Ouderschap
Verbranding mood picture

Verbranding

Verbranding staat in de top-5 van ernstige ongelukken met kinderen van 0 tot 4 jaar. Het geeft vaak heel ernstige verwondingen, die blijvende schade kunnen aanrichten. De meeste verbrandingen bij jonge kinderen ontstaan in en om het huis. Vaak door een hete vloeistof, meestal thee.

Wat kun je doen om verbranding te voorkomen?

Zet een kop hete thee of koffie altijd zo neer, dat je kind er niet bij kan. Drink nooit hete dranken met een kind op schoot. Zorg er ook voor dat je kind niet bij de waterkoker of heetwater-kraan kan komen in de keuken. En bewaar lucifers en aanstekers op een plek waar je kind niet bij kan komen.
Kijk voor meer nuttige adviezen op Kinderveiligheid.nl.

Wat doe je als je kind een brandwond heeft?

Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als je kind hete thee of iets anders heets over zich heen krijgt. Brandwonden hebben namelijk verschillende gradaties, die op een verschillende manier behandeld moeten worden.

Lauw, zacht stromend water

In alle gevallen geldt dat je de verbrande plek minstens 10 minuten onder lauw, zacht stromend water moet houden. Zorg dus dat de kraan niet hard aan staat. Een harde straal kan extra pijn doen op de brandwond.

Eerstegraads brandwonden

Eerstegraads brandwonden herken je aan een rode huid, die licht gezwollen en pijnlijk is. Hierbij is het belangrijk dat je de plek direct koelt onder stromend lauwwarm water, en dat je dit in ieder geval 10 minuten volhoudt. Dek de wond daarna steriel af, liefst met metallineverband.

Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden herken je aan een rode huid die licht gezwollen is en waar blaren op komen. Koel een tweedegraads brandwond ook direct met stromend lauwwarm water en houd dat in ieder geval 10 minuten vol. Dek de wond daarna steriel af, liefst met metallineverband.

Derdegraads brandwonden

Derdegraads brandwonden zijn het ernstigst. Je herkent een derdegraads brandwond aan een grauwwitte of verkoolde huid. Koel ook deze brandwond met stromend lauwwarm water. Dek de brandwond steriel af. Als je kind een derdegraads brandwond heeft, moet je altijd naar de huisarts.

Wat doe je bij brandwonden?

  • Houd alleen de brandwond onder de kraan en bijvoorbeeld niet de hele arm. Dan krijgt je kind het te koud. Houd voor de zekerheid een deken bij de hand.
  • Verwijder zo snel mogelijk de kleding, sieraden en luier. Het laten zitten van de kleding kan nog meer schade veroorzaken.
  • Laat de blaren heel. Doorprikken vergroot de kans op infectie.
  • Smeer nooit zelf iets op een brandwond. Dan heb je kans op een infectie.

Naar de huisarts met brandwonden

Is de huid van je kind voor een groot deel rood? Of heeft je kind blaren of een kapotte huid? Bel dan meteen je huisarts. Neem ook gerust contact op met je huisarts als je twijfelt over de ernst van verbranding. Dek de brandwond af met een schone, droge, loszittende doek of een steriel gaasje. Geef je kind geen eten of drinken als je naar de huisarts of het ziekenhuis gaat.

EHBO-cursus

Als je wilt weten wat je moet doen als je kind iets overkomt, volg dan een EHBO-cursus, die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging. Download de gratis EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.