Je hebt al een kind en misschien denk je er over na of je nog een kind wilt. Hoe zou het voor je kind zijn om enig kind te blijven? Wil jouw eventuele partner meer kinderen? Het gaat erom dat jij een bewuste keuze maakt. Er is geen goede of foute keus.
Wat past bij jou en bij jullie
De meeste gezinnen in Nederland hebben twee kinderen. Maar er zijn ook gezinnen van drie of meer kinderen. En steeds meer kinderen groeien op als enig kind. Volgens het CBS krijgt 18,8% van de vrouwen die in 1985 zijn geboren één kind.
Als je een partner hebt, praat er dan samen over of jullie nog een kind willen of niet. Jullie weten nu allebei wat het is om een kind te krijgen en ervoor te zorgen. Je kunt dus ook beter bedenken of nog een kind nu in jouw en jullie leven past, ook als je kijkt naar gezondheid, werk en studie, tijd voor jezelf, financiën en bijvoorbeeld woonruimte.
Ben je alleenstaande ouder? Dan zul je hier zelf over nadenken. Je kunt er misschien ook over praten met vertrouwde mensen die jou en jouw situatie kennen.
Meer dan één kind
Er kunnen redenen zijn dat je meer kinderen wilt. Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat de oudste alleen opgroeit. Of je vindt het heel leuk om nog een keer een kind te krijgen. Misschien houd je van de gezelligheid van een wat groter gezin. Of kom je zelf uit een gezin met meer kinderen en vond je dit leuk.
Sommige kinderen vinden het leuk om een broertje of zusje te krijgen. Als ze jong zijn snappen ze niet altijd goed wat er gebeurt. Ze kunnen ook wel eens jaloers zijn als de baby er is. Ze hebben er moeite mee dat ze minder aandacht krijgen van hun ouders.
- Betrek je kind(eren) zo goed mogelijk bij wat er gebeurt.
- Neem je kind bijvoorbeeld mee naar de verloskundige, laat hem of haar je buik voelen en de echo zien.
- Je kunt ook samen de kinderkamer gaan inrichten. Je kind kan bijvoorbeeld helpen bij het uitzoeken van behang, een kastje en babykleding.
Tijd tussen zwangerschappen
Als je graag nog een kind wilt, vraag je je misschien af hoeveel tijd er het beste tussen twee zwangerschappen kan zitten.
Sommige mensen vinden het fijn om snel na elkaar kinderen te krijgen. De drukte van het hebben van baby’s is dan sneller voorbij. De leeftijd van de kinderen zit dicht op elkaar, dus kunnen ze misschien goed samen spelen. Omdat je eerste nog jong is en nooit je aandacht (bewust) alleen voor zichzelf heeft gehad, zal de kans op jaloezie ook kleiner zijn.
Een nadeel van snel opnieuw zwanger worden, is dat je lichaam dan maar kort de tijd heeft gehad om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Na een zwangerschap heeft het lichaam van de vrouw ongeveer een jaar nodig om zich te herstellen en de ijzervoorraden aan te vullen die nodig zijn voor een nieuwe zwangerschap.
Een zwangerschap en tegelijkertijd zorgen voor een baby kan pittig zijn. Als je hiervoor kiest (of onbedoeld al weer zwanger bent geworden) is het goed om (extra) hulp te vragen van mensen om je heen.
Een samengesteld gezin
Misschien zijn er ook al kinderen van je nieuwe partner in jouw gezin en heb je dus een samengesteld gezin. Sommige mensen willen dan juist nog heel graag een kind met elkaar krijgen, als dat nog zou lukken. Voor anderen is het grote samengestelde gezin juist een reden om geen kinderen meer te krijgen.
Een compleet gezin
Sommige mensen kunnen geen kinderen meer krijgen.
En sommige mensen willen het niet meer. Ze laten het liever bij één kind of ze hebben al meer kinderen en vinden hun gezin nu compleet. In dat geval is het belangrijk om te zorgen dat jij of je partner niet meer zwanger kan worden. Vier weken na een bevalling kun je alweer vruchtbaar zijn. Ook als je borstvoeding geeft. Lees meer in dit artikel over vruchtbaarheid tijdens borstvoeding.
Enig kind zijn
Kunnen jullie niet nog een kind krijgen? Of laten jullie het liever bij één kind? Uit onderzoeken blijkt steeds dat enig kinderen net zo gelukkig zijn als kinderen die wel broers en zussen hebben. Natuurlijk is het wel belangrijk om te zorgen dat ze met andere kinderen kunnen spelen.
Enig kinderen zijn niet heel anders dan andere kinderen omdat ze zonder broertjes en zusjes opgroeien. Hoe ze zich ontwikkelen, ligt aan heel veel dingen: hun karakter, hun ouders en hoe het met hen gaat, wat ze meemaken, de opvoeding, de school, de buurt waar ze in opgroeien, de familie en vrienden met wie ze omgaan, enzovoorts.