Misschien wil je nog wachten met een kind krijgen of wil je niet meer zwanger worden? Hoe zorg je dan dat je niet zwanger wordt? Wat zijn goede voorbehoedsmiddelen?
Waarom nu niet zwanger worden
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je (nu) niet zwanger wilt worden:
- Het is te snel na de geboorte van je laatste kind; lees hier meer over seks na de bevalling
- Je wilt met alle aandacht voor de baby of peuter zorgen, die er nu is
- Het is beter voor je gezondheid om (nu) niet zwanger te worden
- Je kunt de zorg en verantwoordelijkheid voor (nog) een kind niet aan
- De kosten van (nog) een kind zijn teveel
- Je maakt je zorgen over de wereld waar je kind in terecht zou komen
- Je bent te druk met werk of studie om nu voor een kind te zorgen
- Je bent het met je partner nog niet eens of (nog) een kind welkom is
- Je gezin is compleet
- Je hebt helemaal geen kinderwens (meer)
Jullie besluit niet zwanger te worden
Jij en je eventuele partner besluiten samen of jullie nog een kind willen proberen te krijgen of niet. Misschien vragen mensen om je heen waar het broertje of zusje voor je kind blijft. Of ze vragen zich misschien af of je geen kinderen kúnt krijgen.
Je hoeft natuurlijk aan niemand uit te leggen waarom je nu niet zwanger wordt of geen kinderen (meer) wil. Het is alleen jullie besluit. Maar het kan moeilijk zijn. Bijvoorbeeld als je ouders heel graag opa en oma willen worden. Of als je bij een geloof hoort waar het belangrijk is om kinderen te krijgen.
Zwanger willen worden is een belangrijk besluit. Maar (nu) niet zwanger worden ook.
Het risico dat je toch zwanger wordt
In 2023 namen ruim 440.000 vrouwen van 18 t/m 49 jaar het risico om zwanger te worden. 11 van de 1000 mannen en 10 van de 1000 vrouwen in die leeftijdsgroep werden in 2023 ‘per ongeluk’ zwanger. Voor 3 op de 1000 mannen en 4 op de 1000 vrouwen was de zwangerschap echt ongewenst. Zij gebruikten geen voorbehoedsmiddelen. Of natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. Deze natuurlijke methoden zijn niet zo betrouwbaar dus is de kans groter is om hiermee onbedoeld zwanger te raken.
Bedenk ook wat je zou doen als je onbedoeld zwanger wordt.
Een voorbehoedsmiddel dat bij jullie past
Praat samen over voorbehoedsmiddelen (anticonceptie). Je bent samen verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat er geen zwangerschap komt. Kies samen wat het best bij jullie past. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je niet zwanger wordt:
- anticonceptiepil
- hormoonspiraaltje
- koperspiraaltje
- anticonceptiestaafje
- prikpil
- anticonceptiepleister
- anticonceptie-ring
- mannencondoom
- vrouwencondoom
- pessarium
- sterilisatie van man of vrouw
De Anticonceptie-keuzehulp helpt je kiezen. Hier lees je ook hoe het voorbehoedsmiddel werkt, hoe betrouwbaar het is, wat de voor- en nadelen zijn. En wat misschien de bijwerkingen zijn en wat het kost.
Ga samen naar de (huis)arts als je een hormonaal voorbehoedsmiddel wilt of een koperspiraal. Je kunt dan ook allebei je vragen stellen.
De meeste voorbehoedsmiddelen moet je regelmatig gebruiken. Je partner kan je eraan helpen herinneren als dat nodig is.
Meningen over anticonceptie op social media
Veel mensen delen hun meningen of ervaringen met voorbehoedsmiddelen en zwanger worden op social media. Op Seksindepraktijk.nl staat betrouwbare informatie, ook over de meest voorkomende misverstanden.
Geen kinderen meer willen of kunnen krijgen
Er is een verschil tussen ongewenst kinderloos zijn en er zelf voor kiezen geen kinderen te krijgen. In beide gevallen kan het fijn zijn om er met anderen over te praten. Met mensen in je omgeving, met lotgenoten of met een hulpverlener.
Op internet zijn er verschillende platforms waar bewust kinderloze mensen ervaringen delen.
De vereniging Freya, voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft een aparte website voor mensen die ongewenst kinderloos blijven.
Meer over seks en voorbehoedsmiddelen
Anticonceptie.nl
Seksualiteit.nl
Sense.info – website voor jongeren over seks
Zanzu.nl – over gezinsplanning, anticonceptie en zwangerschap in 17 talen. Rechtsboven kun je Nederlands veranderen in de taal naar keuze.