of een goed logeeradres bij een vertrouwd persoon. Dan kun je weer samen een avondje of wat langer weg.
  • Zorg ook goed voor jezelf! Dit is nodig om een goede ouder te kunnen zijn. Of je nou energie krijgt van sporten, een hobby of bijpraten met een vriend of vriendin: Gun jezelf en je partner daar tijd voor.

Hoe zorg je ervoor dat je als ouder nog tijd hebt voor jezelf?

Cursussen over ouderschap en je relatie

Er zijn ook cursussen en bijeenkomsten over het ouderschap en je relatie. Kijk maar eens op:

  • OudersInc.nl – online cursus over de tropenjaren, speciaal voor ouders met jonge kinderen die weleens moe zijn, ruzie maken, onzeker zijn of gewoon meer willen weten over het ouderschap.
  • Ouderteam.info – de cursus richt zich op het versterken van de band en samenwerking tussen partners wanneer ze ouders worden.
  • Ouderwijzer.nl – tips, inspiratie en bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders.

Hoe zorg je ervoor dat je een goede relatie houdt? In deze video geeft presentatrice Fiona je tips en delen ouders hun ervaringen:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/663YUuIXtks?rel=0 om hem alsnog te bekijken.